Kemi B - Reaktionsmekanism

Frågor om icke-högskoleprovrelaterade ämnen
Skriv svar
anjanas
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 55
Blev medlem: lör 04 okt, 2008 12:10

Kemi B - Reaktionsmekanism

Inlägg av anjanas »

Hej!

Undrar om någon kan tänkas hjälpa mig med denna uppgift:

Är det troligt att reaktionsformeln
C2H4(g) + 3O2(g) --> 2CO2(g) + 2H2O(g)
återger reaktionsmekanismen vid etens (C2H4) förbränning? Motivera svaret.

Jag har tänkt så att vid förbränning bildas enligt vad jag lärt mig koldioxid + vatten. Jag har tittat hur välbalanserad formeln är och det ser alldeles korrekt ut. Därför tycker jag att det är troligt att det är rätt reaktionsmekanism, men facit säger att " Nej, en samtidig kollision mellan fyra partiklar är en helt osannolik händelse." How come?
wella_bove
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 65
Blev medlem: fre 09 jan, 2009 11:51

Re: Kemi B - Reaktionsmekanism

Inlägg av wella_bove »

anjanas skrev:
Är det troligt att reaktionsformeln
C2H4(g) + 3O2(g) --> 2CO2(g) + 2H2O(g)
återger reaktionsmekanismen vid etens (C2H4) förbränning?
Reaktionsformeln är rätt, men den beskriver inte reaktionsmekanismen. Rekationsmekanismen talar om hur reaktionen sker, dvs vilka steg som ingår. Om det bara var ett enda steg i denna reaktion, skulle det innebära att en etenmolekyl måste träffa tre syremolekyler samtidigt för att bilda två vattenmolekyler och två koldioxidmolekyler. Sen måste de ju också träffa varandra på rätt sätt, det finns figurer i kap 3 som förklarar. Tänk dig att du och tre kompisar står i varsitt hörn i ett rum och slumpvis kastar iväg varsin boll, hur troligt är det att alla fyra bollar träffas samtidigt? Även om det var många fler som kastade, så finns det andra typer av kollisioner som är troligare än att fyra av rätt sort träffas i samma ögonblick.

Därför är det troligt att reaktionen sker i flera steg. Jag är ingen kemist så jag kan inte säga vilka steg som sker, men kanske något så här:

C2H4 + 2O2 --> 2CO2 + 2H2
2H2 + O2 --> 2H2O

Dvs i första steget bildas koldioxid och vätgas, sen träffar vätgasmolekylerna syrgasmolekyler och bildar vatten. Det är väl säkert ett steg emellan också, då syrgasmolekylen delar på sig för att lättare kunna slå ihop sig med vätet.

Slå i registret längst bak i boken på reaktionsmekanism, i min bok som är lite äldre förklaras det på s 33-34.
Skriv svar