Läkarstudier i USA

För dig som är eller är på väg att studera till läkare utomlands
Skriv svar
Kunskapärmakt
Stammis
Stammis
Inlägg: 180
Blev medlem: mån 31 dec, 2018 16:22

Läkarstudier i USA

Inlägg av Kunskapärmakt »

Hej allihopa,
jag funderar på college nästa år då jag är 19 år gammal och undrar därför om någon har koll på läkarstudier i USA? Hur går det till där? Någon som till och med går i samma banor?

Kunskapärmakt
Stammis
Stammis
Inlägg: 180
Blev medlem: mån 31 dec, 2018 16:22

Re: Läkarstudier i USA

Inlägg av Kunskapärmakt »

Eftersom att jag vill jobba som läkare i USA som många här kanske också vill, tänkte jag att vi kunde samla lite information här.

Amplify

Re: Läkarstudier i USA

Inlägg av Amplify »

"Utbildningsvägen för läkare i USA ser något annorlunda ut än i Europa. Den amerikanska läkarutbildningen är en påbyggnadsutbildning som man kan söka till först när man har en grundläggande akademisk examen. Grundexamen tar man vanligtvis på en fyraårig "pre-medical"-utbildning. I många fall krävs att du har en amerikansk examen för att bli antagen, men vissa skolor kan även acceptera en svensk kandidat- eller magisterexamen.

Själva läkarutbildningen, Medical School, omfattar fyra år. Examen resulterar i titeln "Medical Doctor".

För att bli legitimerad läkare i USA krävs att man genomgår ett test; The United States Medical Licensing Examination (USMLE). Många medicinskolor låter sina studenter genomgå testet eller delar av testet innan examen."

Källa: http://allastudier.se/tips-o-fakta/32-l ... utomlands/

Amplify

Re: Läkarstudier i USA

Inlägg av Amplify »

Verkar som att antagningsprocessen för läkarstudier inom EU är betydligt enklare. Har du haft funderingar på att eventuellt studera i Polen, Tjeckien eller Lettland istället? Det är betydligt lättare att komma in där och kostar dessutom inte lika mycket som medical school i USA. Det kanske är enklast (och mer ekonomiskt) att först ta ut en läkarexamen från ett EU land, sedan genomgå USMLE testet, för att sedan ansöka om ST-tjänst (residency) och slutföra den i USA?

Lycka till!

raffiiee
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 44
Blev medlem: ons 11 sep, 2013 18:07

Re: Läkarstudier i USA

Inlägg av raffiiee »

Har du betyg för att komma in i Sverige får du gärna satsa på utbildningen här, helst Karolinska. Under preklin får använda dig av First aid, Pathoma, Goljan som anses vara "bibeln" för usmle och inkorporera dessa med dina studier. Under tiden du pluggar till läkare kan du försöka få in dig själv i olika forskningsgrupper om du kan samt utbytes till USA. Anmäl dig till usmle precis när du är färdig med preklin, dvs efter två år och plugga intensiv i ca två månader. Gör sedan provet och hoppas på det bästa.

Skriv svar