HP för första gången

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
MirandahHammar
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 02 jan, 2020 10:36

HP för första gången

Inlägg av MirandahHammar »

Hejsan, jag är 16 (17 i april) och vill skriva högskole provet för första gången. Mitt mål är att få 1.7 innan jag går ut gymnasiet för att komma in på arkitektlinjen på kth.

Så jag har några frågor som jag verkligen skulle uppskatta svar på:
Vad önskar att ni visste första gången ni gjorde provet?
Vad är det viktigaste att veta?
Vart ska jag börja med mitt pluggande?

Tacksam för alla tips jag kan få!
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 335
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: HP för första gången

Inlägg av hunnrasexti »

MirandahHammar skrev: lör 11 jan, 2020 19:22Vad önskar att ni visste första gången ni gjorde provet?
Att det är 100% fritt fram att kladda i provhäftet med uträkningar och skit. Var ängslig för det i två provpass :P
Melozt001
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: sön 15 jul, 2018 16:46

Re: HP för första gången

Inlägg av Melozt001 »

Hej och lycka till med provet i april!
Jag skulle säga att det är bra att ha koll på DTK och hur frågorna är formulerade i den delen. Alla andra frågor som rör de andra delarna är enligt mig inte lika kluriga, utan läser du uppgiften ordentligt borde du förstå.
Dessutom består ju DTK av 24 uppgifter så det är viktigt att du förstår vad det är de frågar efter så du slipper göra slarvfel.
Andrahalvlek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 84
Blev medlem: tor 18 apr, 2019 22:28

Re: HP för första gången

Inlägg av Andrahalvlek »

Du är ett år äldre än min son, så jag säger samma som till honom - gymnasiet först!! I julas var vi hos min bror, som sa till min son ”vilket guldläge du har, med en mamma som kan hjälpa dig med högskoleprovet”. Och det är klart att jag hjälper honom så mycket jag kan. Men gymnasiet först! Det kan inte nog understrykas.

Gymnasiebetygen har du med dig livet ut. Hp gäller fem år. Det förändras, och det kan komma att bli mindre värt i framtiden. Det är en jättebra väg när betygen inte räcker, absolut. Men chansen att fixa gymnasiebetyg har du nu. Hp kan du göra när som helst sen. Gör det gärna under gymnasietiden, men gör det utan press, och för att känna på upplägget. Prioritera skolan före att plugga hp. Det vinner du på i längden.

Ang hp så handlar mycket om att vara snabb. Skriv ett par gamla prov på tid, och få in känslan för tiden de olika delarna tar. Få in känslan för vilka delar som du gör onödiga fel på, och åtgärda dessa. Går du gymnasiet nu, och satsar på arkitekt, så gissar jag på att du läser ett program med tillräckligt avancerad matte för att ha tillräckliga kunskaper efter ettan. Du har också fördelen av att nyss ha läst allt. Inför första provet jag skrev (i våras) hade jag glömt massor av matte. Det var i stil med ”omkretsen på en cirkel?? Det var ehh.. nånting med pi??” Vissa regler går ju lätt att leta fram, och jag skrapade ihop 1,6 på kvantdelen trots det. I augusti påbörjade jag ett tekniskt basår för att läsa upp behörigheten, och med den matten med mig skrev jag 2,0 på kvant i höstas. 1,95 totalt. På verb-delen är ord och mek i princip gratispoäng för mig. Det som är utmaningen är att hinna läsa texterna. När jag var i gymnasieåldern hann jag inte. Nu var det inga problem. Men som sagt. Snabbhet, utan onödiga slarvfel är vad hp går ut på. Lycka till! Och vem vet, vi kanske blir arkitektkollegor i framtiden?!
Skriv svar