[BiA] Fiskar och saltbalans

Frågor om icke-högskoleprovrelaterade ämnen
Skriv svar
asterix00
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 47
Blev medlem: sön 04 maj, 2008 21:36

[BiA] Fiskar och saltbalans

Inlägg av asterix00 »

Mellan vatten i sjöar och i havet kan skillnaden i saltkoncentration vara hög, men mer natrium- och kloridjoner, såväl som tvåvärda magnesium- och kalium- och sulfatjoner i saltvatten. Fiskar i havet måste dricka vatten, vilket vanligtvis inte sötlevande fiskar behöver.
http://b.imagehost.org/view/0759/fiskar.jpg
a)Varför måste marina fiskar dricka havsvatten?

b)Både söt- och saltvatten fiskar ha sk. kloridceller i gälarna som sköter en del av saltutbytet. Dessa celler tar upp alternativt utsöndrar kloridjoner från eller till omgivningen. Vilken typ av kloridceller tror du finns hos vilka fiskar? Motivera.

c)Vad är skillnaden vad det gäller saltbalansen i blodet mellan söt- och saltvattenlevande fiskar tror du?


Det stod lite om fiskar i min bok, se min bifogade bild. Den första bilden visar en saltvatten fisk.Det står att marina fiskars kroppsvätska har lägre osmotiska koncentration än havsvattnet. Vatten går därför ut osmotiskt genom gälarna och huden osv..
Jag undrar varför det gör det? För osmos är ju när en vätska går från ett ställe med högre koncentration till ett lägre, eller hur? här är det ju tvärtom och det är en passiv transport?
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Biologi hjälp

Inlägg av empezar »

deras kroppsvätska har lägre saltkoncentration än vad havet har. det bidrar till att det finns fler fria vattenmolekyler i fiskens kroppsvätska än vad det finns i havet. därför kommer nettoflödet av vatten att gå ut från fisken. fiskar måste dricka vatten eftersom vatten antagligen inte kan diffundera (osmos) in i alla celler genom fiskens hud. detta kan bero på att salthalten i vattnet är för hög för att ett nettoflöde till cellen ska kunna äga rum, eller att vattnet helt enkelt inte når in. (a)

saltvattenfiskar borde ha högre saltkoncentration i kroppsvätskan än sötvattenfiskar, för att nettoflödet av vatten ut från fiskens celler ska bli så litet som möjligt. (c)

för att utveckla nettoflödet av vattnet kan man jämföra detta med att du har 100 blinda människor på en fotbollsplan som springer åt alla olika riktningar. du har 50 blinda på varsin sida av planen, men på ena sidan hålls 25 blinda fast med handbojor. rent statistiskt borde då fler blinda springa över till sidan med fänglsade blinda än till sidan med fria blinda. chansen är ju större att någon av dessa 50 fria blinda springer i en riktning mot den andra planhalvan, än att någon av de 25 fria på andra sidan springer över. dom blinda människorna får symbolisera vattenmolekyler, och handbojorna får symbolisera salt (eller joner) :)

gällande fråga b är jag lite osäker på exakt hur kloridcellerna sitter. sitter dom i anslutning med både blodet och vattnet? isåfall borde dom transportera joner från blodet till vattnet, så att nettoflödet av vatten till cellerna ökar. detta skulle även förklara varför fiskarna måste dricka vatten, dvs för att kloridcellerna ska kunna sänka saltkoncentrationen i vattnet, så att vattnet kan tas upp av cellerna.

(edit: eftersom jag inte läst något om just detta då jag gick biologi (a?), så ska du kanske inte ta mina svar alltför seriöst. kanske någon mer inläst på osmos och fiskar kan komma och svara?)
asterix00
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 47
Blev medlem: sön 04 maj, 2008 21:36

Re: Biologi hjälp

Inlägg av asterix00 »

jag förstår inte riktigt vad du menar med de blinda gubbarna ..:(
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Biologi hjälp

Inlägg av empezar »

jag kanske inte behöver förenkla då.

om du har två olika saltkoncentrationer på varsin sida om ett semipermeabelt membran (t ex cellmembranet), så kommer vattnet flöda i en riktning som utjämnar saltkoncentrationerna.

har du en hög saltkoncentration på sida A, och en låg på sida B, så kommer vatten flöda från sida B till sida A för att försöka få ner saltkoncentrationen till samma nivå som på sida B.

det är därför man blir uttorkad om man dricker saltvatten, eftersom saltkoncentrationen blir högre i blodet än i cellen, varvid vatten strömmar ut ur cellerna och man blir uttorkad.
Skriv svar