Övningsprov - Uppgift 5

Diskussioner kring XYZ-delen samt XYZ-uppgifter
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 1558
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Övningsprov - Uppgift 5

Inläggav admin » fre 17 jun, 2011 11:21

Uppgift 5 - Kvantitativ del.
Från studera.nu:s övningsprov inför det nya högskoleprovet.
Publicerat av Högskoleverket.

En cirkel har alltid vinkelsumman 360 grader. Eftersom det är 12 siffror på en klocka innebär det att det är 360/12 = 30 grader mellan varje timsiffra.

Mellan klockan 4 och 11 är det antingen 7 timmar eller 5 timmar. Således fås vinklarna 7 * 30 = 210 grader eller 5 * 30 = 150 grader.

(Som en kontroll kan vi se att 210 + 150 = 360, vilket visar att vi räknat rätt eftersom en cirkel alltid har vinkelsumman 360 grader)

Den största vinkeln av de två är 210 grader och är därför det rätta svaret.

pamroj
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: sön 22 dec, 2013 22:33

Re: Övningsprov - Uppgift 5

Inläggav pamroj » fre 28 mar, 2014 14:35

Varför kan det också vara 5 timmar?
Jag förstår att det kan finnas från 4-11, 7 timmar

Mvh

Jimbo
Stammis
Stammis
Inlägg: 134
Blev medlem: tor 20 feb, 2014 20:23

Re: Övningsprov - Uppgift 5

Inläggav Jimbo » fre 28 mar, 2014 14:42

eftersom man kan gå från 11-4 också, vilket ger 12 - 1 - 2 - 3 - 4,
5 * 30 = 150

pamroj
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: sön 22 dec, 2013 22:33

Re: Övningsprov - Uppgift 5

Inläggav pamroj » fre 28 mar, 2014 14:51

Tack för hjälpen!


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
SOTTIS
dumhet, dumt yttrande, "groda"
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
140 dagar 4 timmar och 0 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar