nerverna dagar innan provet

Diskussioner om provdagen och allt däromkring
Skriv svar
ElviraNilsson
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 29 jul, 2019 19:22

nerverna dagar innan provet

Inlägg av ElviraNilsson »

Hej!

Jag har pluggat en tid (ca 3 mån), jobbat deltid och nu sista 2 veckorna inte jobbat något alls för att lägga allt fokus inför provdagen. Det jag märker nu är att allt det som satt som en smäck förra veckan har jag börjat tappa.. Jag har inte sovit lika bra de senaste dagarna som jag gjorde förut och jag blir bara ännu mer stressad över att jag har tappat den grundinformationen (tex formler osv) som satt så bra förut. :cry: Min fråga till er: bör jag fortsätta nöta eller är detta bara ett tecken på att ta en paus någon dag? Nackdelen om jag tar en paus är att jag blir ännu mer stressad för att jag inte kan det, det blir som en ond cirkel.. Hur skulle ni ha gjort?

Jag vill verkligen nå det resultat som jag siktar mot men nu känns allting bara mos i huvudet på mig och känns inte alls lika bra som det gjorde förra veckan... :(
Melliz_066
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 115
Blev medlem: ons 19 feb, 2020 16:00

Re: nerverna dagar innan provet

Inlägg av Melliz_066 »

Jag förstår stressen och du är inte ensam! Jag känner likadant. Det jag tror är bäst är att man gör tex ett delprov i provpassgeneratorn eller en gammal prov del. Märker jag att jag inte kan en formel på en fråga eller svarar fel så går jag tillbaka i t.ex "All matte du behöver" och tittar på formeln igen, tillslut fastnar det när man gjort de tillräckligt många gånger. Det är inte helt lätt att komma ihåg alla formler eller dylikt, det är nästan lättare om man försöker "se" logiken i frågan eller talet. Men jag förstår dig. Jag har också pluggat tre månader och detta är mitt första HP prov. Jag är supernervös för att glömma av, fastna, inte hitta, inte ha någon att prata med, glömma en penna eller dylikt. Har ingen aning om vad man ska förvänta sig eller vad man tex skall göra på rasterna. Men försök att inte jaga upp dig för mycket utan ta det som det kommer. Lättare sagt än gjort men ja.
Madaq2020
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: sön 16 aug, 2020 9:17

Re: nerverna dagar innan provet

Inlägg av Madaq2020 »

Jag befann mig i samma situation som dig under söndagen och måndagen. Hade sovit bara några timmar under de två nätterna och hur mycket jag än försökte plugga gick det inte. Fick så mycket huvudvärk. Det hela berodde för min del på stress, jag kunde känna det i magen. Det jag gjorde var att helt avstå plugget stora delen av måndagen och en liten del av gårdagen. Mådde hyfsat bra igår eftermiddag och fick min 7-timmars sömn inat och mår bra idag och inget huvudvärk hittills.
Nu kan det vara olika för oss men att forcera en till någonting går inte så bra. Du har ju studerat i 3 månader och har lärt en hel del och det viktigaste är att du är utvilad på PROVDAGEN.
Veronica F-K
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 12 jan, 2021 9:18

Re: nerverna dagar innan provet

Inlägg av Veronica F-K »

Du borde ju absolut vila ! Du säger att det gick bättre förra veckan och det som verkar ha ändrats nu från då, som du skriver, är ju sömnen.. Kanske ta en dag till att bara kolla igenom dom där strategierna om Stress, Oro, Mental träning osv ? :)
Hauzenstein
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: mån 18 jan, 2021 17:54

Re: nerverna dagar innan provet

Inlägg av Hauzenstein »

Är väldigt oförutsägbart. Själv kände jag mig extremt nervös sista veckan på marsprovet, min ELF blev sämre av någon anledning, kollade på provpass och ord mindre än 12 timmar innan tiden jag skulle skriva provet, markerade slarvigt annat alternativ än svaret jag kom fram till då och då (hände på två uppgifter på själva provdagen), sov skitdåligt hela veckan och bara 90 minuter inför provdagen...

Ändå så gick det bra, kommer 100% in på önskad utbildning och sannolikt på önskad stad. Det viktigaste för dig att tänka på är att du har förberett dig, pluggat hårt, och gjort det du kan. Även om du får 0,00 har du gjort det du kan nu innan provdagen. Den tanken hjälpte mig. Dessutom beror det på ens inställning. Jag kände någonting som kanske gränsar till ilska, hahaha. Kände att nu ska jag fan sätta provjäveln. När jag fick första provpasset på morgonen kände jag mig enormt fokuserad, mer än vad jag någonsin gjorde när jag simulerade provet där hemma. Så underskatta inte möjligheten att du överpresterar på själva provdagen, oavsett hur det känns innan.
Jelirium
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: sön 11 okt, 2020 12:13

Re: nerverna dagar innan provet

Inlägg av Jelirium »

Det är svårt att säga men om du har pluggat väldigt intensivt under en längre tid är det nog bra att ta en paus, åtminstone skulle jag nog ta det lite lugnare dagen innan. Det är ju viktigt att inte komma till provdagen helt slutkörd. Kanske börjar det kännas som om formlerna inte sitter lika bra bara för att du är trött.
Skriv svar