Hur mycket är det realistiskt att höja sig på HP?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
susanneamanda
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 13 dec, 2012 11:08

Hur mycket är det realistiskt att höja sig på HP?

Inlägg av susanneamanda »

Just nu går jag i tvåan på gymnasiet (Humanistiska) och vill plugga till psykolog i framtiden - ett program med höga intagningspoäng.

Jag gjorde högskoleprovet för första gången den här hösten. Jag gick dit helt oförberedd och visste nästan ingenting om hur provet gick till. Ville bara testa en första gång, göra mitt bästa och se hur det gick. Jag hade inte en superseriös inställning när jag gjorde provet, verkade nånting för svårt så chansade jag, i början hade jag svårt att veta vad som var ett lagom tempo på mattedelen vilket ledde till att jag hade ett antal uppgifter kvar i slutet om jag inte ens hann chansa på. Överlag så uppfattade jag provet som stressigt och ganska krångligt.

Mitt slutresultat hamnade på 1,0 vilket jag ser som ett starkt resultat med tanke på omständigheterna. Psykologprogrammets intagning på HP ligger mellan 1,6-1,9. Det jag undrar är hur mycket som vore realistiskt för mig att kunna höja mig om jag sätter igång och pluggar? Jag ska tillägga att jag är humanist, läser inte mer än till matte 2. Jag tycker att matte är hyfsat begripligt upp till kanske C nivå (VG). Jag är dock inte så jättesnabb på att tänka. Mina språkliga förmågor är bättre, men min läshastighet borde nog bli betydligt bättre om jag ska höja mig på den verbala delen. Det svåraste var att hinna med. Vissa svenskatexter var väldigt svåra att förstå, engelskan var lätt.

Så, hur pass mycket tror ni att det är rmligt för mig att höja mig utifrån de förutsättningar jag har idag?

Tack.
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Hur mycket är det realistiskt att höja sig på HP?

Inlägg av Zreeper »

Att du kan höja dig till 1.6-1.9 tvivlar jag inte alls på, frågan är väl bara hur mycket tid du måste lägga ner på det, vilket är svårt att svara på då det självklart varierar. När tänkte du i sådana fall börja studera? Direkt efter gymnasiet?
Vilket som har du ju mer än ett år på dig, så då ser jag inte varför du inte skulle kunna göra en höjning till minst 1.6, ligger du i lite kan du säkerligen komma ännu högre. Jag fick 1.2 på det senaste provet vilket också var mitt första, och siktar på 1.8 nästa prov i vår. Om jag lyckas eller inte vet jag inte, men visst är det möjligt :).
Skriv svar