hur resonerar man fram till svaret?

Diskussioner kring XYZ-delen samt XYZ-uppgifter
Skriv svar
paiyou
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 82
Blev medlem: sön 28 jun, 2020 20:41

hur resonerar man fram till svaret?

Inlägg av paiyou »

Hej, jag har märkt att jag alltid fastnar på en typ av fråga och jag har inte direkt någon teknik för att lösa dessa typer av frågor. Vad är det snabbaste sättet att lösa denna typ av fråga ?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
AndBor
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 59
Blev medlem: lör 04 jul, 2020 8:52

Re: hur resonerar man fram till svaret?

Inlägg av AndBor »

Jag tänker: Om det tar 7 dagar för 4 identiska maskiner (alla har samma hastighet), så tar det alltså 7*4=28 dagar för en maskin.

Vill man då att det ska ta 4 dagar, hur många maskiner behöver man? 28/4 = 7st maskiner.
Vi hade redan fyra maskiner, så svaret är alltså 7-4 = 3st nya maskiner behöver köpas in. Svar B.
AxelB
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 40
Blev medlem: sön 15 dec, 2019 12:30

Re: hur resonerar man fram till svaret?

Inlägg av AxelB »

AndBor skrev: tor 29 apr, 2021 17:24 Jag tänker: Om det tar 7 dagar för 4 identiska maskiner (alla har samma hastighet), så tar det alltså 7*4=28 dagar för en maskin.

Vill man då att det ska ta 4 dagar, hur många maskiner behöver man? 28/4 = 7st maskiner.
Vi hade redan fyra maskiner, så svaret är alltså 7-4 = 3st nya maskiner behöver köpas in. Svar B.
Om man vill slippa räkna så kan man väl bara tänka att det är ett omvänt förhållande, typ. Har inget bra ord för det.

Men om 4 gör det på 7 så borde 7 göra det på 4. Känns logiskt iallafall.
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 360
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: hur resonerar man fram till svaret?

Inlägg av hunnrasexti »

AxelB skrev: tor 29 apr, 2021 18:13Om man vill slippa räkna så kan man väl bara tänka att det är ett omvänt förhållande, typ. Har inget bra ord för det.

Men om 4 gör det på 7 så borde 7 göra det på 4. Känns logiskt iallafall.
Om du vill ha en benämning på vad du gör: Byta plats på nämnare och kvot. Vilket man alltid kan göra så länge inte nån av dem är noll, så ja det är fullt logiskt =)
AndBor
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 59
Blev medlem: lör 04 jul, 2020 8:52

Re: hur resonerar man fram till svaret?

Inlägg av AndBor »

Coolt! Hade inte tänkt på det på så sätt, men det går ju ännu snabbare!

Med en liknande uppgift.

Det tar 8 dagar för 4 identiska maskiner att utföra en viss uppgift. Hur många fler sådana maskiner behövs för att utföra samma uppgift på 2 dagar.

8*4 = 32dagar för 1 maskin.
32/2 = 16st maskiner

inköp: 16-4 = 12st maskiner

Skulle vi här helt enkelt tänka omvänt förhållande, alltså om det tar 8 dagar för 4 maskiner, tar det 4 dagar för 8 maskiner. Så 2 dagar för 16 maskiner. Betydligt färre steg beräkning! Snyggt :D

Together we stand strong hahaha
erkanperkan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: mån 12 okt, 2020 16:34

Re: hur resonerar man fram till svaret?

Inlägg av erkanperkan »

Känns som att det har nåt med linjeekvation att göra? X och Y-graf, eller är jag ute och snurrar på skolgården nu
Jelirium
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: sön 11 okt, 2020 12:13

Re: hur resonerar man fram till svaret?

Inlägg av Jelirium »

Den totala mängden arbete som maskinerna utarbetar motsvarar följande:

Arbete = mängd arbete en maskin kan utföra per tidsenhet*tid*antalet maskiner

Då mängden arbete en maskin kan utföra per tidsenhet är konstant får vi att det totala arbetet är proportionerligt mot antalet maskiner gånger tiden, eller x*t. Det medför att tiden*antal ska vara konstant. Från början är tiden*antal = 7*4 = 28. Alltså ska tiden*antal vara lika med 28 även när tiden är fyra dagar. Därmed får vi att:
antal*4 = 28
antal = 28/4 = 7

Rätt svar är 7-4 = 3, alltså B

Denna metod fungerar bra för uppgifter där alla "maskiner" eller dylikt arbetar lika snabbt. Annars tror jag att den bästa metoden är att räkna ut hur stor andel av det totala arbetet varje maskin eller dylik enhet kan utföra per tidsenhet. I detta fall tar arbetet 7 dagar för 4 maskiner, alltså tar det 4 gånger så lång tid för 1 maskin, dvs 28 dagar. Varje maskin utför då 1/28 av arbetet på en dag. Tiden arbetet ska ta är 4 dagar. Då hinner en enskild maskin utföra 4*1/28 = 4/28 av arbetet. Med en maskin hinner vi alltså bara med 4/28 = 1/7 av arbetet på den utsatta tiden. Alltså behöver vi 7 gånger fler maskiner! Det är ett annat sätt att tänka.
paiyou
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 82
Blev medlem: sön 28 jun, 2020 20:41

Re: hur resonerar man fram till svaret?

Inlägg av paiyou »

Tack så jättemycket för alla svar!

Jag vet nu hur jag ska tackla sådana frågor framöver.
Skriv svar