Århus studieliv

För dig som är eller är på väg att studera till läkare utomlands
Skriv svar
BrunoB
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 28
Blev medlem: tis 25 dec, 2007 14:12

Århus studieliv

Inlägg av BrunoB »

Hallå enna!

Tänkte höra om någon vill berätta lite om studielivet i och utanför universitetet i Århus. Jag är nämligen själv antagen dit till VT2012, och undrar hur det går för en "svenne-banan" i DK. Hur går det till exempel att smälta in i en dansk klass??
Är ett svenskt universitet att föredra istället av någon anledning, bortsett från språket då?

Tjoba ;)

Användarvisningsbild
Niveus
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1108
Blev medlem: ons 28 nov, 2007 19:23

Re: Århus studieliv

Inlägg av Niveus »

Tillykke med optagelsen! ;)

Verkligen bra gjort. Är väligt stora frågor du undrar om så jag väljer lite smått och gott vad jag skall svara på.

Kanske de två första månaderna är det kaos med språket intill man börjar lära sig nyckelbegreppen och då kommer förståelsen. Att tala god danska är svårt och det tar lång tid men träning ger färdighet, jag var väldigt frustrerad i början att inte göra sig förstått men jag har nu nått en nivå där jag ofta får komplimanger för mitt uttal.

De kommer definitivt ha skurit ner på antalet svenskar (pga högre antagningskvot för svenskar samt kvot 2 med meriter kan gynna danskarna). Min gissning är att i varje klass kommer det kanske finnas ca 2 svenskar (av 25 elever varav 3/4 är tjejer). När jag blev antagen var det kanske 4 svenskar i varje.

Hur det går att smälta in i en dansk klass? Jadu, det beror på vilken klass du hamnar i. Jag hade väldiga problem med det första året men sen när jag bytte klass så blev allt finemang. Nyckeln ligger nog i att visa att man umgås i danska kretsar också och inte bara paktar med svenskarna. Bra danskt tal är också en fördel fast det kommer ju när man umgås med dem.

Skriv svar