Guide - mina bästa tips för att nå ett högre HP-resultat

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Aske78
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 172
Blev medlem: tis 03 jan, 2017 18:15

Guide - mina bästa tips för att nå ett högre HP-resultat

Inläggav Aske78 » fre 12 okt, 2018 10:52

Hej!

Jag skulle vilja dela med mig av mina bästa tips för att skriva ett bättre högskoleprovresultat.
Jag gick från att skriva 1.05 första gången till att, efter ett antal månader av plugg och slit, skriva 1.6 vid två provtillfällen (2.0 på kvant och 1.4 på verbal som bäst). Resultatet gav mig en plats på Industriell ekonomi på Linköpings universitet, vilket var min drömutbildning undergymnasieåren.

Jag vill därför inte påstå att jag är någon expert, däremot så har jag lagt ner mycket jobb och vet vad jag skulle ändra och göra annorlunda ifall jag var tvungen att göra om samma sak igen. Det tänkte jag skriva ner :) .

Jag tänkte ge lite tips på vardera av de två provdelarna.

Kvantitativa:
Viktigt för att bli bra på kvant är att fokusera på att förstå. Du kan mala igenom mängder med uppgifter utan att höja ditt resultat nämnvärt - ifall du inte analyserar uppgifterna du svarade fel på!. Tänk såhär: Att förstå 10 uppgifter ordentligt är bättre än att göra 100 stycken utan att lägga någon tid på analys efteråt. Khan Academy och HP-guiden är bra resurser för att lära sig grunderna som behövs för att lösa de problem som dyker upp. Lägg alltid tid på att kontrollera dina svar innan du kollar i facit. Tänk att du ska få ut så mycket av varje övningsuppgift innan du kollar i facit!

Verbala:
Här är det viktigt att skapa goda rutiner. Att höja sig på verbala tar tid. Läsförståelse och ordförståelse är svårt att utveckla på kort tid. Gör såhär: Skapa rutinen att läsa dagstidningen varje dag. Det utvecklar en förståelse för ord, eftersom du snappar upp dem i ett samband. Att sitta och nöta ord i Memrise gav aldrig särskilt mycket för mig, orden fastnade inte. Bättre då att läsa mycket texter av varierande genre. Det utvecklar MEK, LÄS och ORD samtidigt. Tänk såhär: 30 min varje dag är mycket bättre än att då och då göra stora punktinsatser. Desto närmare du kommer provtillfället så övar du dig på gamla verbala prov för att få in en vana att svara på frågor och sökläsa efter svar i texten. Ifall du lägger 30 min per dag i 4 månader på att läsa dagstidning/skönlitteratur, så kan jag lova dig att du kommer höja ditt verbala resultat markant.

Lycka till!

Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
FAJANS
(föremål av) poröst lergods med täckande glasyr
Nästa prov

6/4 - 2019 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2019 kl 23:59