Riga eller Sverige?

För dig som är eller är på väg att studera till läkare utomlands
Skriv svar
Melika990
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: tor 06 aug, 2020 9:36

Riga eller Sverige?

Inlägg av Melika990 »

Hej!

Jag gjorde högskoleprovet nu VT21. Hade pluggat endel innan och gjort gamla prov. Gick väldigt bra på de gamla proven. Låg på alla mellan 1.5-1.6 totalt. Försökte göra dem så likt provdagen som möjligt osv. Trots det fick jag bara 1.4 på det riktiga provet. Hade också för säkerhetskull sökt till Rigas läkarprogram. Blivit antagen till Riga nu och begärt en payment extension för att kunna ha tills augusti att besluta om jag vill börja.

Först kände jag mig väldigt säker på att tacka nej till Riga. Känner att jag verkligen har energi och motivation att plugga ännu mer till höstens högskoleprov. Känner verkligen att jag borde kunna få tillräckligt för att komma in på läkarprogrammet eftersom jag fått de innan på de gamla proven samt att jag verkligen vill prova att göra PIL. Vill liksom maximera mina försök innan jag ger upp och de här va liksom mitt första högskoleprov sen gymnasiet och med förlängd skrivtid. Känner att jag ger upp för tidigt om jag börjar i Riga.

Men så började jag prata med en tjej som studerar sitt sista år i Riga nu. Hon verkar stortrivas. Säger att de är jättetrevligt klimat, kul att läsa en internationell linje och att Riga är en jättefin stad. Det ska vara skapligt studentliv, bra gemenskap och hon kände inte att hon hade behövt plugga ihjäl sig under de här åren utan haft mycket tid för vänner och annat. Känner själv att de vore sjukt kul att flytta iväg utomlands och se någonting annat. Kul också att studera på en internationell linje med blandade nationaliteter och på engelska. Riga är också en jättevacker stad med roligt uteliv. Dessutom efter utbildningen kan man ju jobba lite överallt i världen som tex USA. Har också lyxen att mina föräldrar erbjudit sig att betala de extra kostnaderna de utgör att plugga i Riga.

Vet verkligen inte hur jag ska göra. Känns ju egentligen smartast att först försöka ordentligt att komma in i Sverige. Men är också så trött på min tillvaro. Haft det riktigt trist sen Corona startade och har verkligen sett fram emot att skrota arbetslivet för ett studentliv i höst. Snälla ge mig råd och tips och säg vad ni tycker!!!
Kellsan
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: ons 09 sep, 2020 15:02

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av Kellsan »

Hej! Jag har en kompis som pluggar 6:e terminen på Riga Strandis University och hon stormtrivs med hennes studentliv. Det är väldigt fin stad och framförallt billig stad, åker själv dit och hälsar på henne 2-3 ggr om året. Jag har själv fått kontakter och skapat relationer med människor där, och älskar att resa dit. Jag studerar inte där så kan inte sätta in mig i studentlivet så, men från min vän får jag ofta höra att det är mycket plugg speciellt under 2:a och 3:e året, där det sedan avtar då praktiken börjar. Det tar ett tag innan man sätter sig in i engelskan och det akademiska men sedan flyter det på. Det finns väldigt mycket svenska studenter så man får möjlighet att prata sitt modersmål också. Jag gillar Riga väldigt mycket själv, och min vän pratar väldigt mycket om Riga och hennes studentliv så har fått en ganska bra bild. Det är tufft, det får jag höra mycket men om man har ambitionen och det viktigaste, motivationen så klarar man det galant! Det som är bra är ju att legitimationen gäller i länder såsom USA och Kanada som ett svenskt läkarleg inte gör, vilket gör att du kan eventuellt jobba där om du skulle vilja när du är färdig med utbildningen, där lönerna oftast är 2-3 ggr större än i Sverige.
Melika990
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: tor 06 aug, 2020 9:36

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av Melika990 »

Kellsan skrev: ons 05 maj, 2021 21:53 Hej! Jag har en kompis som pluggar 6:e terminen på Riga Strandis University och hon stormtrivs med hennes studentliv. Det är väldigt fin stad och framförallt billig stad, åker själv dit och hälsar på henne 2-3 ggr om året. Jag har själv fått kontakter och skapat relationer med människor där, och älskar att resa dit. Jag studerar inte där så kan inte sätta in mig i studentlivet så, men från min vän får jag ofta höra att det är mycket plugg speciellt under 2:a och 3:e året, där det sedan avtar då praktiken börjar. Det tar ett tag innan man sätter sig in i engelskan och det akademiska men sedan flyter det på. Det finns väldigt mycket svenska studenter så man får möjlighet att prata sitt modersmål också. Jag gillar Riga väldigt mycket själv, och min vän pratar väldigt mycket om Riga och hennes studentliv så har fått en ganska bra bild. Det är tufft, det får jag höra mycket men om man har ambitionen och det viktigaste, motivationen så klarar man det galant! Det som är bra är ju att legitimationen gäller i länder såsom USA och Kanada som ett svenskt läkarleg inte gör, vilket gör att du kan eventuellt jobba där om du skulle vilja när du är färdig med utbildningen, där lönerna oftast är 2-3 ggr större än i Sverige.
Ja det är just det att det verkar väldigt trevligt. Kul att höra att de finns andra som också känner så. Tack för ditt svar :)
thesarahwonder
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: tis 14 aug, 2018 16:51

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av thesarahwonder »

Hej! Jag pluggar själv i Riga (andra terminen) dock till tandläkare. Riga som stad är jätte mysig och det är rätt så billigt. Har träffat jätte fina vänner, alla från olika håll och kanter. Men plugget är ett helvete rent utsagt. Just nu parallelläser jag 9 kurser samtidigt. Det är extremt påfrestande och vet att läkarna läser så många kurser samtidigt de med. Hade fått höra att vissa lärare kan vara lite speciella och det stämde ju verkligen. De är inte alls bra på att kommunicera och i vissa kurser känns det som att de vill att man ska kugga. Jag skulle till exempel ha ett jättestort biokemi seminarium igår men läraren va sjuk och ingen hade meddelat oss. Så vi fick leta efter denne i flera timmar innan vi fick något svar. 1.4 är hur bra som helst på HP, om du pluggar kontinuerligt och gör upp en plan tror jag verkligen du skulle kunna börja plugga till våren! Hade jag varit du skulle jag satsat på HP och i värsta fall så går det inte vägen så kan du börja plugga i Riga till våren istället. Jag vill så sjukt gärna börja plugga här i Sverige då jag vantrivs i Riga pga plugget och lärarna. Systemet är likt gymnasiet så vi har kollokvier (del tenta, men de är tunga så skulle räkna det som en vanlig tenta) var och varannan vecka. Det är extremt påfrestande när man läser så många kurser samtidigt, och att ha så många obligatoriska föreläsningar varje dag. Men viktigt att tillägga är att detta är min upplevelse. Många knegar på utan att klaga som mig hahahha men klart jag blir avundsjuk när jag ser hur mycket lättare tandläkarstudenterna har det här. Lycka till med allt! Håller tummarna för dig oavsett vad du väljer att göra!
Melika990
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: tor 06 aug, 2020 9:36

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av Melika990 »

thesarahwonder skrev: tor 06 maj, 2021 10:07 Hej! Jag pluggar själv i Riga (andra terminen) dock till tandläkare. Riga som stad är jätte mysig och det är rätt så billigt. Har träffat jätte fina vänner, alla från olika håll och kanter. Men plugget är ett helvete rent utsagt. Just nu parallelläser jag 9 kurser samtidigt. Det är extremt påfrestande och vet att läkarna läser så många kurser samtidigt de med. Hade fått höra att vissa lärare kan vara lite speciella och det stämde ju verkligen. De är inte alls bra på att kommunicera och i vissa kurser känns det som att de vill att man ska kugga. Jag skulle till exempel ha ett jättestort biokemi seminarium igår men läraren va sjuk och ingen hade meddelat oss. Så vi fick leta efter denne i flera timmar innan vi fick något svar. 1.4 är hur bra som helst på HP, om du pluggar kontinuerligt och gör upp en plan tror jag verkligen du skulle kunna börja plugga till våren! Hade jag varit du skulle jag satsat på HP och i värsta fall så går det inte vägen så kan du börja plugga i Riga till våren istället. Jag vill så sjukt gärna börja plugga här i Sverige då jag vantrivs i Riga pga plugget och lärarna. Systemet är likt gymnasiet så vi har kollokvier (del tenta, men de är tunga så skulle räkna det som en vanlig tenta) var och varannan vecka. Det är extremt påfrestande när man läser så många kurser samtidigt, och att ha så många obligatoriska föreläsningar varje dag. Men viktigt att tillägga är att detta är min upplevelse. Många knegar på utan att klaga som mig hahahha men klart jag blir avundsjuk när jag ser hur mycket lättare tandläkarstudenterna har det här. Lycka till med allt! Håller tummarna för dig oavsett vad du väljer att göra!
Hej!
Tack för ditt svar! Ja jag känner egentligen precis som du säger att de lutar åt att försöka komma in i Sverige nu och sen i värsta fall söka Riga igen nästa år. Tråkigt dock att förlora ett år. Är dock inte jätteorolig för att plugga hårt. Är en liten pluggis sedan innan (gick naturnatur på Södra Latin lol) och älskar verkligen biologi och allt som har med människokropp att göra. Är beredd att sitta med de hela tiden och nörda ner mig och tror faktiskt jag kommer tycka de är kul om jag känner mig själv rätt!
medstudentmd
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 108
Blev medlem: sön 29 mar, 2020 21:41

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av medstudentmd »

Hej!
jag har pluggat läkarprogrammet 2 år i Polen. och jag säger bara: undvik östeuropa.
nu har inte jag pluggat i RSU men känner en del som pluggar och en av dom är jättemissnöjd, samt har pratat med en annan som hoppat av från Riga som tyckte det var skit.
du gör som du vill men skulle absolut inte rekommendera att plugga i östeuropa.
jag personligen är ärrad av att plugga i Polen. och efter att ha pratat med andra studenter som pluggar i andra östeuropeiska universitet som i Riga tex så verkar de ha liknande erfarenheter. nu syftar jag inte på svårighetsgraden i studierna för det ska man inte klaga på. men allt annat. organisationen/strukturen på skolan som ofta är nonexistent och själva attityden o mentaliteten i dessa länder samt hur man blir behandlad.
finns så mycket annat skit också jag ej vill ta upp här.
om jag istället hade lagt ner dessa 2 år på HP hade jag sparat mig själv från en jävla massa misär och stress som jag fått genomlida.
du skrev att du "bara" fick 1.4. det är skitbra. du kan höja dig.
tro mig, försök komma in i sverige istället. du kommer tacka mig sen.
du gör så klart som du vill men jag känner att jag måste varna folk att söka till östeuropa då jag och en del andra jag känner mår dåligt pga dåliga upplevelser från att plugga utomlands i dessa länder.
Melika990
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: tor 06 aug, 2020 9:36

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av Melika990 »

medstudentmd skrev: tor 06 maj, 2021 19:45 Hej!
jag har pluggat läkarprogrammet 2 år i Polen. och jag säger bara: undvik östeuropa.
nu har inte jag pluggat i RSU men känner en del som pluggar och en av dom är jättemissnöjd, samt har pratat med en annan som hoppat av från Riga som tyckte det var skit.
du gör som du vill men skulle absolut inte rekommendera att plugga i östeuropa.
jag personligen är ärrad av att plugga i Polen. och efter att ha pratat med andra studenter som pluggar i andra östeuropeiska universitet som i Riga tex så verkar de ha liknande erfarenheter. nu syftar jag inte på svårighetsgraden i studierna för det ska man inte klaga på. men allt annat. organisationen/strukturen på skolan som ofta är nonexistent och själva attityden o mentaliteten i dessa länder samt hur man blir behandlad.
finns så mycket annat skit också jag ej vill ta upp här.
om jag istället hade lagt ner dessa 2 år på HP hade jag sparat mig själv från en jävla massa misär och stress som jag fått genomlida.
du skrev att du "bara" fick 1.4. det är skitbra. du kan höja dig.
tro mig, försök komma in i sverige istället. du kommer tacka mig sen.
du gör så klart som du vill men jag känner att jag måste varna folk att söka till östeuropa då jag och en del andra jag känner mår dåligt pga dåliga upplevelser från att plugga utomlands i dessa länder.
Hej!

Okej tack så mycket. Man hör ganska ofta att folk är väldigt missnöjda med sina utbildningar i Östeuropa. Därför jag känner mig tveksam. Inte kul att slösa bort tid och pengar.
steefii
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 20 aug, 2014 19:37

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av steefii »

Jag har läst på mycket om Rumänien då det enbart kostar 65 000kr och måste säga att det lät lockande!! Så är supersugen på Bukarest. Har du funderat på det?
Både AT tjänst ingår i studierna samt att man är godkänd att jobba i Sverige som läkaren sen!
medstudentmd
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 108
Blev medlem: sön 29 mar, 2020 21:41

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av medstudentmd »

steefii skrev: sön 27 jun, 2021 16:35 Jag har läst på mycket om Rumänien då det enbart kostar 65 000kr och måste säga att det lät lockande!! Så är supersugen på Bukarest. Har du funderat på det?
Både AT tjänst ingår i studierna samt att man är godkänd att jobba i Sverige som läkaren sen!
tänk på att det är billigare av en anledning och många rumänsk utbildade läkare i Sverige anses vara mkt dåliga. har ej pluggat i rumänien men har pluggat i Polen och har hört från många andra att rumänien är mycket värre och att det till och med förekommer korruption i rumänien. beror väl säkert på vilken skolan man pluggar på och det är säkert annorlunda från skola till skola men detta är min uppfattning om rumänien och bulgarien. men som sagt har ej pluggat där.
fotboll12
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 36
Blev medlem: lör 26 jun, 2021 22:32

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av fotboll12 »

Hejhej!

Jag är i nästan exakt samma utgångsläge som dig, skrev 1.5-1.6 hemma men landade enbart på 1.4 på provet i maj. Skillnaden är att jag sökte SSK som back up istället för att söka läkare utomlands. Tyvärr har jag inte någon erfarenhet av just Riga, men har hört säkert 90% negativt och 10% positivt om skolorna utomlands. Den generella upplevelsen av att "plugga utomlands" verkar däremot fantastisk i mina ögon, men tror inte att det är värt det om skolorna är så illa.

Håller med att det är drygt att gå och vänta på att något ska hända i livet. Tycker dock 1.4 är ett jättebra utgångsläge och att man kan klara ett högre resultat, inte utan slit såklart. Tror att det är värt ett extra halvår-år av att plugga till HP. Jag satsar istället på att samtidigt som HP-studierna få mer erfarenhet inom vården (äldreboende, LSS-boende, personlig assistent etc), då man kommer träffa alla typer av människor senare i yrkeslivet. Förhoppningsvis hinner man också med en längre resa om pandemin tillåter! det är ändå 6+ års studier som väntar när man kanske inte har tid för det.

Grattis till en antagning iallafall, och hur du än gör så brukar det bli bra på något sätt!!
Melika990
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: tor 06 aug, 2020 9:36

Re: Riga eller Sverige?

Inlägg av Melika990 »

fotboll12 skrev: tis 06 jul, 2021 21:54 Hejhej!

Jag är i nästan exakt samma utgångsläge som dig, skrev 1.5-1.6 hemma men landade enbart på 1.4 på provet i maj. Skillnaden är att jag sökte SSK som back up istället för att söka läkare utomlands. Tyvärr har jag inte någon erfarenhet av just Riga, men har hört säkert 90% negativt och 10% positivt om skolorna utomlands. Den generella upplevelsen av att "plugga utomlands" verkar däremot fantastisk i mina ögon, men tror inte att det är värt det om skolorna är så illa.

Håller med att det är drygt att gå och vänta på att något ska hända i livet. Tycker dock 1.4 är ett jättebra utgångsläge och att man kan klara ett högre resultat, inte utan slit såklart. Tror att det är värt ett extra halvår-år av att plugga till HP. Jag satsar istället på att samtidigt som HP-studierna få mer erfarenhet inom vården (äldreboende, LSS-boende, personlig assistent etc), då man kommer träffa alla typer av människor senare i yrkeslivet. Förhoppningsvis hinner man också med en längre resa om pandemin tillåter! det är ändå 6+ års studier som väntar när man kanske inte har tid för det.

Grattis till en antagning iallafall, och hur du än gör så brukar det bli bra på något sätt!!
Kul att höra ifrån någon som är i samma situation. Blev besviken idag när antagningsbeskedet kom eftersom det har höjts så mycket på läkarprogrammet jämfört med förra hösten. Jag jobbar redan inom vården som omvårdnadspersonalen och har gjort det sedan april 2020. En ljusglimt har tillkommit i mitt liv att Linköping har en livserfarenhets urvalsgrupp. För att kunna ingå i den ska man ha jobbat 2 år inom vården deltid. Tur är att jag redan bockat av 1 år och 3 månader! I värsta fall kan jag nog söka inom den till nästa höst. Förra hösten krävdes 1.45 på hp dock den här hösten 1.55. Iallafall känns det inte omöjligt att uppnå det på hp. Har ju två provtillfällen på mig :)
Skriv svar