Att hinna med

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
Adhocaccount
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: lör 05 dec, 2020 18:24

Att hinna med

Inlägg av Adhocaccount »

Hej!

Jag har en rätt god grund i matte och när jag får skriva i lugn och ro skriver jag på runt 0.5 högre på de kvantitativa delarna än jag gjort under provet (detta är alltså utan att ha pluggat inför). Jag tror mina dåliga resultat beror på att jag inte känner samma tidspress som jag gör på proven. Jag har skrivit hp 2 gånger och det är sällan jag hinner med de sista 5-10 frågorna. Vilket är synd för DTK är den del jag presterar bäst på.

Jag har två frågor.
1. Hur gör ni för att hinna göra klart den kvantitativa delen? Det är surt att det skiljer så mycket när jag övar utan tid vs på själva provdagen (note att det inte skiljer sig flera timmar, kanske att jag behöver 5-10 min mer än vad provpasset är på). Jag har inte dyskalkyli eller liknande utan detta beror kanske på att jag inte har skrivit prov på länge? Finns det några knep och strategier som funkar bra?

2. Jag presterar bäst på DTK och NOG, bra på XYZ och sämst på KVA. Jag fastnar lätt på KVA och tror att det är där tiden rinner iväg. Jag funderar på att göra DTK och NOG först och sen XYZ och avsluta med KVA. Får man markera i svarshäftet var de olika delarna börjar och slutar? Tex ringa in första siffran i varje del eller skriva "DTK" eller liknande vid första DTK uppgiften? Skräcken vore ju att fylla i hela DTK och NOG för att sen inse att jag har fyllt i på fel rad. Jag tappar lätt bort mig i svarshäftet, alla prickar flyter liksom ihop. Eller är det big no no på att skriva något förutom att fylla i prickarna?

Andra tips och trix kring hur man har is i magen under provtiden uppskattas också.

TIA! kram och hoppas det går bra för er i era studier <3
HelgeGustav
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 10 jan, 2019 18:04

Re: Att hinna med

Inlägg av HelgeGustav »

Jag svara alltid i ordningsföljd.

Lägg aldrig mer än 1 min per xyz uppgift, även om du inte löst den. Gissa om du inte hinner klart, oftast kan man utesluta alternativ.

Öva mycket på xyz, det är den största delen på kvant! Xyz-färdigheter kan man även använda i viss utsträckning på andra delar också.
Chloipsstogy
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 326
Blev medlem: sön 27 okt, 2019 16:35

Re: Att hinna med

Inlägg av Chloipsstogy »

Jag gör DTK, XYZ, KVA, NOG. Har som mål att bli klar med DTK på 15 min för att få extratid på XYZ som jag har svårt för. Jag försöker lämna och gissa på uppgifter jag inte kan lösa utan att stanna kvar för länge. Öva ALLTID på tid när du gör uppgifter hemma.
so.kurbyka
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 75
Blev medlem: tor 28 nov, 2019 19:40

Re: Att hinna med

Inlägg av so.kurbyka »

Mitt tips är att om du inte på en gång förstår hur du ska lösa en uppgift så ringa in och hoppa över den, bättre att ha tid för alla uppgifter du vet hur du ska lösa och gissa på de du inte fattar än tvärt om. Det är också viktigt att träna på tid, trots allt är just tidspressen en av de saker som gör provet svårt. Du får förresten inte göra markeringar på svarsblanketten, de rättas av en maskin så den räknar markeringar vid sidan som flera ifyllda svar å ger automatiskt fel på de frågorna.
Adhocaccount
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: lör 05 dec, 2020 18:24

Re: Att hinna med

Inlägg av Adhocaccount »

Hej! Tack så mycket för era svar!! Har bestämt mig för att dela upp både VERB och KVANT, KVANT på liknande sätt som du @Chloipsstogy DTK, NOG, XYZ, KVA. Kör de separata delarnas uppgifter i korrekt ordning och är suuuupernoga med första frågan så det blir rätt på pappret, haha. Har insett nu när jag övar att uppdelningen gör mig mycket mindre stressad vilket minskar risken för slarvfel, speciellt när jag närmar mig slutet på provet (detta är definitivt sant på VERB för mig, höjde mig från 1.7 till 2.0 bara på att köra ordningen ORD, MEK, ELF, LÄS). Jag kör också DTK på under 15min medan KVA slukar massa tid - jag spenderar hellre tiden/gissar där än på DTK som jag tycker är enkla poäng.

@Helgegustav, du har rätt i att det nog är smartast att kötta XYZ. Har du något tips på hur man håller koll på tiden och inte spenderar mer än 60 sek på en uppgift? Man får ju inte ha stoppur framför sig direkt.

@so.kurbyka tusen tack för dina tips! Då ska jag definitivt undvika att markera på svarsblanketten
AndBor
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 67
Blev medlem: lör 04 jul, 2020 8:52

Re: Att hinna med

Inlägg av AndBor »

Ett tips för att lära sig tiden är att helt enkelt göra många provpass på tid OCH vad jag tycker har hjälpt mycket är att anteckna tiden varje delprov XYZ, KVA, etc, och sen när provet är klart kan jag också se hur mycket tid som gick till respektive del.

Ju fler provpass du gör, desto mer kommer du få typ ett metronom i dig medan du skriver och inser när det tar för lång tid och borde skippa för att komma tillbaka.

Instämmer med tidigare i att göra sina starkaste delar först. Dessutom när du väl kommer till KVA gör du förmodligen bättre gissningar för att det inte är samma stress då, eftersom man vet att man plockat de enkla poängen :D
Skriv svar