Dröm om att bli läkare men kassa betyg

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Zikkan
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 26 dec, 2019 20:10

Dröm om att bli läkare men kassa betyg

Inlägg av Zikkan »

Hej!

Jag är 25 år och har en dröm om att bli läkare. jag har alltid trott att det inte var möjligt eftersom jag inte gjorde särskilt bra ifrån mig i skolan. jag gick Natur så jag har alla kurser men mitt snitt betyg är G.

September 2019 började jag studera på en yrkeshögskola och märkte till min förvåning att jag inte längre hade de problemen i skolan som jag hade i mina tonår, så detta fick mig att tänka att även läkarprogrammet kanske inte var en omöjlighet längre.

Min fråga nu är, kollar dom på mina gymnasiebetyg även om jag söker med HP och Urvals prov? Jag läste något om att iaf så i Umeå kör dom " ( HPx10 ) + ( Snittbetyg ) om även KI kör så är det kört för mig, om jag räknat rätt så fick jag ca 11-12 på gymnasiet.

Har jag chans att komma in trots att mina betyg är så otroligt låga?

Jag nämnde KI urvalsprov men jag hoppas på att kunna komma in genom HP i örebro eftersom jag bor där.

BreRaj
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 59
Blev medlem: fre 16 jun, 2017 5:17

Re: Dröm om att bli läkare men kassa betyg

Inlägg av BreRaj »

I dagsläget funkar det på så sätt att minst en tredjedel av de antagna kommer in med sitt högskoleprovsresultat. I den kvoten spelar inte ditt gymnasiebetyg roll överhuvudtaget så länge du är behörig. Skulle det vara så att det finns fler personer med ett provresultat som motsvarar antagningsgränsen tillämpas lottning (slumpen avgör).

Den kvot du syftat på gällande Umeås alternativa urval berör 27% av platserna. Förutom den kvoten finns bland annat HP-kvoten som står för 33% av platserna (där man enbart tittar på HP, och där lottning sker). KI:s alternativa urval funkar på ett annat sätt - där kan du med ett lägre HP-resultat (1.3-1.5) få komma och skriva begåvningstest och eventuellt genomföra intervjuer och bli antagen på den vägen. Läs mer på nedanstående länkar.

Om det skulle vara så att du kanske känner dig lite osäker kring högskolestudier så rekommenderar jag att du provar på genom att läser enskilda kurser på universitetet, fördelaktigt om det är inom naturvetenskap eller medicin. På det sättet får du ju känna på hur det funkar. Ett annat alternativ är också att läsa om kurser som biologi 2 och kemi 2 (du måste inte läsa om de på komvux, låna hem kursböckerna och kika på kursinnehållet, det är främst det du kan ha nytta av från gymnasiet om du vill bli läkare).

Länkar:
https://www.umu.se/utbildning/program/l ... och-urval/
https://utbildning.ki.se/alternativt-urval

Skriv svar