Mental uppvärmning - under/inför provet?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
Jakofrid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: sön 02 apr, 2017 18:29

Mental uppvärmning - under/inför provet?

Inlägg av Jakofrid »

Hej,

Mitt stora problem under provet förra veckan var den första Verbala delen och LÄS-texterna i den. Konstigt nog fick jag vad jag upplevde som ett nervsammanbrott. Jag bara kunde inte hitta fokus i läsningen. Hade det varit en mattedel så hade jag kommit igång, men på den här delen fick jag tidsbrist och upplevde LÄS-delen som den svåraste jag någonsin stött på. :|

Jag var superladdad och hade pluggat stenhårt med massa timmar bakom i både matte och läsning, men när jag väl satt på provet så var det som att jag hade tankar som gick åt annat håll som "nu måste du prestera", eller "kom igen och läs". De andra delarna gick super men den första delen gick verkligen kasst. Jag har reflekterat över att jag borde visualisera mer hemma så att jag sätter mig in i situationen. Nästa prov kanske jag skulle ta med en gammal LÄS-text att läsa innan provet för att värma upp?... Hur tänker ni när ni ska göra provet? Är det någon som varit med om någon liknande situation? :?
Användarens profilbild
sofjak
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 218
Blev medlem: mån 16 nov, 2015 16:21

Re: Mental uppvärmning - under/inför provet?

Inlägg av sofjak »

Jag har länge varit så fram till det att jag insåg hur mycket det egentligen bara förstör. Detta prov var första provet som jag gick dit och slappnade av och poängen ramlade faktiskt dit, 66 på verbala och 71 på kvant. Har flera vänner som det är precis likadant för, inte förrän de gick dit och skrev utan den pressen kunde de prestera ordentligt.

Låter klyschigt och mycket lättare sagt än gjort, men det är verkligen sant.
Ofta när jag kommer till läs så tänker jag direkt när jag ser texten att "äh fy, ska jag verkligen orka läsa hela denna tråkiga text", detta prov tänkte jag istället "vad intressant och givande det här ska bli, nu får jag lära mig massa nytt" och det funkade faktiskt bra.. Jag försökte att inte stressa upp mig alls. Så fort jag kände stressen komma när jag exempelvis inte kunde en fråga så försökte jag ta ett andetag och bara lugnt göra ett nytt försök att hitta svaret, eller gå vidare till nästa fråga och gå tillbaka till den sen.
Något jag även tyckte hjälpte mycket var att stuva om ordningen på delarna till ORD, MEK, ELF, och sist LÄS. Då missade jag inga "enkla poäng" samt ofta även gjorde dessa delar på mindre tid än rekommenderad vilket ledde till att jag hade lite extra tid på LÄS. Jag kunde då slappna av på ett helt annat sätt när jag visste att "all min kvarvarande tid kan jag lägga på LÄS". Inte ens när de sa "nu är det fem minuter kvar" blev jag stressad, fem minuter är ändå ganska mycket tid.

Så sammanfattat, ANDAS! Det är inte hela världen, det kommer fler prov, se alla misstag som lärdomar för att inte göra samma fel igen. Släpp pressen :)
Användarens profilbild
Gungan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 99
Blev medlem: ons 31 maj, 2017 12:16

Re: Mental uppvärmning - under/inför provet?

Inlägg av Gungan »

Nu senaste provet fick jag några mindre "blackouts" på LÄS då min hjärna stod helt still. Det jag gjorde då var att jag började skriva ner några ord (vilka som helst) på pappret för att nollställa hjärnan. Blackout menar jag är stunder då man läst några stycken och insett att man glömt precis allt. Jag fick tipset från en läsvärd guide om SAT som kan vara värd att läsa igenom. Kanske den kan hjälpa?

https://www.familyeducation.com/school/ ... principles
Jakofrid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: sön 02 apr, 2017 18:29

Re: Mental uppvärmning - under/inför provet?

Inlägg av Jakofrid »

Tack för svaren! Jag höjde mig från 1,25 - 1,45 på provet nu i höst(väldigt nöjd) men tror absolut att jag hade fått högre om jag varit mindre påverkad av psyket! Bra att ha några tips på hur man kan ladda om, även om man vid provtillfället då känner att man inte har tid med något annat... Satsar på nytt till våren 2018 och kommer plugga järnet så hoppas även att jag lär mig några strategier för att hantera stress! :D
Skriv svar