Vad är mest effektivt att plugga på verbala delen?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
FilipN00
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: tis 06 jun, 2017 17:04

Vad är mest effektivt att plugga på verbala delen?

Inläggav FilipN00 » tor 09 nov, 2017 17:47

Tjena!

Brukar ha rätt så ont om tid för att plugga på högskoleprovet pga gymnasiearbete och jobb utöver det på helgerna. Undrar därför vad som vore mest effektivt att plugga när det kommer till den verbala delen då det var den delen jag gjorde sämst på med 0,9 som resultat(baserat på vårens normering).

Bör jag endast läsa eller ska jag spendera tid på att råplugga ord och minska läsningen? Känns som läsningen ger mer poäng för den tid det tar att arbeta på då ord kan glömmas rätt enkelt och tar lång tid att sätta i ryggmärgen, dock är jag lite osäker så jag vill gärna höra vad ni tycker.

Mitt mål är att få 1,8 på den verbala delen tills hösten 2018, vilket jag vet är väldigt högt men är något som krävs om jag vill komma in på min drömutbildning. Så hur bör jag plugga och hur mycket arbete krävs det varje dag för att uppnå det målet?(skulle säga att jag är normalbegåvad)

Zodiac
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 186
Blev medlem: tis 11 okt, 2011 0:04

Re: Vad är mest effektivt att plugga på verbala delen?

Inläggav Zodiac » tor 09 nov, 2017 21:07

Vilka är dina svagheter på den verbala delen? Jag tycker att det som ger absolut mest är ordkunskap då det är till nytta för ORD och MEK särskilt men också LÄS till viss del. Jag la ingen vikt alls på att plugga inför ELF då jag alltid skrivit bra resultat på den delen, men om du har svårt för den kan det nog vara bra att läsa lite tunga texter för att få in känslan för korrekt och snustorr engelska. ELF är dock mycket enklare än de övriga delarna skulle jag vilja påstå.

För att bli bättre på LÄS så har jag absolut ingen aning om vad man kan göra. Det finns vissa som påstår sig ha knäckt koden, men jag spenderade tiotals timmar på att läsa akademisk orddiarré där man måste läsa mellan raderna och det hjälpte inte alls då jag fick 15/20 på den delen nu i höstas :lol:

Hur som helst skulle jag rekommendera att fokusera på ordkunskapen då den räcker väldigt långt. Jag gjorde alla ordlistor på VIP-programmet och repeterade igenom dem en gång samt att jag läste lite böcker och gjorde ordprov.se(rekommenderar varmt eftersom det är ganska roligt). Jag landade på 19/20 på ORD och 19/20 på MEK i senaste provet så det var väldigt lyckat i alla fall :D

Jag vet inte hur mycket tid man bör plugga men, så mycket du känner att du kan kanske? 1,8 är ett väldigt högt resultat så du måste nog lägga ner mycket tid eller skriva flera prov för att nå dit. Lycka till i alla fall!

InteSmart
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 16
Blev medlem: sön 07 maj, 2017 12:17

Re: Vad är mest effektivt att plugga på verbala delen?

Inläggav InteSmart » fre 10 nov, 2017 7:52

Memrise på 5000 ord samt HP ord här i sajten. Men dessvärre måste du läsa innehållet då det har med ursprunglig ord (låneord, arvord samt för och efterled) är revelans till HP.

FilipN00
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: tis 06 jun, 2017 17:04

Re: Vad är mest effektivt att plugga på verbala delen?

Inläggav FilipN00 » sön 12 nov, 2017 0:14

Just på denna höstens högskoleprov fick jag detta resultat på den verbala delen:

ORD: 9/20
Resultatet på orddelen var inget vidare, men samtidigt något jag ändå förväntat på förhand.
LÄS: 13/20
Läsförståelsen däremot blev jag positivt förvånad över.
MEK: 11/20
Återigen inget att hänga i julgranen, men samtidigt förväntade jag inte så mycket mer.
ELF: 10/20
Engelska läsförståelsen var den största besvikelsen utan tvekan där jag snittat 16-17 rätt i somras då jag övade ett par gånger på provets verbala delar.

Tror jag kanske ska följa era tips Zodiac och Intesmart att plugga in mycket ord istället och pröva läsa mindre med tanke på att Orddelen gick sämst för min del. Förhoppningsvis kan orden kanske bidra med några extra poäng även på meningskompletteringen då det brukar kunna finnas ett eller annat alternativ som man inte vet definitionen av.

Såhär får det bli tills vidare:
30 nya ord per dag
20 minuter läsning av The Economist eller liknande tidningar.
20 minuter av Dagens Nyheter.

Tror det blir väldigt svårt att nå 1,8 som jag sade innan med detta upplägget, men däremot känner jag att det finns mycket tid för min egen del att hinna förbättras tills jag går ut trean i gymnasiet(1,5 år kvar ungefär). Uppskattar alla tips och svar jag kan få!


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
GAUCHO
boskapsskötare på Pampas
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
141 dagar 17 timmar och 4 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar
Senaste 5 forumtrådar