Antagning för HT2019, viktade resultat på HP!

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
erikboman
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: lör 21 okt, 2017 17:15

Antagning för HT2019, viktade resultat på HP!

Inlägg av erikboman »

Jag visste inte detta, men tydligen kommer resultat från de olika delarna av högskoleprovet att viktas på vissa utbildningar fr.o.m. HT19, Alltså i år

https://www.studera.nu/hogskoleprov/eft ... sresultat/

Enligt min uppfattning betyder det att om en person som söker till en utbildning med ett provresultat som ligger nära, men fortfarande under, intagningsgränsen så kan personen fortfarande antas till utbildningen ifall deras kvantitativa resultat är mycket mycket bra!

Exempel: Person A och person B har båda 1.5 i provresultat och söker båda till civ.ing utbildning i teknisk genusvetenskap. Person A har provresultatet Verb: 2.0 och Kvant: 1.0 medan person B har 1.0 Verb och 2.0 Kvant och därmed kommer person B att antas till utbildningen då B's resultat är signifikant bättre än A's!
Kommer detta att blåsa upp antagningsgränserna? Nja, tveksamt då detta förmodligen bara kommer gälla för ett fåtal personer. Om jag skulle dra på mig en foliehatt och kolla in i spåkulan är det möjligt att årets kvantitativa kan tänkas bli något svårare än tidigare år då 2.0 på den kvantitativa delen är nästan dubbelt så vanligt jämfört med motsvarande resultat på den verbala.

Eftersom resultaten nu kommer att viktas är det därför rimligt att anta att det ligger både i universitetens och UHRs intresse att säkerställa att skillnaderna mellan individerna blir så tydlig som möjligt. Notera dock att detta bara är en hypotes
Som sagt, jag hade inte en aning om detta och tänkte därför att ni andra kanske inte heller har lagt märke till det! Vad är era spontana tankar?

Objektivt tycker jag att det är en utmärkt idé! Matematiken är ingenjörens bread and butter och det är väl bara logiskt att räkneregler och allmänt sinne för matematik borde väga tyngre än ordkunskap! Personligen är jag inte superglad då matematikdelen i regel är min svagaste del :D
jenniferdb
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 28 nov, 2017 17:46

Re: ANTAGNING FÖR HT2019, VIKTADE RESULTAT PÅ HP!

Inlägg av jenniferdb »

Jag tycker det är sjukt bra!! Har en vän som är väldigt duktig på matte och får högt där men kass på verbala delen så hela hennes resultat sänks väldigt mycket... Och hon vill liksom plugga inom det matematiska området!
maak16
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 20 dec, 2018 22:18

Re: ANTAGNING FÖR HT2019, VIKTADE RESULTAT PÅ HP!

Inlägg av maak16 »

Låter gynnsamt för de som ex. vill söka ingenjörs utbildningar etc. Men vet du kanske hur det lär se ut om man tvärtom har ett ganska högt resultat på den verbala delen men betydligt lägre på matten? Har man då nån fördel när man konkurrerar om en plats på andra utbildningar som ej kräver större matte-kunskaper? Till exempel om man söker sig till en jurist eller psykologutbildning?
erikboman
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: lör 21 okt, 2017 17:15

Re: ANTAGNING FÖR HT2019, VIKTADE RESULTAT PÅ HP!

Inlägg av erikboman »

maak16 skrev: ons 03 apr, 2019 11:14 Låter gynnsamt för de som ex. vill söka ingenjör..........Till exempel om man söker sig till en jurist eller psykologutbildning?
Tror det enbart gäller för ingenjörsutbildningar, trolig endast för att ing till 80% bygger på matematik medan ex psykologlinjen bygger på mängder av faktorer som inte direkt går att härleda tillbaka till språklig kompetens
Skriv svar