nervös

Diskussioner om provdagen och allt däromkring
Skriv svar
Equel
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: tor 19 mar, 2015 2:11

nervös

Inlägg av Equel »

Är så nervös inför lördag. Hur ska man göra för att dämpa nervositeten? Problemet är att när jag är nervös så kan jag inte tänka lika klart, matten blir sämre likaså läsförståelsen ...
guneri
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 10 sep, 2015 10:28

Re: nervös

Inlägg av guneri »

Mina egna försök att minska nervositeten är:

Acceptera den. Det är kroppens sätt att göra mig beredd. Att förstora upp den leder bara till att jag blir ännu mer nervös.

Det finns ett nytt tillfälle om ett halvår. Går det inte bra på lördag, så kommer fler tillfälle. Inte göra en för stor sak av provet, minskar också nervositeten. Gå dit och ha kul ska jag försöka ha som motto.

Gör som idrottare, se framför mig att det kommer gå bra och försöka få in den känslan. Jag tror det fanns lite tips här på HP-guiden vad man kunde göra, t ex känna känslan när man vänder blad.

Att medvetet ta det lugnt (dock inte allt för lugnt). Jag märkte speciellt på LÄS att det blev sämre när jag försökte öka hastigheten över min förmåga. Jag läste frågorna och svaren snabbt och försökte sedan läsa så fort jag kunde. Resultatet blev bara att jag irrade om kring i texten. Sedan bytte jag taktik. Jag tog lite längre tid på mig och ringade in nyckelord i fråga och svar. Läste texten i lite långsammare tempo. Jag tror resultatet blir bättre att göra större delen av frågorna bra och sedan om man inte hinner så får man chansa på en eller två frågor per del än att slarva igenom alla frågorna.

Grunderna sitter i ryggraden. Även om man är toknervös så tror jag att de flesta kan räkna ut 2 + 2. Blockeringar brukar komma för mig när saker inte sitter som det ska. Det är lätt att man vänder på saker och ting.

Vill man jobba långsiktigt finns det t ex avslappningsövningar som går ut på att lura hjärnan via musklerna. Är musklerna avslappnade så blir hjärnan lugn. Man lär sig skillnaden mellan spända och avslappnade muskler. När man har övat en tid så kan man snabbt slappna av i musklerna och då följer hjärnan med och man blir mindre nervös.
axeeri
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 27 jul, 2015 13:32

Re: nervös

Inlägg av axeeri »

Samma här, allt plugg fram tills just IDAG har gått bra. Idag har det gått kass och jag skall snart på väg till jobbet, går nog ut på tomten och skriker lite. Känner mig helt förvirrad när jag gjorde matematikuppgifter. Svenskan idag har helt gått åt skogen, har sån JÄVLA panik just nu, FY.

Tack att jag inte är den enda som känner som jag gör.
johmag
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 59
Blev medlem: mån 05 jan, 2015 2:27

Re: nervös

Inlägg av johmag »

Enkla metoder som motion och onani är extremt underskattade!
magber
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 16 aug, 2015 14:45

Re: nervös

Inlägg av magber »

Det kommer gå bra. Jag tror på dig/er, och ni borde tro på er själva.

Ni kan ju det här! Lördag är ingen match, ska mest bli gött när det är gjort att få fokusera på andra saker ett tag, saknar att spela tvspel, åka på utflykt, kolla på film och serie, kolla upp roliga recept å laga mat. Och för att inte nämna hur gött det ska bli att sätta sig å titta på fotboll runt 5 tiden nånstans och dricka öl!

Sen till slut får man veta hur det har gått. Det kanske har gått dåligt. Det kanske har gått över förväntan också! Tänk om du råkade pricka rätt på dom du inte var så säker på?! WOW!

Nervositeten är ett tecken på att du tar ett jävligt bra steg. Tycker ni inte synd om dom som inte kommit på att livet består av att ta bra, men nervösa, steg i rätt riktning?

Det här löser sig. Jag tror det kommer gå bra den här gången.
Senast redigerad av 2 magber, redigerad totalt 0 gång.
Användarvisningsbild
Tobeyforce
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 24
Blev medlem: ons 05 aug, 2015 9:44

Re: nervös

Inlägg av Tobeyforce »

Mitt största tips är att om du sitter på pengar så lova dig själv att du ska köpa dig något som du vill ha. För min del blir det att uppgradera min dator, det blir lite som julafton. Ser så galet mycket fram emot det och det blir en grymt bra effekt för att kontra nervositeten. Själv så ska jag försöka köra i vanlig takt. Inte massa överdrivet stress när jag vänder på bladet. Hellre att jag har 1 fråga kvar och får slut på tid än att jag stressat sönder och tappat fokus under större delen av provet.

Lycka till hörni!
Equel
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: tor 19 mar, 2015 2:11

Re: nervös

Inlägg av Equel »

Tack för alla tips! Lite OT men går det att få reda på "ungefär" vart man hamnar, direkt efter provet, när man kommer hem? Alltså släpps facit eller något strax efter provdagens slut? I sånna fall, får man någon slags kopia eller nåt av ens ifyllda svar, som man kan ta med sig hem?

Första gången jag gör detta som sagt.
Original
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1305
Blev medlem: lör 11 okt, 2014 11:58

Re: nervös

Inlägg av Original »

Det du ska göra är att du för över svarsalternativen från PROVHÄFTET och inte SVARSHÄFTET efter tiden är slut på varje delprov till det orangea pappret.

När du kommer hem så räknar du antalet rätt du hade och kollar vad tidigare normeringar skulle resultera i för resultat. På så vis kommer du få ett ungefärligt resultat.
AcidBase
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 460
Blev medlem: fre 31 okt, 2014 9:32

Re: nervös

Inlägg av AcidBase »

Tobeyforce skrev:Mitt största tips är att om du sitter på pengar så lova dig själv att du ska köpa dig något som du vill ha. För min del blir det att uppgradera min dator, det blir lite som julafton. Ser så galet mycket fram emot det och det blir en grymt bra effekt för att kontra nervositeten. Själv så ska jag försöka köra i vanlig takt. Inte massa överdrivet stress när jag vänder på bladet. Hellre att jag har 1 fråga kvar och får slut på tid än att jag stressat sönder och tappat fokus under större delen av provet.

Lycka till hörni!
Det där med att unna sig något extra efter hp låter riktigt bra. Jag själv kommer göra likadant. Det ska gälla hur det än går och inte bara om du kommer över ett visst resultat. (Om du bestämmer dig att du endast kommer att uppgradera datorn ifall du exempelvis får 1.5+ är risken stor att du kommer misslyckas pga stress, just för du såååå gärna vill ha den nya datorn)

Lycka till
Equel
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: tor 19 mar, 2015 2:11

Re: nervös

Inlägg av Equel »

Original skrev:Det du ska göra är att du för över svarsalternativen från PROVHÄFTET och inte SVARSHÄFTET efter tiden är slut på varje delprov till det orangea pappret.

När du kommer hem så räknar du antalet rätt du hade och kollar vad tidigare normeringar skulle resultera i för resultat. På så vis kommer du få ett ungefärligt resultat.
Detta förstår jag inte. Föra över svarsalternativen från provhäftet, va? Jag kommer ju skriva svaren i svarshäftet, inte i provshäftet, eller?
Original
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1305
Blev medlem: lör 11 okt, 2014 11:58

Re: nervös

Inlägg av Original »

Såhär står det till.

Enligt instruktioner från UHR ska du ringa in dina svar i provhäftet OM du vill föra över det till det orangea pappret, vilket inte är nödvändigt. Detta sker efter 55 minuter, dvs efter att provpasset är över.

Dock så varierar det beroende på provvakt, vissa vakter tillåter att man för över från svarshäftet efter att provtiden är slut, vilket inte är enligt instruktionerna.

Om du vill ha dina svar på den orangea pappret så ringar du in A/B/C/D/E i provhäftet innan du går över till nästa uppgift, det viktigaste är att du för över svaret till svarshäftet.
Equel
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: tor 19 mar, 2015 2:11

Re: nervös

Inlägg av Equel »

Okej tack då förstår jag!

Alltså jag håller på att balla ur, vettefan varför jag känner mig så himla nervös. Tog en lång promenad nyss bara för att jag kände jag behövde frisk luft.

Grejen är att jag klarar mig fint med ett poäng av 0.75, även om jag "satsar" på 1.3 denna gång då det ger mig tillgång till den studentstad jag helst studerar i. Hur som helst så funkar det andra alternativet - det som jag behöver 0.75 för - hur bra som helst också, så HUVUDSAKEN är att jag får just det, även om mer är en bonus.

Möjligt att jag gör provet en gång till i vår för en andra "sista" chans att komma in i det universitet jag helst vill gå på, även om det viktigaste som sagt är att komma in på utbildningen över huvud taget, vars intagningspoäng i höst i den staden var 0.7 i 1a urvalet och 0.65 i andra, dvs relativt låga poäng.

Tror ni jag kan känna mig lugn att åtminstone uppnå 0.7-0.75 ? Har nött HP guiden i 2 månader, ett par timmar varje dag. Gjorde ett interaktivt prov från 2014 på nätet - dock utan tid - Fick där 17/24 på xyz, 18/20 kvant och 17/20 på meningskomplettering, gjorde inga fler delprov.

Det som gör mig mest nervös är DTK, har inte övat mycket alls för det, vilket såklart bara har mig själv att skylla.
moabac
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 24 sep, 2015 23:14
Ort: Stockholm

Re: nervös

Inlägg av moabac »

Jag tycker att det hjälper att även ha en strategi för hur man ska förhålla sig om det känns dåligt eller börjar fastna, för att inte få panik eller tappa hoppet. Vet att känts riktigt dåligt under några övningsprov men att det därefter har visat sig att jag fick bättre resultat än de gånger det känts bra! Proven kan ju vara mer eller mindre "svåra", men detta jämnar ju ändå ut sig i normeringen! Och om ett delprov känns kasst kan man alltid hoppas att det är övningsprovet som inte kommer räknas med i resultatet! Risken är ju annars att man "ger upp" lite grann och att detta påverkar motivationen på efterföljande prov....

Dessutom ska man inte underskatta klassiska avslappningstekniker som att ta långa, djupa andetag, vilket påverkar det parasympatiska nervsystemet och minskar mängden stresshormon som utsöndras. Kan låta så tramsigt, men det funkar ju verkligen.
greken123
Stammis
Stammis
Inlägg: 361
Blev medlem: tis 15 jul, 2014 12:29

Re: nervös

Inlägg av greken123 »

ta det lugnt..det är bara ett prov herregud haha
Theodor93
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 289
Blev medlem: fre 12 jul, 2013 15:23

Re: nervös

Inlägg av Theodor93 »

Gilla läget helt enkelt. Tror din nervositet släpper när du vänt första bladet i provhäftet imorgon. Då är man så inne i sin bubbla att du inte har tid att reflektera över annat :)
Skriv svar