Dilemma vid val av studieort

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Jeppann
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: sön 24 okt, 2010 12:51

Dilemma vid val av studieort

Inläggav Jeppann » ons 06 apr, 2011 10:55

Jag har äntligen nått den fantastiska sits att jag själv kan välja viljen utbildning jag vill gå på, men nu öppnar sig nya problem.

Jag bor i Stockholm med min flickvän som har jobb här. Hon vill inte röra på sig och det förstår jag. Hon har väldigt goda möjligheter att utvecklas här och ett bra jobb. Jag har många kompisar i Stockholm trots att jag inte bott här så länge och trivs väldigt bra. Jag avskräcks dock av studier vid KI och lockas mer av PBL upplägget.

Allra helst vill jag vill Lund där jag har flera vänner sen tidigare som pluggar och jag älskar staden. Kompromissen skulle bli att flytta till Uppsala då tjejen sagt sig vara villig att pendla till Stockholm för min skull. Uppsala som ort känns dock iskall sett ur vänskaps-synpunkt jämfört med de andra två alternativen. På de båda andra orterna har vi som sagt gemensamma bekanta umgängeskretsar vi är väldigt nöjda med.

Det som avskräckt mig från KI är läsningen av bloggen http://www.sjukhuslakaren.se/category/m ... mis-blogg/

Jag tycker det verkar väldigt mycket tuffare än på annat håll? Särskilt när jag talat med en kompis som pluggar i Lund som visst håller med om att det är hårt, men knappast så som det framstår ur den bloggen med plugg varje dag med sena kvällar, inga lov alls utan bara studier osv och att vara totalt nedkörd i botten innan varje tenta för att sen direkt rivstarta igen.

Preklin tentan på de fyra första terminerna är ju också något som skrämmer lite. Hur "rädd" bör man vara för denna?

Studentlivet vore det ju kul att få en del av, men att vara ute och festa hela tiden är knappast aktuellt med tanke på det stadiga sällskapet och att man behöver 2-3 dar för återhämtning nu för tiden :)

Hur lik utbildningen i Lund är den i Uppsala? Finns det fog för mitt målande av KI som helvetesplugglinjen?

hp-student
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 04 jul, 2009 8:39

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav hp-student » ons 06 apr, 2011 19:33

Hej!

Jag läser termin 8 på KI. KI har en jättebra utbildning och man behöver definitivt inte plugga varje dag och helg! Jag pluggar mycket och det finns det andra som också gör men det finns också de som pluggar lite och klarar sig ändå. Jag tror mer att de handlar om hur man är som människa än utbildningen.

Jag är själv inte lockad av PBL, det lilla PBL som finns på KI känns väldigt flummigt. Man vet inte riktigt vad man ska lära sig och det tar mycket tid jämfört med givande föreläsningar. Men, man är olika, en del gillar nog PBL bättre. Jag känner dock 2 personer som bytt från Uppsala till KI för att de tyckte att PBL var för flummigt.

Angående preklintentan: den var antagligen den lättaste tentan jag skrivit på hela utbildningen. Nästan varje fråga handlar om det man lär sig på medicinsk diagnostik som är den sista kursen precis innan tentan så man behöver faktiskt inte komma ihåg så många detaljer från början av utbildningen för att klara sig. Den gamla preklintentan var däremot svår men den ges ju inte längre.

Hoppas att du blivit lite klokare nu!

Användarvisningsbild
Phantomen
Stammis
Stammis
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 18 mar, 2009 19:26

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav Phantomen » ons 06 apr, 2011 21:25

Som motvikt till hp-student så kan jag pitcha Uppsala lite.

Men innan jag berättar mina subjektiva åsikter så tycker jag att du ska ha klart för dig att det inte är lärosätet som avgör hur många timmar du måste plugga om dagen. Det är DU som avgör det. Vissa behöver plugga fler timmar, andra färre, även inom samma lärosäte. Så det är ganska missvisande att gå efter hur länge någon annan pluggar per dag, och använda det som landmärke för vilket lärosäte du ska välja.

Däremot tycker jag du ska bilda dig en egen uppfattning om hur de olika studieuppläggen passar för dig. Du kan ta reda på hur PBL fungerar och hur mycket av det som finns på de olika ställena.

I Uppsala anser jag att det är väldigt lagom uppvägt mellan PBL och katederundervisning. PBL-fallen följer för det mesta kronologin i vad som tas upp på föreläsningarna, och jag må hålla med om att det kanske är mer flummigt än katederundervisning, men det blir så flummigt som man gör det. Skillnaden är bara att ingen säger till dig exakt vilka kapitel du ska läsa, och hur mycket, utan det är upp till dig att tillskansa dig kunskap inför fallavslut. Dessutom så är poängen att "fler huvuden är smartare än ett" och på fallavslutet så lär du dig förhoppningsvis mer än du har läst, då andra kanske kan detaljer som du inte läst och viceversa. Men som sagt, föreläsningarna går hand i hand med ämnet som tas upp i fallet, så man har ofta väldigt mycket gratis därifrån.

Jag går termin 3 i Uppsala och för mig personligen så passar PBL mig utmärkt, då jag får ut väldigt mycket av diskussioner kring ämnet man läser, samtidigt som vi blir matade med konkret kunskap på föreläsningarna. Men det är hur JAG upplever det.
Jag har läst en annan utbildning på KI och då var det strictly katederundervisning så jag har något att jämföra med, även om det inte var läkarprogrammet jag läste på KI.

Jag kan tillägga att jag bor i sthlm och pendlar till Uppsala, och ville egentligen försöka höja mig på hp för att ta mig in på KI, men när jag märkte hur väl det fungerade för mig i Uppsala, så struntade jag i den idén och går gladeligen kvar i Uppsala.

Det finns fler som pendlar och vissa tycker själva pendligen är jobbig om de bor i södra sthlm och måste ta sig genom hela stan först, men det är ju inte aktuellt för dig om du har möjlighet att flytta dig och flickvännen till Uppsala.

Dessutom så behöver du inte oroa dig speciellt för att vara utan vänner om du har något sånär intakt social förmåga. Studentlivet i Uppsala är väldigt aktivt och stämningen i klassen och på skolan är trevlig.(Utan att antyda att den inte är det på KI)

Du blir läkare på bägge lärosätena och måste förmodligen plugga lika hårt oavsett var du väljer att studera. Det som borde avgöra är vilket studieupplägg som passar dig bäst och de praktiska bitarna med boende och flytt etc.

Nu har du fått två upplevelser från studenter från bägge lärosäten och har förhoppningsvis blivit än mer klokare i resan mot slutgiltigt val av studieort. :)

Lycka till!

alien
Stammis
Stammis
Inlägg: 279
Blev medlem: mån 12 apr, 2010 6:16

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav alien » ons 06 apr, 2011 22:14

En annan blogg som ger lite mer känsla för hur läkarstudier kan kännas som jag tycker är lite mer lättläst, men fortfarande ritkigt välskriven.

http://detsomsnurrar.blogspot.com/

Jeppann
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: sön 24 okt, 2010 12:51

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav Jeppann » tor 07 apr, 2011 10:56

Tack för de utförliga svaren båda två! Mycket matnyttigt. I dagsläget är det nog fördel Uppsala tror jag.
alien skrev:En annan blogg som ger lite mer känsla för hur läkarstudier kan kännas som jag tycker är lite mer lättläst, men fortfarande ritkigt välskriven.

http://detsomsnurrar.blogspot.com/
Vet inte om jag valde fel inlägg när jag skummade bara men tycker det verkade vara mycket ångest i den bloggen... Är det vad man har att vänta sig i 5,5 år :D

Användarvisningsbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6358
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav empezar » tor 07 apr, 2011 13:48

Jag minns när jag (innan jag började läsa till läkare) läste om hur dåligt läkarstudenter mår, hur stressade de är, mest självmordsbenägna, hur utbränd man blir som läkare, osv. Jag minns att jag kände "Hoho! Jag bryr mig inte!" men det är faktiskt något som alla bör fundera över ett tag. Det är faktiskt ingen dans på rosor. Man vänjer sig vid att vara läkarstudent ganska snabbt, och då kommer allt negativt fram mycket tydligare.

Angor
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 16 aug, 2008 20:33

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav Angor » tor 07 apr, 2011 15:45

Pluggar själv i Lund och måste säga att PBL är helt underbart! Otroligt sett att lära sig, riktigt roligt och spännande under tiden också. Väldigt bra för de som är lite slöa (som mig) för på något sätt tvingas man hänga med under veckans studiemål. Dessutom är det ett väldigt bra sätt att lära känna flera i klassen också, särskilt eftersom att man byter PBL-grupper cirka två gånger per termin.

Kan sitta här och skriva hur mycket som helst om PBL men har lite bråttom och såg tråden lite snabbt, fråga gärna om det är något du undrar över.

Har också bott i Uppsala i fyra år, det är en väldigt fin stad och jättenära till Stockholm! Låter som något som kommer passa dig. Oroa dig inte för umgängeskrets; man lär känna folk i klassen snabbt! Jag flyttade till Lund från Uppsala och jag kände ingen här innan.

Paperback
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: mån 18 okt, 2010 15:01

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav Paperback » tor 07 apr, 2011 20:57

Är det någon skillnad mellan hur mycket tid man ägnar åt klinisk verksamhet på de olika läkarprogrammen? Jag känner att det är det jag vill ha mest av. Någon som har nån uppfattning?

Användarvisningsbild
Solen08
Stammis
Stammis
Inlägg: 476
Blev medlem: mån 07 apr, 2008 16:57

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav Solen08 » tor 07 apr, 2011 21:19

Paperback skrev:Är det någon skillnad mellan hur mycket tid man ägnar åt klinisk verksamhet på de olika läkarprogrammen? Jag känner att det är det jag vill ha mest av. Någon som har nån uppfattning?
Vad jag hört av de som går kliniska på KI och Uppsala så är det långa dagar som gäller i båda fallen. Oftast går man mellan kl. 8 och 17. Sedan tillkommer jourer (kväll, natt, helg).
T6 i Uppsala och T8 på KI är kirurgiterminer och de jag pratat med instämmer att det är den tuffaste terminen tidsmässigt och jourmässigt på båda ställen.
Så jag fått uppfattning att det är ganska likt i det avseende (på KI och Uppsala).

Jag vet dock att om man går i Uppsala kan man få göra någon/några placeringar på andra ort (t.ex. Dalarna, Gävle). Har man barn får man förtur till Akademiska.

Det lilla jag kan om skillnader mellan Uppsala och KI (det som inte nämnts än) är att på KI finns något som heter SVK (studentvalda kurser): en kurs terminer 5,6, 8, 10 och 15hp andra halva av T11.
I Uppsala får du välja en kurs på 7,5hp i slutet av termin 4.
På KI skriver man examensarbete under hela T7, i Uppsala halvtid under T10 och T11.

Berzerk
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 23
Blev medlem: tis 11 jan, 2011 13:24

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav Berzerk » tor 14 apr, 2011 10:14

Phantomen skrev:Som motvikt till hp-student så kan jag pitcha Uppsala lite.

Men innan jag berättar mina subjektiva åsikter så tycker jag att du ska ha klart för dig att det inte är lärosätet som avgör hur många timmar du måste plugga om dagen. Det är DU som avgör det. Vissa behöver plugga fler timmar, andra färre, även inom samma lärosäte. Så det är ganska missvisande att gå efter hur länge någon annan pluggar per dag, och använda det som landmärke för vilket lärosäte du ska välja.

Däremot tycker jag du ska bilda dig en egen uppfattning om hur de olika studieuppläggen passar för dig. Du kan ta reda på hur PBL fungerar och hur mycket av det som finns på de olika ställena.

I Uppsala anser jag att det är väldigt lagom uppvägt mellan PBL och katederundervisning. PBL-fallen följer för det mesta kronologin i vad som tas upp på föreläsningarna, och jag må hålla med om att det kanske är mer flummigt än katederundervisning, men det blir så flummigt som man gör det. Skillnaden är bara att ingen säger till dig exakt vilka kapitel du ska läsa, och hur mycket, utan det är upp till dig att tillskansa dig kunskap inför fallavslut. Dessutom så är poängen att "fler huvuden är smartare än ett" och på fallavslutet så lär du dig förhoppningsvis mer än du har läst, då andra kanske kan detaljer som du inte läst och viceversa. Men som sagt, föreläsningarna går hand i hand med ämnet som tas upp i fallet, så man har ofta väldigt mycket gratis därifrån.

Jag går termin 3 i Uppsala och för mig personligen så passar PBL mig utmärkt, då jag får ut väldigt mycket av diskussioner kring ämnet man läser, samtidigt som vi blir matade med konkret kunskap på föreläsningarna. Men det är hur JAG upplever det.
Jag har läst en annan utbildning på KI och då var det strictly katederundervisning så jag har något att jämföra med, även om det inte var läkarprogrammet jag läste på KI.

Jag kan tillägga att jag bor i sthlm och pendlar till Uppsala, och ville egentligen försöka höja mig på hp för att ta mig in på KI, men när jag märkte hur väl det fungerade för mig i Uppsala, så struntade jag i den idén och går gladeligen kvar i Uppsala.

Det finns fler som pendlar och vissa tycker själva pendligen är jobbig om de bor i södra sthlm och måste ta sig genom hela stan först, men det är ju inte aktuellt för dig om du har möjlighet att flytta dig och flickvännen till Uppsala.

Dessutom så behöver du inte oroa dig speciellt för att vara utan vänner om du har något sånär intakt social förmåga. Studentlivet i Uppsala är väldigt aktivt och stämningen i klassen och på skolan är trevlig.(Utan att antyda att den inte är det på KI)

Du blir läkare på bägge lärosätena och måste förmodligen plugga lika hårt oavsett var du väljer att studera. Det som borde avgöra är vilket studieupplägg som passar dig bäst och de praktiska bitarna med boende och flytt etc.

Nu har du fått två upplevelser från studenter från bägge lärosäten och har förhoppningsvis blivit än mer klokare i resan mot slutgiltigt val av studieort. :)

Lycka till!
Detta kanske blir lite OT för den här tråden men hur som helst så har jag några frågor som riktar sig direkt till Phantomen men även till andra som har erfarenhet eller vill komma med synpunkter.

Jag har svårt att bestämma mig om jag ska prioritera Lund eller Uppsala först när det kommer till min högskoleansökan till läkarutbildningen. Utifrån tidigare trådar i detta forum så förstår jag att du Phantomen har tidigare pluggat i Lund.

Jag undrar om du kan svara på vad skillnaderna är mellan Uppsala och Lund när det kommer till studentlivet: staden, människorna, festandet osv.

Värt att nämnas är att jag är man och singel och inte känner någon människa varken i Lund eller Uppsala och jag gillar kvinnor och fest. Vilken ort tror du/ni passar mig bäst?.. (hmm, varför känns det syndigt och omoget att säga att man gillar kvinnor och fest egentligen?)

ji
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 26
Blev medlem: ons 21 nov, 2007 10:38

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav ji » tor 14 apr, 2011 12:53

Det var bra och intressanta saker ni tog upp.

Berzerk: Det låter som Lund.

Själv undrar jag om någon som bytt från Lund till lärosätena utan PBL såsom KI eller GU upplevt några skillnader. Exempelvis någon skillnad i tydlighet gällande vad man ska läsa på? Får man bättre sid-/källhänvisningar på GU och KI? Hittar/fattar man snabbt och lätt vad man ska läsa på på GU och KI? Kommer man ihåg saker bättre/sämre på PBL respektive ej PBL orter? Mer/mindre struktur/förvirring på respektive orter?

Jeppann
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: sön 24 okt, 2010 12:51

Re: Dilemma vid val av studieort

Inläggav Jeppann » fre 15 apr, 2011 12:10

Av olika anledningar verkar alternativet Uppsala också försvinna och det se ut som jag helt enkelt får välja KI. Känns sådär men antar man inte ska vara för bitter :) Det ska väl funka


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
SICKEL
stålskiva med skarp kant (för skrapning)
Nästa prov

4/4 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
3/2 - 2020 kl 23:59