Podcasts för ordinlärning?

Diskussioner kring ORD-delen samt ORD-uppgifter
Skriv svar
FiskToffla
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: lör 05 okt, 2019 20:00

Podcasts för ordinlärning?

Inlägg av FiskToffla »

Jag jobbar som städerska och kan därför lyssna på musik/liknande medan jag jobbar. Därför tänkte jag att jag kunde utnyttja detta för att få bättre ordförståelse inför högskoleprovet.

Jag började med att lyssna på en Podcast som heter "Språket", vilket jag tyckte var ganska bra - dock inte en perfekt matchning. Den är bra om man vill få en djupare ordförståelse (om t.ex var olika uttryck kommer ifrån och hur Svenska normer påverkar språkanvändningen). Själva ordinlärningen går dock ganska sakta och dem tar upp en hel del saker som är mindre relevanta på högskoleprovet (till exempel dialektala ord, minoritetsspråk, stavningsregler, och röstläge), så man får sålla en del.

Sedan har jag också lyssnat på "Högskoleprovguidens ordresa" och den rekommenderar jag varmt. Dem tar upp många ord och knyter samman dem på ett bra sätt via språkhistorian så att man både får ett bättre ordförråd och en större förståelse för hur språket är uppbyggt.

Jag har också lyssnat på "Litteraturväven", vilket är den Podcast där dem använder ett fint språk för att beskriva stora poeters liv. Om man vill höra många lite ovanligare ord i en kontext så tycker jag att den här podden är väldigt bra.


Detta är i alla fall de Poddar jag har hittat hittils och som jag faktiskt lärt mig något av. Är det någon mer som lyssnar på Poddar för att lära sig mer om språket? Vad har ni att rekommendera? (:
nelly.e
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 08 feb, 2020 15:33

Re: Podcasts för ordinlärning?

Inlägg av nelly.e »

Hejsan! Vilken bra tråd du startade! Har precis börjat plugga till Hp och tänkte samma som dig att lyssna och lära går hand i hand när man gör andra saker! Tyvärr har jag inte än några rekommendationer men ska lyssna på dem du tog upp och hör av mig om jag hittar något jag kan rekommendera till dig.

Hoppas dina studier går bra!
Skriv svar