"Gammal" person som vill byta karriär

Alla övriga diskussioner
Skriv svar
Camilla.F
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: sön 15 sep, 2019 12:08

"Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av Camilla.F »

Hej! Skriver här för att jag vill känna mig mindre ensam i mitt Mount Everest.
Jag är 28 år och är egentligen utbildad förskollärare. Jag vill inte vara förskollärare längre. Efter nästan fyra års boende i Namibia på ett djurreservat där jag arbetade med djur har jag insett att jag vill bli Djursjukskötare. Vilket går att läsa på SLU i Uppsala. Mina gymnasiebetyg räcker inte till och jag saknade Naturkunskap B (som går att ersättas med exempelvis Biologi A), så just nu läser jag Biologi A på distans samtidigt som jag arbetar heltid på en förskola.
Jag ska skriva mitt första högskoleprov nästa helg. Jag är så nervös. Jag har inte alls hunnit plugga så mycket som jag velat då Biologin har tagit mer tid än trott men jag tänker att detta blir första provet och första provet, har jag hört, brukar gå rätt dåligt för de flesta. Så det blir min testgång för att helt enkelt känna på..

Hittills har jag gått igenom grunderna i matte samt suttit med betalappen som heter "Högskoleprovet", använder egentligen den mest till Ord och MEK då det är ett enkelt sätt att nöta mer ord på bussen. Är väl mest nervös för mattematiken egentligen då jag inte pluggat matte på 10 år.

Vet egentligen inte varför jag skriver här, jag känner väl mig mest bara ensam då alla mina vänner liksom är klara med studierna och har börjar skaffa familj etc. Vill för det första veta om det finns fler runt min ålder som tragglar på såhär som jag gör nu. I så fall, skriv hej och berätta om det Mount Everest du tänkt bestiga.

Vill även fråga om era erfarenheter kring VIP här på hp-guiden. Jag hade tänkt skaffa det inför våren 2020. Jag är klar med Biologin i december och från det tänkte jag kötta inför nästa högskoleprov genom VIP. Vill fråga er som använt tjänsten hur mycket tid ni lagt på det, hur länge, vad ni tyckte och hur mycket ni lyckades höja er.

Ha det fint och lycka till nästa vecka!

Sandraselintang
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: ons 24 okt, 2018 11:50

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av Sandraselintang »

Hej! Jag blev 30 i somras så jag är äldre än dig :) jag har kört familjebiten först och siktar nu på studier kommande 4-5 åren. Vad betyder åldern? Inget! Du ska göra det du vill :) Vi har många år kvar i arbetslivet, då måste vi se till att fylla dom med något betydelsefullt. Kör hårt!

Jag rekommenderar VIP starkt! Har använt det sedan tidig sommar och har första halvan av perioden pluggat ca 10 timmar i veckan och nu andra halvan pluggat ca 25 h i veckan utöver föräldraledighet och lite extra jobb. Mina tidigare resultat har varit KVA: 0.9 VERB: 1.4 och nu när jag gör prov skriver jag KVA: 1.4 VERB: 1.9 :D

lunarepileptic
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 01 jan, 2019 13:15

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av lunarepileptic »

Hej! Känner igen mig mycket i dina funderingar, mycket likheter till min situation! Jag är själv idag 29 år, och står inför en flytt till Stockholm och påbörjad utbildning till våren.

Har en annan examen i bagaget, men med några år i arbetslivet känner jag att mer utmaningar behövs! För ett år sedan bestämde jag mig och satsade på HP, skrev det på vårterminen och lyckades! Idag känns det himla bra - jag är så taggad, men också lite halvt livrädd såklart.

Jag har ingen partner och inga barn, och som du nämner har detta varit ett huvudbry. Vänner och bekanta runtomkring har stabila arbetsliv, skaffar hus, barn... Sådant jag också efterlängtar! Det som jag har kommit fram till under månaderna jag funderat, är väl att det ena inte behöver utesluta det andra. Sen bryr vi människor oss alltid så mycket om vad alla andra gör och tycker, vilket på många sätt är en bra grej! Men ibland är det rätta för en själv att just gå mot strömmen. Det finns väldigt många som är ännu äldre än oss gamlingar, som ångrar att de inte tog "chansen" som de anser att de en gång hade.

Jag hade VIP-medlemskap och använde det rätt flitigt under månaderna inför provet. Det hjälpte mig absolut, framförallt på de matematiska delarna där jag behövde fräscha upp mina kunskaper. 10 år utan matte gör sitt. Allmänt är väl mitt utlåtande om VIP, att det är ett bra verktyg om du är beredd att lägga ned tiden som behövs.

Lycka till med allt!

petrista
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 06 maj, 2017 21:40

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av petrista »

Hej!

Även jag är 28 och har bestämt mig för att försöka satsa på en utbildning som kräver ett högre hp-resultat än mitt nuvarande. Jag känner igen mig jättemycket i dina funderingar kring ålder och att "sadla om". Men håller med ovanstående att det egentligen bara är att köra. Vad är 5-10 missade år i början av en framtida karriär som kommer att vara lång nog! Att andra i ens ålder avancerar i familjelivet kan absolut påverka en och ge lite stress och åldersnoja men jag tror det bästa ändå är att bara försöka köra sin egen grej och göra det som man själv vill göra.

VIP innehåller allt som kan krävas för att nå resultaten som krävs. Men tiden och ansträngningen krävs likväl. Tycker att innehållet absolut är värt pengarna och ger det dessutom önskat resultat så är det ju värt allt egentligen. Siktar själv på att klara VT-20 provet och påbörja studier nästa höst! Det kommer att gå superbra för dig. Fortsätt kämpa!

Många lycka till!

Lillamy95
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: fre 27 dec, 2013 11:27

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av Lillamy95 »

Ni som vill sadla om, vad har ni för utbildning i bagaget och vad vill ni byta till och varför? Det kan absolut vara en fördel att vara lite äldre då man pluggar! Jag kan tycka att många som är i 20 års åldern egentligen borde vänta för att veta vad man verkligen vill göra och så att man hinner mogna lite mer som person :)

Dana Petre
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: mån 26 aug, 2019 9:54

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av Dana Petre »

Hej!
Jag är 33, är utbildad ekonom och har jobbat inom finans i 8 år, nu vill jag läsa till läkare (sent beslut som tog mig alldeles för länge att ta då jag visste att jag älskade det rätt tidigt, men alltid tänkt att läkarutbildningen är för mycket jobb...). Nu har jag spenderat de senaste månaderna med att läsa upp mattenivån (hade 3b och behövde 4 för behörigheten). Sökte i höstas, kom inte in, så nu har jag tränat i någon månad med VIP för att göra HP på söndag.

Jag håller tummarna för dig! Det är värt att jobba för det man önskar sig, även om det ibland är svårt eller tar lite längre än man hade hoppats!

Freakazette
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: sön 17 feb, 2019 3:44

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av Freakazette »

28 är verkligen inte gammalt. Och det är ju jättebra att byta kariärr nu, istället för att gå 35år till med ett jobb du inte trivs med.

Jag är 30 år. Har alltid tänkt att om jag över huvudtaget skaffar barn så blir det efter 35, så inte så värst stressad över sånt. Jag har bott utomlands i 9år, rest mycket och testat många olika jobb. Läste en kandidatexamen på Nya Zeeland. Kanske inte de smartaste besluten rent ekonomiskt, men jag är ändå glad över de erfarenheter jag haft.

Nu vill jag komma in på psykologprogrammet i Uppsala eller Stockholm. Det har varit något jag egentligen velat göra sedan jag var typ 16-17, men hade då inte självförtroendet och trodde inte jag skulle klara det.

Skrev HP för första gången i våras. Jag tycker verbala var rätt lätt eftersom jag läser mycket på svenska och engelska. Matten däremot gick inte så bra. Hade lätt för matte i skolan, men det var över 10 år sedan så är minst sagt ringrostig. Fick 2.0 på verbala, 1.0 på kvantitiva, så 1.5 totalt. Ska försöka höja det till 1.6-1.65 på söndag, men har inte pluggat så mycket som jag borde så vi får se hur det går!

TereseBruinen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 01 jun, 2019 21:18

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av TereseBruinen »

Hej! Jag är 43 och tänker mig söka till läkarprogrammet. Är utbildad kemist/immunolog och fysioterapeut så jag har lite i bagaget. Har dessutom en son på 18 månader så att hitta tid att studera är inte helt lätt men ska skriva nu nästa helg. Håller därför med om att det ena inte behöver utesluta det andra även om man får tänka om lite när det gäller organiseringen.. Jag skrev provet en gång för 10 år sedan och fick då 1,75 (vet inte fördelning mellan delarna).

nollkommatre
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 53
Blev medlem: tor 11 jul, 2019 13:31

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av nollkommatre »

Hej!

Jag är 33år. Jag bestämde mig för ett år sedan att våga förverkliga min dröm och bestiga mitt Mount Everest :)
Jag har läst upp 300gymnasiepoäng för behörighet (och samtidigt jobbat 100%). Nästa steg är att i november börja plugga inför högskoleprovet vt2020. Jag har sökt tjänstledigt nio veckor innan HP 4/4 och hoppas kunna komma in till HT2020.

Jag har också tänkt skaffa VIP inför våren.

Du är inte ensam.
Det ska bli roligt att följa era resor mot drömutbildningarna!
Lycka till ni som skriver i helgen!

madeleinemedm
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 01 apr, 2019 10:55

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av madeleinemedm »

Jag är 35 och ska byta karriär. Så gammal vill jag inte säga att du är! Jag skriver provet på söndag. Mycket blandade känslor. Förväntan, nervositet, förhoppningar! Tycker verkligen att du ska välja VIP, jag tycker det är väldigt bra!

HEJA DIG!

Camilla.F
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: sön 15 sep, 2019 12:08

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av Camilla.F »

Tack för alla svar. Känner mig mindre ensam nu. Vilket är en lättnad för mig. Det är svårt och har väl egentligen pressat mig själv för mycket nu. Har ett nytt heltidsjobb som tar mycket energi, har försökt plugga biologi på 25% samtidigt och sen även till högskoleprovet. Har väl känt att allt har blivit lite halvdant pga.. Ja jag är ju bara en person, man kan inte hinna allt. Så nu blir det att satsa på lite i taget. Biologin först och sen högskoleprovet.

Men imorgon ska jag som sagt i alla fall testa högskoleprovet. Är livrädd att jag ska få jättedåligt. Vilket är mycket möjligt. Skulle vilja få 1. Men tror inte det. Är rädd att det går så pass dåligt att jag liksom känner att jag aldrig kan nå 1,4 - vilket är mitt mål. 1,4 är det många har kommit in på och blir så imponerad för er som skriver så mycket eller högre på ert första prov. Jag kommer nog få kämpa för att komma dit.

Andrahalvlek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 84
Blev medlem: tor 18 apr, 2019 22:28

Re: "Gammal" person som vill byta karriär

Inlägg av Andrahalvlek »

Om du är gammal, vad är då jag?! Fyllde 40 i år, och tänker bli arkitekt. Läser just nu tekniskt basår på distans. Egentligen har jag både behörighet och högskoleprovsresultat (från i våras) som räcker till arkitekt, men blev sugen på arkitektur och teknik, som är en annan väg till samma yrke. Och då behöver jag både fixa behörighet och höja hp. Jag upplever pluggandet som ganska roligt nu. I gymnasiet var det mest ångestfyllt.

Skriv svar