Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
AmeliaBjornberg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: ons 13 sep, 2017 10:50

Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av AmeliaBjornberg »

Hej! Jag arbetar för närvarande heltid och har ingen möjlighet till att gå ner i tid för att plugga inför HP. Det måste väl finnas fler där ute som sitter i samma båt, eller som lyckats höja sitt HP betyg trots heltidsjobb? Min fråga är hur får man ihop det praktiskt med allt som hör livet till? Räcker det att plugga 1-2 h om dagen under vardagarna för att lyckas nå sina mål? Jag har som bäst skrivit 1,3 på HP och målet är att ta mig in på läkarutbildningen i Örebro inom 1-1,5 år. Finns det någon här som gått igenom samma situation och klarat det? Hur la ni upp det för att nå era mål? :D
HannaLLL
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: fre 03 maj, 2019 18:50

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av HannaLLL »

Hej,
Jag pluggade till HP från 9 januari-provdagen i år. Arbetar heltid (kontorstider). Hade som mål att plugga 2 h/dag i genomsnitt, i slutändan blev det närmare 1,5h när jag slår ut det på antalet dagar. Jag satt ca 30-40 min VARJE lunch (vilket gjorde så mkt för min tidsplanering efter jobbet!) och sedan hemma (1-1,5h...ibland 45 min eller 30 min beroende på dagens struktur och "måsten"). Det var framförallt matten jag behövde plugga upp så jag satsade stenhårt på att (nästan) uteslutande läsa alla genomgångar och göra så många matteuppgifter jag bara kunde enligt rekommenderade tekniker.

Hade inget konkret upplägg mer än att gå igenom allt enligt rekomendationer på HPguiden. Körde VIP ska tilläggas.
Hade en stor dos motivation (för läkarprogrammet) så för mig var det nästan kul att plugga! Ibland kunde jag längta efter att sätta mig med XYZ som var svårast för mig....
Satte mig på café på helgen och körde lite extra tid då för att "jobba in" det jag ev inte hunnit med på vardagen. Satte alltid timer på 25 min och sedan 5 min paus. Jag hann fortfrande umgås med kompisar, träna och göra kul saker. Det var några dagar då jag inte pluggade alls...kanske 1/vecka eller så i snitt....

Höjde mig från 1,35 (ht18) till 1,75 (vt19) så nu har jag kommit in! :)
Ht17 skrev jag 1,1 och VT18 skrev jag 1,15.

En fråga du kan ställa dig själv är vilken tid som är rimlig att du avsätter till plugg (och när).
Sätt inte för högra krav på dig själv, då är det lätt att tappa moivationen. 30 min är alltid 30 min och om det är allt du har tid med så är det bättre än att du går runt och känner dig otillräkligt för att du inte kan dedikera flera timmar/dag. Då är också risken större att du inte gör det.
Tips! Ditt mål bör kännas så löjligt lätt att uppnå att det inte finns någon anledning att inte göra det. Ex: har du som mål att läsa en bok och du aldrig har läst innan så är 30 min/dag väldigt mkt. Bestäm istället att du ska läsa 1 mening/dag. Löjligt lätt eller hur? Starta så enkelt och bygg upp!

När jag pluggade inför HT18 körde jag bara DanneJaha på youtube och räknade "med" honom, max 20min/dag. Då var min motivation inte alls lika hög men det gjorde att jag höjde mig 0,2!

Med det långa svaret: Självklart går det att ha ett heltisjobb och plugga till HP! :D
AmeliaBjornberg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: ons 13 sep, 2017 10:50

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av AmeliaBjornberg »

Hej och tack för ditt svar! känns väldigt roligt och motiverande att läsa det du skriver! :D Jag jobbar lite varierande tider, morgon, dag, kväll och helger vilket gör det lite svårt att få fasta rutiner på studierna, men att plugga på lunchen är en väldigt bra idé! Jag är förhållandevis jämn vad gäller verbala delarna och kvantitativa, men något sämre på det kvantitativa. Jag har satt som mål nu att jag ska läsa böcker på lunchrasterna för att bättra på min läsförståelse, på morgonen läser jag DN och på kvällarna ska jag försöka sätta mig in i matten nu. Ska testa varianten med 25 minuters intervaller, det låter som en bra strategi! För mig är det nog rimligt att få till 1 h pluggtid efter jobbet, max 2 h med alla sysslor som hör vardagen till. Tror du att det är värt att köpa VIP paketet nu inför höstens prov när det är 68 dagar kvar till provet? Eller ska jag försöka med andra medel inför detta prov och satsa mer till provet VT20? Jag har 2 st matteböcker (matte 2bc och matematik Ma1) hemma och även Högskoleprovsboken.

Efter ditt svar känner jag mig väldigt motiverad till att plugga inför detta prov! Skönt att höra att det finns de som lyckats trots heltidsjobb! :D
HannaLLL
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: fre 03 maj, 2019 18:50

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av HannaLLL »

Kul att mitt svar får dig att känna dig motiverad! :D
Jag tycker 1 timme/dag låter som en bra tid - det är 68 h plugg....och det skulle förvåna mig om det inte leder till en ökning.

Det gör inget att du inte har fasta jobbtider. Istället för att säga "jag ska plugga mellan 14-16 varje dag" så kan du bestämma att du ska köra x antal 25min intervaller/dag beroende på vad som passar den veckan/dagen.
Tycker det verkar som en bra ide att läsa böcker och DN på lunchen! (om du transporterar dig till jobbet med kollektivtrafik kan vara en god ide att läsa då också) Öva på snabbläsning kan vara något att testa på - finns bra beskrivning om hur man kan göra här på HP (kan hända att det är inkluderat i VIP) men det finns säkert metoder för det på nätet du kan söka fram också.
HPguiden har en poddcast som heter Ordresan (finns där poddar finns :P). Där går de igenom olika baser och vilka ord som har den basen. Avsnitten är kanske 3-6 min långa och det går ju att lyssna på när som helst.

Dagsform är också viktigt att ta in i beräkningen. Har du en "A"-dag så känns allt bra och då är det inga problem att hinna med det du vill. Har du däremot en "B"-dag kanske du har en nivå där du bara kan/hinner/orkar med 10 min plugg - och då är det ok! Motivation är en färskvara.

Vilka tror du är dina största "tidstjuvar" (=det som tar din tid/fokus från plugget)?

Ang VIP tror jag det är värt det om du planerar för och har tid att lägga på studier via HPguiden. För mig var det TOPPEN att ha (och värdefullt!) men jag visste att det var specifikt matten jag ville plugga till och BARA matten (plus liiiite ord). Alltså gjorde jag inget plugg "utanför" HPguiden och VIP. Jag hade nog 84 dagar till provet när jag startade....
Förstår jag rätt är ditt mål att du ska komma in inom 1 år och då skulle jag kanske först testa utan VIP och skaffa VIP efter nästa provtillfälle för att maximera nyttjandet. Du kan ju först plugga via de fria uppgifterna på HPguiden och ta del av allt gratis material. Om du däremot vill komma in VT20 skulle jag köra VIP nu. Men det viktigaste är att du gör det du känner blir bäst för dig :)

kan du tänka dig att plugga vid något annat lärosäte?
AmeliaBjornberg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: ons 13 sep, 2017 10:50

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av AmeliaBjornberg »

Tack för poddtipset! det ska jag börja lyssna på! :D Körde sånna 25 minuters intervaller igår efter jobbet, funkade kanon för mig. Mina största tidstjuvar är att jag alltid har så mycket runt omkring mig, Jag och sambon bor i hus och det finns alltid saker som måste göras. Just nu bygger vi garage, det sköter sambon helt själv men när han är ute o snickrar hela kvällarna faller de flesta sysslorna på mig, tvätta, laga mat, handla, städa osv. Det är ju inte konstigt att det blir så! Men sånna saker funkar bäst om jag kan få gjorda innan jag sätter mig och pluggar för annars har jag så svårt att fokusera på studierna utan tänker mer på sysslorna jag inte gjort än på plugget jag har framför mig.

Jag pluggade med hjälp av HP guidens gratis uppgifter på XYZ igår, men de flesta förklaringarna är endast för VIP vilket kändes lite trist, så jag funderar på om jag ska köpa VIP medlemskap ändå. Det känns smidigt att ha uppgifterna samlade på ett och samma ställe och matteböckernas upplägg är inte riktigt detsamma som frågorna på HP, även om det är en bra för att lära sig grunderna!

Helst vill jag inte plugga i något annat lärosäte, eftersom vi har huset i Örebro. Jag har tidigare studerat i Linköping och pendlat och det har funkat bra i kortare perioder, men att göra det i 5,5 år känns sådär. Där emot vet jag inte ifall man kanske kan påbörja sin utbildning vid ett annat lärosäte och sedan bli förflyttad?
HannaLLL
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: fre 03 maj, 2019 18:50

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av HannaLLL »

Så bra att det verkade fungera!
Förstår verkligen det där att få gjort saker innan man kan koncentrera sig på plugg!
Tror du att det finns några av uppgifterna som "måste" göras som din sambo kan göra istället? Han skulle exempelvis kunna spendera 30-60 min mindre på garaget för att ge dig mer tid att plugga. Hade det varit jag hade jag nog tagit det snacket (och personligen hade jag tagit det snacket om uppdelning av sysslor oavsett HP plugg :P). Ni kan ju exempelvis köra ett gemensamt städrace och matrace....då får ni båda tid över till garaget och plugget.

HPguiden (och VIP) är otroligt smidigt för man slipper leta efter kunskap någon annan stans och det tyckte jag kändes skönt. Att öva på HP-typen av frågor är ovärderligt! Du kommer känna igen så många när du sedan ser dem på provet och då kommer du veta hur du ska lösa dem. Är det vad som känns mest rimligt för dig så kör!

Verkar som om det är Örebro du ska satsa på! :D
pop
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 27 jul, 2019 15:56

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av pop »

Har du köpt VIP ännu? :) Jag är lite sent ute men funderar också på att köpa vip.. vet att det är
lite tid kvar, min fråga är om det nu är värt det?
AmeliaBjornberg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: ons 13 sep, 2017 10:50

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av AmeliaBjornberg »

pop skrev: sön 15 sep, 2019 12:50 Har du köpt VIP ännu? :) Jag är lite sent ute men funderar också på att köpa vip.. vet att det är
lite tid kvar, min fråga är om det nu är värt det?
Ser nu att jag missat att svara... Här kommer ett väldigt sent svar, men bättre sent än aldrig kanske?
Jag har köpt och är jättenöjd! pluggade på som bara den inför vårens prov, men kom ur balans när det blev inställt... Nu tar jag mig upp på banan igen. VIP medlemskapet har hjälpt mig mycket med mattegrunderna, vilket hjälpt mig massor i mina matteuppgifter på högskoleprovet. Tycker defenitivt VIP medlemskapet är värt pengarna, det blir enkelt att sätta sig ner o plugga. man behöver bara en mobil/dator/surfplatta och ett kladdpapper. Om man åker buss eller annan kollektivtrafik kan man enkelt träna på ord i mobilen osv. Det är smidigt och alltid bra förklaringar, om man har en fråga får man väldigt snabba svar m.m. Så jag är jättenöjd!
oscar98
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: fre 10 apr, 2020 13:08
Ort: Skåne

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av oscar98 »

Hej!
Jag jobbar just nu heltid och pluggar inför HP. Jag gick hårt in med 3h plugg efter jobbet men det höll i 2 veckor, det kom alltid något i mellan studierna som gjorde det stressigt. Nu pluggar jag i snitt 1,5h alla dagar utom fredag och det fungerar bra.
Vissa dagar har jag inte pluggat alls, huvudsaken är att det går framåt oavsett hur mycket jag pluggar.

Jag tror inte att det är realistiskt och helt lätt att studera 3-4 timmar om dagen när man jobbar heltid. Det blir ju ingen tid över till annat.
AmeliaBjornberg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: ons 13 sep, 2017 10:50

Re: Heltidsarbetande och plugga inför HP?

Inlägg av AmeliaBjornberg »

Skönt att höra fler säga det! 1,5 h om dagen känns ändå rätt realistiskt för det mesta, vissa dagar blir det kanske lite mindre men då kan man ta igen lite extra på helgen. Hoppas att det ska vara tillräckligt för att kanske skriva 1,7 på nästa högskoleprov. Det är väl bara att hålla ut och plugga på som gäller helt enkelt!
Skriv svar