Hur påverkar vart man studerar ens framtid?

För dig som är eller är på väg att studera till läkare utomlands
izzyboi
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 111
Blev medlem: sön 27 jan, 2019 18:19

Hur påverkar vart man studerar ens framtid?

Inläggav izzyboi » tis 29 jan, 2019 20:17

Ja, som titeln lyder. Om man studerar utomlands i t ex Polen, Lettland eller Rumäninen (eller andra östeuropeiska länder), hur påverkar detta ens framtid att jobba som läkare inte bara i Sverige utan också internationellt? Jag tänker att det måste ha en negativ påverkan gentemot svensk examen då utländsk antagning är så pass enkelt

Finns det någon skillnad mellan dessa 3 länder i hur bra "status" examen från respektive universitet är?

Slutligen, jag kommer inte söka utomlands utan undrar mest om några bekanta som jag vet åkt till Riga och en till Polen

hasselblad
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 69
Blev medlem: tis 20 aug, 2013 19:59

Re: Hur påverkar vart man studerar ens framtid?

Inläggav hasselblad » fre 01 mar, 2019 11:57

Legitimationerna de får är ju tekniskt sett gångbara och har de väl fått in en fot på arbetsmarknaden i Sverige så kommer det säkert löpa på efter det. Att satsa på allmänmedicin eller bristspec. är nog en bra strategi.

Den stora nackdelen är att de för alltid måste kämpa mot fördomen att de är sämre studenter än studenter som studerat hemma. Inte på grund av utbildningen i sig, utan för att de valt att betala stora summor för att lämna landet för en utbildning som är gratis här hemma - en utbildning som dessutom är mindre väl anpassad till vårt system.

Spjuvern
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: tis 06 sep, 2016 22:08

Re: Hur påverkar vart man studerar ens framtid?

Inläggav Spjuvern » tis 02 apr, 2019 13:52

Hej!

Av erfarenhet från anhöriga spelar det ingen större roll. Har du en läkarlegitimation som är godkänd av socialstyrelsen bedöms du som alla andra.

Mvh, spjuvern

Lolle10
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 07 okt, 2014 13:14

Re: Hur påverkar vart man studerar ens framtid?

Inläggav Lolle10 » ons 23 okt, 2019 11:45

Jobbar själv inom vården och absolut ingen skillnad. De läkare som studerar utomlands är teoretiskt Bättre kunniga. Det må vara lättare att komma in men själva utbildningen är svårare utomlands :)

Just_permanently
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 145
Blev medlem: mån 07 okt, 2019 17:13

Re: Hur påverkar vart man studerar ens framtid?

Inläggav Just_permanently » fre 20 dec, 2019 1:32

Håller med @lolle10. Det är betydligt lättare att komma in men proven och teorin är svårare i och med att de tvingar dig att kunna mycket mer i mängd än i Sverige. Har haft diskussioner med kompisar som studerar läk. i Sverige och har faktiskt kunna hjälpa dem med deras ”svårare” teori vilket motsvarar den teori vi utlandsstudenter blir tvungen att lära oss. Däremot är vi mycket sämre praktiskt (går att ta igen genom att jobba) och har ingen livsglädje då plugget verkligen tar över livet pga just anledningen som jag nämnt tidigare

izzyboi
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 111
Blev medlem: sön 27 jan, 2019 18:19

Re: Hur påverkar vart man studerar ens framtid?

Inläggav izzyboi » mån 13 jan, 2020 21:14

Jag har frågat en del läkare nu (4st) (från både bra och dåliga universitet) och har kommit fram till att universitetet spelar viss roll om man vill nå långt. Känner läkare med östeurpeisk examen som inte kan jobba i petro-dollarland som saudi, usa eller dubai pga att östeuropeisk examen svartlistar dom. Nu vet jag inte om utbildningen är dålig eller bra i östeuropa men dom anses inte som något vidare i breda världen. Finns annonser där det specifikt står "must be western trained" i annonserna, ganska lätt att kolla upp.

Vidare får läkare från sämre uni (som saknar rankning) i princip aldrig chefsjobb i svenska sjukhus och vid konkurrens om plats väljs allra oftast en svensk examen före en östeuropeisk.

Detta är vad jag har hört men kan inte garantera allt till 100% men eftersom jag frågat 2 läkare från östeuropa och 2 från rankade uni så känner jag mig ganska säkert vid detta.


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
GUTTAPERKA
gummiartat ämne från sydöstasiatiska trädslag
Nästa prov

4/4 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
3/2 - 2020 kl 23:59