Utomlands eller Sverige?

För dig som är eller är på väg att studera till läkare utomlands
Skriv svar
Izmail
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 02 jun, 2008 13:04

Utomlands eller Sverige?

Inlägg av Izmail »

Hejsan!
Jag har precis gått ut från gymnasium med 19.00 i snitt, men har även funderat på att plugga i Gdansk med 2-3 andra kompisar HT08.
Jag vet inte om jag ska tenta upp de 5 ämnen som jag har kvar (matte A,C, Fysik A, och Eng A, B....) och stanna i Sverige eller plugga utomlands? Hur är det med Danmark, hur stor chans har jag att komma in där? HJÄLP MIG SNÄLLA :!:
Vad skulle ni gjort? Tips och råd tack... :?

Sia
Stammis
Stammis
Inlägg: 134
Blev medlem: mån 06 nov, 2006 1:00
Ort: Umeå

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av Sia »

Oj, det var en intressant sits du befinner dig i. När det gäller utomlands vet jag inte förutom att jag har sökt till Danmark och där verkar gränsen gå vid 19,7 eller något (inte helt säkert på siffran) för svenska betyg. Du kan ju alltid försöka via HP och från och med nästa termin tar Umeå in folk via VP (helt) så det är ju ett försök.

Hoppas att det där hjälpte lite...

naninai
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 64
Blev medlem: tis 11 sep, 2007 16:58

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av naninai »

Det är ju inte många kurser att tenta upp. Det finns folk här som läst upp betydligt mer! Jag skulle satsa på att läsa upp de betygen, samt försöka fixa ett 1,6-1,7 på HP. Skulle dessutom se till att ha maximal meritpoäng så att man har 22,5 i den kompletterade kvoten år 2010. Jag tänker såhär kanske f.f.a. för att jag inte kan tänka mig att läsa utomlands, men har du inget som stoppar dig kanske du ska testa det. :-) Svaren har nog bara du själv. Men jag skulle satsat på det jag beskrev ovan! Lycka till!!!

Användarvisningsbild
ClipClop
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 91
Blev medlem: fre 18 apr, 2008 13:02
Ort: Stockholm

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av ClipClop »

Izmail skrev:men har även funderat på att plugga i Gdansk med 2-3 andra kompisar HT08.
Om du inte har kommit längre än "fundera" är det nog försent att hoppa på Gdansk-båten för HT08 vid detta laget? Fast du kanske menade att du redan sökt och kommit in.

Användarvisningsbild
Peter86
Stammis
Stammis
Inlägg: 157
Blev medlem: tis 10 jul, 2007 21:06
Ort: Stockholm / Örebro

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av Peter86 »

Eller så menade han 2009.

Mitt råd är iaf att satsa stenhårt med ett år på komvux, och söka till hösten 2009.

På ett år klarar du garanterat att tenta upp ämnen om du lägger manken till. Fy A kommer inte vara till problem iom att du har ett MVG i B, och att repetera något man redan gjort är alltid lättare än att läsa något nytt. Matte A skall vara busenkelt för dig vid det här laget, och mattte C bör du klara av om du fått MVG i D kursen som har integraler som delmoment (då antar jag att derivator, logaritmer och e-funktioner blir piece of a cake efter all repetition).

Det som kommer bli svårt är förmodligen Eng A + B, iom att du endast har VG kan det vara så att du saknar den engelskakunskapen för att få ett MVG i respektive kurs, så här kräver det att du trycker på och läser engelska böcker, dagstidningar, kanske ta en månad eller två i USA/England/Australien i sommar, eller över jul, och hoppas på att du klarar av att höja dig till MVG. Dessutom får du repetera lite gamla nationella engelskaprov och se vilken typ av kunskap som sökes. Reading comprehension är generellt den delen som man har lätt att öva sig till medan den skrivna uppsatsen bör vara svårare.

Sedan blir du antagen till hösten 2009 med ett högskoleprovsresultat på 1.6 (Har du läst natur, som jag antar att du har, bör du klara av både NOG och DTK delen utmärkt vilket ger dig goda förutsättningar att nå 1.6). Du kan dock bli antagen endast med 20.0, men tror många här på forumet spår dina chanser som väldigt små iom att det sker en lottning av platser pga betygsinflation.

Lycka till för övrigt. Ett tips från mig är att inte söka dig utomlands i första taget om du inte känner att du verkligen vill ta del av ett annat land, dess kultur och människor. Det kan vara väldigt påfrestande som ung att vara ifrån familj/vänner/hemstad, speciellt när man hamnar i ett helt nytt land med ett skiljt språk och kultur (för jag ser verkligen danskan som ett nytt språk).

Användarvisningsbild
brazii
Stammis
Stammis
Inlägg: 190
Blev medlem: fre 20 jul, 2007 0:20
Ort: Stockholm

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av brazii »

Detta är ett val av preferens. Självklart kan du läsa upp ämnena (många provbaserade räkneämnen skymtade jag vilket inte bör vara ngt problem om man lägger manken till och ger det sin tid) till 20.0 och vara konkurrenskraftig i Sverige samt att senare komplettera med ett HP uppemot 1,7-2,0 så står de flesta lärosätesdörrar öppna för dig.

Men kör du på Gdansk/Danmark med dina kompisar (eller själv för den delen) så kommer du igång tidigare och blir förhoppningsvis färdigutbildat tidigare. Du får en utomlandserfarenhet och upplevelse som heter duga och lär växa som person utav det. Ny kultur och språk inkasserar du på köpet. Detta har även en kostnad (om du inte väljer Danmark, där det ändå är lite konkurrans, 19,7 eller vad som sades) i form av terminsavgifter.

Vilket sätt du än väljer så utesluts inte det andra. Komvux och HP kommer finnas kvar i någon form och detsamma gäller utlandets universitet!

Fundera och välj det du känner för, stanna och kämpa nått år eller två för att sedan hoppas på HP och intagning, eller välja upplevelse och säkerhet och sätta igång direkt och bli klar tidigare!

Lycka till

johan.e.svensson
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: sön 09 mar, 2008 19:03

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av johan.e.svensson »

Hej!
Jag befann mig i din situation förra året.
Då hade jag 18.9. Betsämde mig för att satsa helhjärtat ett år på att plugga upp betygen. Trodde knappt det skulle gå men nu står jag här ett år senare med 20.0 Dessutom fixade jag 1.7 på HP så med det borde jag komma in tillhösten. Jag gjorde allt detta genom prövning, så det är inte omöjligt. Dessutom jobbade jag halvtid. Men det är inte att rekommendera att arbeta så mycket då det blir krävande i längden. Bor du dessutom i en kommun där du kan läsa kurserna påkomvux kan det vara ett alternativ då det iblandär svårt att läsa in kurserna själv och göra prövning i dem. Tycker definitivt du ska ge det en chans. Det kostar ändå en hel del extra att plugga i Gdansk och vad ärett år av ditt liv när du välär färdigutbiuldad? Så kör hårt och satsa på Sverige det är mitt råd!
Lycka Till!

colabebbe
Stammis
Stammis
Inlägg: 147
Blev medlem: sön 18 feb, 2007 1:00

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av colabebbe »

hej...Jag gick ut med 20 och nu har jag gjort hp tre gånger och hamnat på 1,5 1,6..Jag har tröttnat på att vänta. Det har gått två år och jag har gått ett år på psykologprogrammet men det känns inte helt rätt. Så jag har tänkt att ge Danmark en chans. Nu tänker jag lite att jag borde sökt till Danmark för länge sen. Man vet aldrig om man fixar hp och om beygen räcker eller om man har tur på lottningen. Det är jättemånga som bor i Lund som pluggar i köpenhamn men bor i Sverige..de pendlar alltså. På detta sätt tycker jag att det blir en mindre chock för man kan ju vara i Sverige på fritiden och behöver inte lära sig en ny kultur och ett helt främmande språk. I danmark krävs det 19,7 och de tar inte emot upplästa betyg, det är det dumma...

Banana
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 07 jun, 2008 22:24

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av Banana »

norske med studenter drar til ungarn for det meste

Användarvisningsbild
Niveus
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1108
Blev medlem: ons 28 nov, 2007 19:23

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av Niveus »

Vad krävs det i Ungern då? Någon med erfarenhet? Terminsavgift?

Banana
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 07 jun, 2008 22:24

Re: Utomlands eller Sverige?

Inlägg av Banana »

Det kreves bare at du tar en opptaksprøve fra KJemi Biologi og muligens noe fysikk samt en engelsk test....
Men 70% eller noe faller av første året..

Det koster 7000€ i året tror jeg...

Skriv svar