Roligt med ORD!

Diskussioner kring ORD-delen samt ORD-uppgifter
Skriv svar
ceraki
Stammis
Stammis
Inlägg: 243
Blev medlem: ons 31 okt, 2012 13:33

Roligt med ORD!

Inlägg av ceraki »

Hej! Så vi som pluggar till högskoleprovet vet ju att en av de tråkigaste delarna är ORD. Det är ett evigt innötande och inte känner man att ens vokabulär blir mycket bättre ändå. Så! Jag ville göra en lista med "komplement"-övningar till ORD-plugg, saker som kan förstärka er ordkunskap och även göra inlärningsprocessen lite roligare. Notera att den tråkiga "nöta in" delen fortfarande är nödvändig för bästa resultat.


Så! Här kommer min top 5 lista på roliga pluggmetoder!

1. Korsord - jag har sagt det förut, och kan säga det igen. Korsord is the shit. Och det finns inget bättre än när man ser det där ordet man kämpade för att nöta in imorse och faktiskt kan skriva en synonym till det. Jag tycker korsord är så roligt att det nästan känns dumt att kategorisera det som plugg.

2. Använd orden! - En sak man kan göra när det finns ord man verkligen alltid känner att man glömmer bort, är att försöka använda dem i vardaglig konversation. Skriv ner ca 5 ord och ha som mål att använda dem nästa gång du pratar med någon, försök göra det så diskret som möjligt, utan att den andra noterar att du pratar konstigt!

3. Ord<3Post-its - Sätt upp post-its med ord över hela huset, på saker som får dig att komma ihåg betydelsen. Prylen du sätter fast lappen på behöver inte nödvändigtvis vara en synonym till ordet, det viktiga är att DU vet vad du menar. T.ex. jag skulle kunna sätta en lapp för ordet "mysofobi" på mitt skrivbord, för jag hatar när mitt skrivbord är stökigt.

4. Blanda inlärningsmetoder! - Medan de flesta är fast trogna deras ordprogram (oavsett om det är HPguiden, Memrise, Vokabula, etc), så kan det vara sunt att röra till i strukturen lite ibland. Annars är det lätt att det blir mekaniskt inlärning. Du vill alltid vara ett steg före och veta hur din hjärna reagerar på olika studiemetoder, och det enda sättet man kan göra det på är att testa olika saker. (Det här var kanske mer ett studie-tips än ett studie-komplement, men ändå)

5. Var kreativ med ord! - Väldigt relaterat till punkt #2. Skriv dikter, sånger, prosa, etc där ditt mål är att helt enkelt använda så komplicerade ord som möjligt, samtidigt som det blir en sammanhängande text. Det här är lätt att göra medan man kluddar i ett papper på jobbet, t.ex. skriva nån liten haiku där man bara använder ord man lärde sig under dagen.


Det där var min lista! Hoppas den inspirerar och hjälper ert ordplugg att bli lite mindre monotont. Skriv gärna egna tips för hur man kan komplementera ordstudier. :)
Cadmus
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 41
Blev medlem: lör 03 dec, 2011 12:04

Re: Roligt med ORD!

Inlägg av Cadmus »

En metod jag använder för att ha roligt med orden är att använda orden i diverse uppsatser jag skriver i skolan.
Vid varje lång uppsats eller liknande när jag är klar sätter jag mig och går igenom hela texten och byter ord så många ord jag kan till synonymer. Detta brukar leda till att texten blir nästan oläslig för någon som inte behärskar ett enormt ordförråd. Av någon anledning har betygen på diverse uppsatser och PM ökat enormt och jag tror att det har att göra med orden för själva innehållet är på samma nivå som innan jag började med detta. :-D
Skriv svar