Vad gör jurister?

För dig som är eller är på väg att bli juridikstuderande
Skriv svar
Henrik Weimer
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 07 sep, 2020 17:41

Vad gör jurister?

Inlägg av Henrik Weimer »

Hejsan alla i juristhörnan!

Jag är lite intresserad av vad jurister gör då jag kanske vill bli det. Så skulle alla ni som ska pluggar/ska plugga eller jobbar som jurist beskriva vad en jurist egentligen gör?

Vore jättetacksam för svar :)

Mvh,
Henrik Weimer
Shabondama
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 18 apr, 2019 22:52

Re: Vad gör jurister?

Inlägg av Shabondama »

Juridiken är ett väldigt brett område och finns mycket att säga om det, men jag ska göra ett försök till en väldigt förenklad sammanfattning.

- Åklagare: Åklagaren är anställd av åklagarmyndigheten och driver rättsprocessen i brottsmål mot en misstänkt person å en målsägandes (brottsoffrets) vägnar. Skapar tillsammans med polisen förundersökningsprotokoll som ligger till grund för åtal och det som tas upp i rättegången. Helt enkelt massa beslutsfattande, skrivande, samarbete med poliserna, rättegångsdagar, pratande.

- Domare: Är den som dömer ut straff i domstolen och skriver själva domarna. Kan vara både i brottmål, men också sk tvistemål (som är en tvist mellan två privata parter, ex två företag som ska komma överens). Skriver och lyssnar mycket, spenderar mycket tid på själva rättegångarna.

- Försvarsadvokat: Företräder sin klient i brottmål. Jobbar "mot" åklagarsidan och poliserna, för att försvara sin misstänkte eller åtalade klient. Innebär mycket förhör tillsammans med klienten, rättegångsdagar, skriva överklagan, besök på häkten, och att hjälpa till med saker runtomkring då häktade personer i vissa fall bara får kommunicera med advokaten, så det blir till att ha kontakt med familjen, kommunicera med polisen mm.

- Bolagsjurist: Hjälper större företag med deras juridik och finns många olika inriktningar/nischer. Kan handla om stora avtal, försäkringsfrågor, skattefrågor, företagande och bolagsformer, transporter, marknad och konkurrens. Du kan företräda dina klienter i tvistemål i domstol.

- Advokat inom familjerät: som både jurist och advokat kan du jobba med familjerätt. Handlar om all juridik för familjen, kan vara att upprätta testamenten och utreda arvsfrågor, göra bodelningar när någon skiljt sig, företräda klienter i vårdnadstvister.

- Handläggare inom myndigheter och offentlig verksamheter: Jurister kan jobba hos Skatteverket, Kronofogden, Polisen, Kriminalvården, kommunen, landsting m.m. Kan vara som rättsexpert, att utreda om myndigheter följer riktlinjer och hur man ska tolka lagar. Eller som handläggare, att fatta beslut inom myndigheter.

- Övrigt: Internationella frågor, bistånd, EU-rätt, politik, mänskliga rättigheter, ledarskap, lobbyism m.m.


Är ju som sagt väldigt brett eftersom juridik finns i allt. Ska man sammanfatta det eller hitta en gemensam nämnare är det nog kommunikation. För att tycka om juridik ska du kunna läsa och kunna tolka komplicerade texter och information, kunna skriva långa texter så andra förstår och sedan vara bra på att prata och kommunicera muntligt med andra.
Skriv svar