Hur man lär sig?

Frågor om icke-högskoleprovrelaterade ämnen
Skriv svar
Användarvisningsbild
spjuver
Stammis
Stammis
Inlägg: 143
Blev medlem: tis 15 mar, 2011 14:53

Hur man lär sig?

Inlägg av spjuver »

Nu går jag andra terminen på Biomedicinprogrammet och har upptäckt flera saker som har att göra med lärandet i allmänhet och mitt lärande.

Det första terminen på biomedicinprogrammet var väldigt tung för mig. Varför undrar ni säkert? Det var inte det att den var tung i den bemärkelsen att det var mycket plugg utan att den var tung för att jag hade en kass studieteknik. Jag gick till lektionerna kom hem, läste kursboken och så förflöt dagarna. Jag klarade inte den första tentan. Ty, jag hann inte läsa hela kursboken. De resterande tentorna samma termin gick bra men det kändes inte som att min studieteknik var optimal.

Jag bestämde mig för att gå till studieverkstaden här i Umeå. Det gav mig väldigt mycket, NOT. Det gav mig ingenting. Det lät väldigt bra då jag var där, det lät väldigt rimligt och så men det var för generellt.


Då andra terminen skulle börja hade jag bestämt mig för att kämpa ännu hårdare än den tidigare terminen. Den första kursen vi skulle läsa var Organisk kemi. Den var på 4,5 HP och detta skulle läsas in på 3 veckor. Kursboken var på 1200 sidor så jag hade bestämt mig att börja läsa någon vecka innan kursstart. Detta gjorde jag också men vi gick igenom ca 1 kapitel varje dag. Vissa dagar var det otroligt tungt att sitta att läsa in ett helt kapitel. Jag läste ungefär 4 kapitel men så insåg jag att detta är omöjligt. Jag gjorde fel någonstans. Jag blev underkänd på tentan.

Nu har vi börjat en ny kurs och jag har gjort ungefär samma misstag, jag har läst i kursboken för mycket. Men nu har jag en anledning. Vissa föreläsare är så otroligt svåra att förstå. Det känns som att de väljer den svåraste formuleringen och de allra svåraste bilderna för att visa någon idé.

Hur som helst vad vill jag komma fram till med dessa tankar? Jo att jag bör förbättra min studieteknik ytterligare, men att man i allmänhet egentligen bör lägga stor energi på "översikt" för att få stort utbyte. Vem kommer ihåg detaljer? Och varför har vi så mycket detaljer på kurser i allmänhet? Man glömmer ju fortfarande bort det mesta och har bara "feeling" för saker i stort? så varför är min fråga?

Har ni fler tips på studieteknik eller på vad man gör när man tycker en lärare är kass så ge tips? Skall man skippa den föreläsningen?

Serhat91
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 34
Blev medlem: sön 29 nov, 2009 15:20

Re: Hur man lär sig?

Inlägg av Serhat91 »

Otroligt trist situationen du befinner dig i, hoppas du hittar någon form av studieteknik eller så får du rätta till den där lärarjäveln.

Men om det gäller att kunna minnas detaljer till provet, finns ju en hel del effektiva minnestekniker.
En metod jag använder mig av är att skriva ner koncisa meningar och läsa det högt och sedan blunda och säga ut det högt.

Först och främst är det viktigt att förstå själva informationen, och sedan kan du trycka in detaljinformationen via minnestekniker, annars blir det bara massa tomma meningar som leker i huvudet.

Exempel på en metod som jag använder:

1. "Mutationer är förändringar i en cells DNA/RNA"
Läs påståendet för dig själv högt.
Blunda och säg påståendet högt

2. "Deletion är när en del av kromosomen förloras"
Läs påståendet högt
Blunda och säg påståendet högt

Blunda och säg påståendet 1 och 2 högt

3. "Translokation är när två delar från olika kromosomer byter plats"
Läs meningen högt
Blunda och säg påståendet högt

Blunda och säg påståendet 1,2,3 högt.

Detta gör så att du konstant repeterar dessa påståenden så att informationen fastnar i hjärnan, och att du kan plocka ut de närsomhelst. Det blir ungefär som en otroligt lång sång som du lär dig utan till :)

Detta kan vara svårt i början men det är något som man lär sig att hantera med tiden och som du ser så är detta rätt så tidskrävande men effektiv hursomhelst.

Jag vet inte om detta hjälpte det minsta, men jag lärde mig denna metod från en killes blogg om hur han memorerade nästan hela sin kursbok på det här sättet.

Jag har inga erfarenheter från universitet, men kände att jag kunde bidra på något sätt ändå.

Du kan prova metoden och se om det fungerar, men kom ihåg att det är otroligt viktigt att du förstår själva processen/informationen innan du nötar in det.
Senast redigerad av 1 Serhat91, redigerad totalt 0 gånger.

Skriv svar