Varför känner jag mig så misslyckad och så dum när jag pluggar inför högskoleprovet?

Alla övriga diskussioner
Skriv svar
robWin
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: sön 29 dec, 2019 10:46

Varför känner jag mig så misslyckad och så dum när jag pluggar inför högskoleprovet?

Inlägg av robWin »

Det känns hemskt att behöva skriva en sådan rubrik och vara så hård mot sig själv som jag just nu är.
Är det bara jag som kan känna mig otroligt ensam när man sitter flera timmar om dagen för sig själv och pluggar? Som ett tunnelseende för målet där hela omvärlden försummas? Jag har tackat nej till jobb, valde att inte fortsätta sedan ett halvår tillbaka på min senaste arbetsplats. Anledningarna var 100% studier till högskoleprovet av intention för högskola, hade extremt dåligt samvete men fick stöttning i beslutet. Jag försökte plugga och jobba samtidigt men kombinationen funkade dessvärre inte .

Vissa dagar går jag ner i botten och självförtroendet raserar totalt när jag sitter och studerar, det kan handla om många fel om jag så tränar ORD, NOG eller DKT diagram t.ex.

Medans vissa dagar går allt så exceptionellt bra, då kan det handla om alla rätt på en läsdel, xyz osv, det är om något en eufori känsla när man ser den gröna stapeln istället för den röda. Kontrasterna från dag till dag är onekligen absurda om ni frågar mig. Det går aldrig linjärt upplever jag. Jag är framförallt orolig för att "slumpen" på kommande prov ska avgöra mitt "öde" Det har hänt vid enstaka tillfällen att jag rest mig prompt från stolen för att säga "jag ger upp, jag är för dum och för inkompetent för det här", varför är man så hård mot sig själv egentligen? Men jag kommer alltid tillbaka och jag felanalyserar mycket även fast detta är relativt nytt för mig. Det känns som ett ständigt krig dag för dag mot dessa delprov och ju mer fel jag har desto hårdare självkritik. Kommande prov känns som den "stora prövningen" där allt kommer avgöras, jag är otroligt orolig och rädd av någon anledning. Är ni också det eller är det en absurd tankegång?

När man läser om folk som utan plugg sätter 1.0 som minimum blir jag ännu mer deprimerad. Jag fick 0.3 första gången utan plugg alls (bara för att få in känslan av provet i sin helhet) Därefter pluggade jag halvhjärtat när jag jobbade 80% och fick 0.7. Nu pluggar jag heltid och vet inte vart jag kommer hamna (vill ha 1.1) Mina senaste delprov jag gjort har jag legat mellan 0.8-1.1 (tiden är boven för mig och stressen)

Finns det någon där ute som höjt sig från ett väldigt lågt hp resultat till ett högt? Någon som också haft en tuff skolgång och inte fått den allmänutbildning man önskat och de kunskaper som man med tiden glömt? Jag var ju den här adhd typen som varken kunde lyssna eller fokusera, kombinerat med dåligt engagerande och inte ambitiös överhuvudtaget, förens nu dvs. På sista tiden vet jag inte varför, men kommit in i i tankebanor som "jag är ett offer för mina gener, dem avgör hur jag kommer lyckas på provet" dvs inte min mängdträning och dedikation.

Jag kämpar helhjärtat dagligen för detta och jag hoppas ni också gör det, jag hade hoppats på lite stöttning bara då självförtroendet och självkänslan brister (absolut inte att någon ska tycka synd om mig). Känns som omgivningen inte helt förstår sig på detta med studier till högskoleprovet, dem låter mer skeptiska då det är vanligare att kanske plugga upp betyg. Men jag hoppas ni förstår och kanske att någon kan relatera på något plan?

Användarvisningsbild
Rainbowgirl
Stammis
Stammis
Inlägg: 378
Blev medlem: lör 20 okt, 2018 17:53

Re: Varför känner jag mig så misslyckad och så dum när jag pluggar inför högskoleprovet?

Inlägg av Rainbowgirl »

Alla har olika lätt för olika saker. Vissa har kanske jättelätt för matte och kan få 1,3 första gången de skriver HP utan att plugga. Andra kanske har svårare och får 0,5. Det jag menar är att vi har alla olika förutsättningar men det betyder inte att de är låsta. Man utvecklas och blir bättre genom att öva på det man tycker är svårt. Det finns inget som säger att du inte kan skriva bättre och bättre för varje gång. De flesta skriver sitt lägsta resultat första gången och sen höjer det för varje gång.
Du är absolut inte ensam i att känna dessa känslor, tror att alla här på HPG har känt eller känner just nu det du beskriver.
Jag tror att det första du måste inse är att du KAN. Du kan få 1,1 eller högre om du vill. När du tror på att du kan så kommer ”nederlagen” inte kännas lika tuffa för du vet att de är delmoment på vägen mot målet.
Det andra är att du inte ska tänka att höstens prov är allt eller inget och skriver du dåligt så är det kört. För då kommer det garanterat inte gå så bra i och med att du är så spänd och rädd inför det provet. Jag vet att det är lätt att tänka så, att det är allt eller inget för jag själv har tänkt den tanken men sen kommit på mig själv med att det finns faktiskt prov efter hösten. När man tänker ”äh det är bara ett prov” så går det oftast mycket bättre än när det känns som om provet ska avgöra ens livs öde. För provet avgör inte ditt öde. Finns fler prov efter det. Varför ge dig själv en chans när det finns oändligt många att ta?

Och du är inte dum. Tvärtom visar du på kämparanda när du, trots rädsla, sätter dig gång på gång ner för att plugga igen. Det betyder att du vill det här tillräckligt mycket. Du kommer lyckas en dag för att du VILL lyckas och du är villig att lägga ner tid på det.

Jag minns i högstadiet att jag hade en mattelärare som knappt var där, och det gjorde matten väldigt svår för mig. På gymnasiet tyckte jag att jag var korkad jämfört med alla andra som fick A i matte. År senare slog det mig att vi hade inte ens samma förutsättningar, de hade haft duktiga lärare. Jag tänkte att jag aldrig skulle klara av HP-matten för jag är ju inte bra i matte. Det tänket funkade i några månader och sen slängde jag det i papperskorgen. Jag pluggade som en dåre på grunderna, och i början gick det dåligt. Jättedåligt, men efter ett tag lossnade det och nu är matte inte svårt. Nu tycker jag om matte.
Ingenting är hugget i sten, speciellt inte kunskap - du kan alltid lära dig nya saker.
Försök använda det du anser vara dina svagheter till din fördel. Och tro på att du har det som krävs för att lyckas - för du har det.
Du har 0,7 - det är inte långt kvar till 1,1. Du klarar det!!!
Senast redigerad av 1 Rainbowgirl, redigerad totalt 0 gånger.

apophiis
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 14 jul, 2018 12:11

Re: Varför känner jag mig så misslyckad och så dum när jag pluggar inför högskoleprovet?

Inlägg av apophiis »

Jag är en av dem som är som du otroligt hård mot mig själv och framför allt inför höstens prov, känns verkligen som det är då det avgörs.

Otroligt svårt tycker jag att handskas med känslan att aldrig prestera och jag har även en stor oro för att resultatet kommer bero alldeles för mycket på slumpen.

Men någonstans i den mörka tunnel så kämpar vi ju vidare mot, för vi har hopp och kan se ljuset i tunnel även om det känns jäävligt långt bort just nu iaf för mig :arrow: :idea:

robWin
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: sön 29 dec, 2019 10:46

Re: Varför känner jag mig så misslyckad och så dum när jag pluggar inför högskoleprovet?

Inlägg av robWin »

Tack för dem fina orden ni över mig! Förväntade mig inte alls respons då inlägget kanske uppfattades lite excentrisk. Jag har hamnat i någon platå helt enkelt och det känns som jag kommit till en återvändsgränd, men det är ingen återvändsgränd, det är bara en inbillning i mitt knasiga huvud för närvarande (förmodar jag) Det är en knasig period just nu där jag inte ser någon progression. Eller så är det ett tecken på att det är dags att byta taktik, angripa t.ex. LÄS på ett annat mer passande sätt för MIG. Eller är det själva mängdträningen och felanalysen som jag bör fokusera på och fortsätta med.

Men det skriker dagligen inombords "jag vill bli antagen" och "jag kommer aldrig ge upp" även fast den negativa kritik jag ger mig själv. Men jag är verkligen desperat och jag hoppas innerligt att jag kommer få igen dessa timmar 7 timmar jag lägger var dag...

zelmalundestrom
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 79
Blev medlem: tis 14 jan, 2020 22:15

Re: Varför känner jag mig så misslyckad och så dum när jag pluggar inför högskoleprovet?

Inlägg av zelmalundestrom »

Känner igen mig mycket i att emellanåt tvivla på mig själv. Det är läskigt men också så modigt att våga lägga ner såhär mycket tid på något som kan resultera i ett misslyckande.

Är också väldigt rädd för att slumpen skall leda till att höstens hp ska innehålla allt jag inte hunnit öva på eller uppgifter som berör alla mina svagaste sidor.

Men det låter verkligen som att du har en extrem vilja och motivation och det kommer man långt på. Du har gjort framsteg sen du började och ingenting hindrar dig från att utvecklas ännu mer.

Själv har jag höjt mig ganska rejält. Första gången jag skrev HP fick jag 0,5 i kvant och 1.0 i verbala. På hpguiden skriver jag numera allt mellan 1.0-1.4 i kvant och 1.0 - 1.9 i verbala. Det har tagit mig ungefär ett år men bevisligen går det att höja sig rejält!

Lycka till och ge inte upp!

robWin
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: sön 29 dec, 2019 10:46

Re: Varför känner jag mig så misslyckad och så dum när jag pluggar inför högskoleprovet?

Inlägg av robWin »

Tack Zelma! Jag kanske ändå har kommit en bit, förhoppningsvis räcker viljan långt i detta fall, av dem timmarna jag lägger ner dagligen, återstår att se. Riktigt kul angående din ökning, verkligen.

Skriv svar