BG+HP i Linköping???

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Idafrida
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 78
Blev medlem: tor 07 dec, 2006 1:00

BG+HP i Linköping???

Inlägg av Idafrida »

Hej!
Jag läste i en annan tråd att Umeås studievägledare hade sagt att Linköping med största sannolikhet skulle införa bg+hp till hösten. Som jag hade fattat det av tidigare trådar här, så hade INTE Linköping dessa planer. Är det någon som vet säkert? Jag har inte gjort hp, så i så fall måste jag snabbt anmäla mig om jag ska få ett resultat till hösten. Blev mycket orolig nu... Någon som kan stilla min oro?
Användarens profilbild
Amelie
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 72
Blev medlem: fre 10 nov, 2006 1:00
Ort: Malmö

Inlägg av Amelie »

Oj, sorry om jag vållat till oro här... Jag pratade med kvinna som hade hand om reservantagningen i Umeå, och hon sa att Linköping med stor sannolikhet skulle börja med just hp som skiljekriterium. Men om hon hade stenkoll eller inte kan jag inte svara på. Kan ju vara ett rykte. Jag kan ju själv tycka att det är konstigt (och väldigt taskigt) att inte ha meddelat det tidigare om den nya regeln ska börja gälla så snart som fr.o.m hösten. Man tycker ju att de borde ha lite framförhållning så att de ger alla sökande en rimlig chans att hinna förbereda sig inför hp. Men, som sagt; alla det här kan ju också bara vara ett rykte. Det är nog inget man ska tro på förrän Linköpings Universitet själv har gjort det officiellt.
Hoppas du känner dig lite lugnare i alla fall...
Användarens profilbild
jooze
Stammis
Stammis
Inlägg: 371
Blev medlem: tor 08 jun, 2006 2:00
Ort: Göteborg

Inlägg av jooze »

Jag har mailat Liu ang detta. Hör av mig när jag får svar.
Idafrida
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 78
Blev medlem: tor 07 dec, 2006 1:00

Inlägg av Idafrida »

Hej igen!
Ja, det är svårt att veta om man ska våga lita på andra universitets studievägledare. I många fall verkar ju inte ens de egna studievägledarna vara helt säkra på vilka regler som kommer att införas. Jag kan bara hoppas på att Umeås hade fel i det hon sa angående Linköping.
Tack för era svar, nu känner jag mig lite lugnare! Ska bli intressant att höra vad hon svarar på mailet jooze!
HeyBaberiba
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 42
Blev medlem: sön 17 dec, 2006 1:00

Inlägg av HeyBaberiba »

IdaFrida: Varför vill du inte att Linköping ska införa HP som skiljekriterium? Det är väl en ganska bra idé eller?
Idafrida
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 78
Blev medlem: tor 07 dec, 2006 1:00

Inlägg av Idafrida »

Jo, jag kan förstå argumentet att man slipper lottningen på detta sätt. Men samtidigt är jag orolig över att detta system slår ut såna som har svårt att hävda sig på högskoleprovet, t.ex. de med annat modersmål än svenska. Min kompis har t.ex. 20,0, men med de nya regler kan hon inte komma in. Hon är inte från Sverige och har svårt att t.ex. klara de ålderdomliga ord som finns med på hp och den svenska läsförståelsen där det gäller att snabbt läsa en text och svara på frågor. Jag blir ledsen när jag tänker på att såna här regler slår ut hennes möjligheter att bli läkare. Visserligen finns det ju fortfarande chans att bli antagen till t.ex. KI, som ju inte har dessa regler än. Men samtidigt vet man ju inte hur länge lottningen blir kvar eller om den blir kvar överhuvudtaget. Och vad mäter hp egentligen som gör att man med 20,0+1,7 borde få företräde över nån med t.ex. 20,0+1,5? (Samtidigt är jag medveten om att någon med 19,8 blir en precis lika bra läkare som någon med 20,0, så betygen är ju inte heller perfekta.)
Jag är också orolig över att detta system leder till att fler och fler måste gå dyra Internet-utbildningar och skriva om provet gång efter gång för att ha en chans att komma in. Vi vill ju inte att det ska skapas någon hp-inflation likt den betygsinflation som har uppstått.
De med bra hp-resultat har redan en egen urvalsgrupp och dessutom kan man använda sina hp-resultat för att bli antagen på intervju till både Umeå och KI.
Jag tycker att det är MYCKET mer rättvist att man jämför slutbetygen rakt av, i stället för att låta folk med konkurrenskompletterade betyg komma in före de som haft bra betyg redan från början. Utan en massa upptentade betyg från Komvux hade t.ex. jag med mina 20,0 förmodligen kommit in direkt. Det hade då aldrig krävts lottning för att anta folk på läkarlinjen, för de flesta sökande hade då inte haft 20,0. Jag tycker det är bättre att man tar tag i problemet från grunden, i stället för att låta folk tenta upp godkända betyg på Komvux och sedan ta platser från de som redan har bra betyg. Att införa hp som skiljekriterium känns därför som en B-lösning.

Jag menar inte något illa om er som kompletterat för att höja betygen. Med de regler som finns idag måste ju de flesta göra det för att kunna komma in överhuvudtaget och då förstår jag att man gör det.
Senast redigerad av Idafrida den sön 21 jan, 2007 23:26, redigerad totalt 2 gång.
Idafrida
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 78
Blev medlem: tor 07 dec, 2006 1:00

Inlägg av Idafrida »

Oj, jag lät visst väldigt negativ där... Jag förstår samtidigt att många tycker det är skönt att bli av med den orättvisa lottningen i bg, så systemet med hp har ju sina fördelar också...
Användarens profilbild
Couchonne
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 69
Blev medlem: fre 22 sep, 2006 2:00
Ort: Uppsala

Inlägg av Couchonne »

Jag håller med dig Idafrida till 100% i ditt resonemang om hp som skiljekriterium i BG-kvoten.
I grund och botten tycker jag också att det vore mycket mer rättvist om betygskompletteringar inte var tillåtna. Problemet är väl bara det att betygen idag inte är rättvisa från början, utan påverkas många gånger av vilken skola man går på, vilken lärare man har turen/oturen att få och vilka ämnen man väljer. Personligen tycker jag att hela betygssystemet borde göras om, kriterierna borde vara tydligare och man borde ha fler nationella prov. Jag tycker inte heller att ämnen som bild eller musik borde kunna påverka antagningen till tex en naturvetenskaplig utbildning.
Men detta ämne går säkert att diskutera i all oändlighet... Under tiden är det väl dessvärre bara att rätta sig efter nuvarande system, om man inte känner för att sadla om till politiker ;)
Idafrida
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 78
Blev medlem: tor 07 dec, 2006 1:00

Inlägg av Idafrida »

Du har helt rätt Couchonne i det du säger om att betygen är orättvisa. Ibland kan skillnaden mellan VG och MVG ligga i t.ex. vilken lärare man har, vilket ju är helt fel. Men som du säger kan vi ju inte göra något mer just nu än att gilla läget.

Hehe, ja i såna här situationer önskar man nästa att man var politiker och kunde påverka systemet lite mer :wink:
HeyBaberiba
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 42
Blev medlem: sön 17 dec, 2006 1:00

Inlägg av HeyBaberiba »

Jag förstår er frustation när det gäller betygskompletteringar, eftersom jag också gick ut med 20,0. Men samtidigt så är det oerhört orättvist hur man idag sätter betyg. Exempelvis måste man ha en god relation med alla lärare och personkemin måste passa. Lärare är trots allt människor som påverkas av känslor när de sätter betyg. Jag är glad att jag gick IB (international baccaleurat) och slapp smöra för lärarna för att få bra betyg. Alla våra uppsatser och prov skickades till en annan skola där de rättades objektivt.
Idafrida
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 78
Blev medlem: tor 07 dec, 2006 1:00

Inlägg av Idafrida »

Ja, betygen kommer förmodligen aldrig att bli helt rättvisa, men samtidigt får man se det så att man själv kanske har otur att få en dålig och hård lärare i ett ämne, medan andra elever på andra skolor har otur i andra ämnen. På så sätt kanske orättvisan tar ut sig i längden. På min skola var svenskaläraren väldigt hård, men musikläraren var tvärtom lite för snäll med betygen. På en annan skola kanske det är någon annan lärare som är för hård eller för snäll, och då tar ju orättvisan ut sig om vi jämför eleverna på olika skolor.
Ja, du har rätt i att det är bättre att proven rättas av en helt annan skola, så att inte lärarens personliga åsikter inverkar på betyget. Men samtidigt är det ju inte bara de skrifliga prestationerna som ska betygsbedömas, utan även de muntliga och praktiska. Där är det ju bara den närvarande läraren som kan sätta betyg och då kan ju betygen bli orättvisa. Vi får nog aldrig helt rättvisa betyg, utan vi får göra det bästa av situtationen och hoppas att orättvisan tar ut sig när man jämför olika skolor!
helen10
Stammis
Stammis
Inlägg: 213
Blev medlem: ons 13 sep, 2006 2:00
Ort: Stockholm

Inlägg av helen10 »

Har en liten tänkvärd historia som jag kan dela med mig av. Detta skedde i en gymnasieskola i en förort till Stockholm. Och jag kan garantera sanningen i den då jag bevittande det själv =)

Mina två kompisar bestämde sig nämligen för att testa en lärare vi hade i Samhällskunskap. Kan dock tillägga att väldigt många var skeptiska till henne. Ansåg att hon bara satte bra betyg på elever hon gillade (oftast tjejer) och att hur man betedde sig på lektionerna avspeglade hennes betygssättning på allt. Vi skulle skriva en uppsats om skillnaderna mellan olika länders statsskick. De två personerna (en tjej med MVG rakt igenom samt en kille med i princip G rakt igenom, några fåtal VG:n, alltså på prov och uppsatser inom samhällskunskapen bara) skrev varsin uppsats angående detta och lade ner lika mycket tid och energi som de brukade (kan även här tillägga att denna kille är väldigt smart och duktig på att skriva och skulle kunna varit ett "MVG-barn" om han inte varit så lat =p)

När de skrivit klart uppsatsen skrev de den andres namn och bytte sedan med varandra. Killen lämnade alltså in tjejens och tvärtom.. Och tror ni inte att tjejen fick MVG på sin uppsats som killen skrivit och killen fick G (iofs G+) på tjejens uppsats. Upprörande!!!

Min teori ang detta (och som vi givetvis diskuterade väldigt livligt) är att läraren satte G på denna elev (killen) för att hon hade uppfattningen att det var så duktig (dålig?) han var (skrev oftast G på proven). Hon hade en bild av hur han var redan innan hon började läsa och hade svårt att ändra den uppfattningen medan hon läste. Självklart är detta ett undantagsfall men det skulle inte förvåna mig om det finns liknande lärare ute i landet.

Det blev inte alltför trevliga påföljder för dessa elever (fick bl.a skriva en ny uppsats som en annan lärare rättade samt en lärare som inte tyckte så bra om dem resten av gymnasietiden =p) Däremot försökte vi elever efter detta införa ett system i våran skola. Det gick ut på att man fick ett nummer som man skrev på uppsatsen istället för namn. På så sätt kunde läraren rätta objektivt och alla skulle få en rättvis bedömning. Tyvärr blev det ingenting utav det av olika anledningar.

Tror att orättvisa alltid kommer att finnas. Hoppas bara att man försöker göra den så rättvis som möjligt :D

Kanske blev en aningen otydlig och osammanhängande text. Är trött. Men ni förstår principen iaf =)
Idafrida
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 78
Blev medlem: tor 07 dec, 2006 1:00

Inlägg av Idafrida »

Hej Helen10! Jo, din berättelse är säkert inte unik, tråkigt nog. Jag har dock en berättelse som kan ge lite hopp:
Jag och min kompis var oftast lärarnas "gullegrisar" på gymnasiet eftersom vi alltid skötte oss, var trevliga, aktiva och skrev MVG på prover och inlämningsuppgifter. På tyskalektionerna hade vi en väldigt favoriserande lärare, som verkligen bara gillade de allra bästa. Alla i klassen märkte givetvis att jag och min kompis var gullegrisar och vi diskuterade därför detta med varandra. Jag och min kompis ville absolut inte vara favoriserade och de andra i klassen tyckte givetvis inte heller om det. (Våra diskussioner nådde aldrig läraren.) En dag fick vi i uppgift att läsa en tysk bok och skriva en recension om den. Döm av hela klassens förvåning när jag och min kompis "bara" fick VG minus på uppgiften och dessutom ganska mycket kritik från läraren. Däremot var det ett par andra elever i klassen som fick MVG på uppgiften (de hade kanske VG i snitt). Då insåg vi att läraren kanske inte, trots allt, hade några speciella gullegrisar. Men det är klart - när det kom till slutbetyg så fick ju både jag och min kompis MVG...
Tyvärr är det nog så att din historia är mycket vanligare än min. Som sagt blir inte betygen helt rättvisa och det kommer de nog aldrig att bli. Men hp som skiljekriterium bland alla 20,0: or tycker inte jag löser problemet.
helen10
Stammis
Stammis
Inlägg: 213
Blev medlem: ons 13 sep, 2006 2:00
Ort: Stockholm

Inlägg av helen10 »

Nej det är verkligen ingen lösning på problemet! Men man kan ju tycka att de som blivit missgynnade (p.g.a orättvisa) på gymnasiet ska få en andra chans (d.v.s kunna läsa upp sina betyg). När man inför två kvoter blir ju dessa personer missgynnade ännu en gång. (fast här talar jag emot mig själv eftersom jag är FÖR två kvoter).

Personligen tycker jag det är bra att använda HP som skiljekriterium (men det är högst subjektivt eftersom jag hoppas komma in på det sättet efter sommaren :D. ) Är glad att de börjat med det. Hade det inte funnits hade jag kanske varit tvungen att söka om och om och om igen utan att ha tur i lottningen. Då lägger jag hellre ner en himla massa tid och kraft och övar på HP så jag är i princip garanterad en plats. Kan samtidigt förstå personer som inte tror sig ha chansen att få bra på HP trots plugg.. Inte så kul för dem!

Men du Idafrida - vi vet ju redan hur vi vill ha det :D Ett kösystem! Löser faktisikt väldigt många problem :D
Idafrida
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 78
Blev medlem: tor 07 dec, 2006 1:00

Inlägg av Idafrida »

Ja, tänk om de kunde införa ett kösystem för oss med 20,0 i stället! De som vill komma in på ett speciellt ställe kunde helt enkelt ställa sig i kö och sedan veta att de garanterat kommer in så småningom. Mycket bättre! :D

Jag är orolig att detta system med hp som skiljekriterium leder till att det nästan bara är de som har råd och tid att gå dyra Internet-utbildningar och skriva om provet gång på gång, som kommer in. Då kommer förmodligen kraven att trappas upp igen, på samma sätt som de gjorde med betygen. (Men så finns det ju givetvis de som har mycket bra resultat redan första gången de skriver hp, men det är kanske inte så vanligt.)

Finns det förresten några som helst planer på att införa ett kösystem? Hoppas, hoppas!
Skriv svar