Fysik A , 2 uppgifter om kraft ..

Frågor om icke-högskoleprovrelaterade ämnen
Skriv svar
anjanas
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 55
Blev medlem: lör 04 okt, 2008 12:10

Fysik A , 2 uppgifter om kraft ..

Inlägg av anjanas »

Hejsan!

Vill ni hjälpa mig hur jag ska tänka här. Jag förstår inte helt logiken i dessa uppgifter när jag jämför med facit.

1. En magnet håller fast en järnkula
a) Vilka tre krafter verkar på kulan
b) Vilka riktningar har krafterna
c) Vilken av krafterna är störst

Jag vill ju tycka att kulans tyngdkraft påverkar nedåt. Sedan en normalkraft och en magnetisk kraft där den magnetiska kraften är störst.
Men facit säger att det är tyngdkraft och normalkraft från magneten som kommer vara riktade neråt samt en magnetisk kraft uppåt. Att den magnetiska kraften är riktad uppåt är jag ok med, men är det inte kulans tyngkraft som är riktad nedåt?


2. Då en bil kör med konstant hastighet är det jämvikt mellan de motståndskrafter som verkar på bilen (t.ex luftmotståndet) och drivkrafterna på drivhjulen. Rita två figurer som visar riktningen hos
a) Den horistontella kraften på vägbanan från ett drivhjul
b) Den horistontella kraften på ett drivhjul från vägbanan.

Jag tänker mig att eftersom den ska befinna sig i jämvikt så är kraftresultanten 0. En kraft som driver bilen framåt kommer vara riktad åt höger och en kraft är riktad tillbaka åt vänster som är lika stor som högerkraften. Är detta en friktionskraft?

Det som klurar till det för mig här är
1. Hur kan bilen röra sig framåt om den befinner sig i jämvikt? Känns ju skumt, men antar att det har att göra med den konstanta hastigheten på något sätt.

2. Att a) den horisontella kraften på vägbanan från ett drivhjul är <---- (vänsterriktad) och b) den horisontella kraften på ett drivhjul från vägbanan är ---> (högerriktad) och är således den kraft som driver bilen framåt. Jag hade ritat precis tvärtom.

Jag tycker att kraften på vägbanan från ett drivhjul (a) bör väl vara riktad framåt eftersom jag tänker mig att detta är det som får bilen att rulla framåt. Men tydligen är det precis tvärtom hur jag tänkte. WHY? Är det tolkningsproblem i frågan eller? Hjälp mig hur jag ska tänka..

Tack på förhand!

:roll: :-D

Jimbo
Stammis
Stammis
Inlägg: 134
Blev medlem: tor 20 feb, 2014 20:23

Re: Fysik A , 2 uppgifter om kraft ..

Inlägg av Jimbo »

På fråga ett har jag svårt att svara exakt eftersom jag inte ser någon bild, men tyngdkraften är alltid riktad nedåt så det ska stämma även för kulan, det som borde stämma är en magnetkraft uppåt en tyngdkraft nedåt och en normalkraft nedåt och alla verkar på kulan så därför verkar det som att facit har fel, eller så tolkar vi det dem skriver fel, normalkraften kommer ju från magneten till kulan och dem kanske tar för givet att när dem säger tyngdkraften så förstår vi det som kulans tyngdkraft.. maybe!

Och på fråga två så kan bilen befinna sig i rörelse eftersom den har accelererat upp till en viss hastighet och sedan hamnat i jämvikt, den kommer således ha en konstant hastighet.

Det finurliga med bilens drivsätt är att den använder sig av Newtons tredje lag, dvs att den pressar vägbanan bakåt och vägbanan pressar då bilen framåt, det är därför det är tvärtom från det du tänkte, om man tänker på hur bilens däck rör sig så blir det logiskt.

Skriv svar