Drömmer om att plugga till läkare. Mål 1.75-1.8 hp

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
evelinakjellberg
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 11 maj, 2020 21:58

Drömmer om att plugga till läkare. Mål 1.75-1.8 hp

Inlägg av evelinakjellberg »

Hej!
Jag har länge velat läsa till läkare men då jag pluggade samhäll på gymnasiet (alltså saknar behörighet) och endast fick 20.6 i slutbetyg övergav jag den drömmen. Började plugga till lärare istället men blev sjukt deprimerad (det var verkligen inte rätt) och slutade med att jag hoppade av studierna. Efter det har jag jobbat ett par år men drömmer fortfarande om att plugga till läkare.

Så min plan är att jobba och plugga naturämnena på komvux, samt försöka sätta 1.75-1.8 på högskoleprovet.

Jag gjorde provet för ett tag sen (första gången) och fick 1.3. Jag förberedde mig inte alls innan och har inte pluggat på några år så jag känner mig hoppfull att jag i alla fall kan höja mig något.

Min fråga är om det är någon här som har bra konkreta tips på hur man ska plugga? Hur lägger man upp det och hur mycket tid per dag/vecka borde man sitta?
Speciellt hur man övar mattedelen (har alltid haft lite svårt för matte).

Tack på förhand :D
InaVes
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 05 aug, 2019 13:12

Re: Drömmer om att plugga till läkare. Mål 1.75-1.8 hp

Inlägg av InaVes »

Det låter som att du och jag gör en liknande resa,jag gav också upp läkardrömmarna pga inte nog höga betyg och blev ingenjör istället. Jobbat som det nu i 3 år känner fortfarande en väldigt stark längtan efter att bli läkare så här sitter jag.

Jag jobbar heltid som ingenjör vilket innebär att det inte blir 5-6 timmar plugg per dag som det blir för många här. Men jag försöker plugga 2 timmar varje dag förutom på fredagar, det är min pluggfria dag. En timme matte och en timme någon av de verbala delarna (ord, läser, gör uppgifter på HP guiden etc). Det tycker jag funkar ganska bra, hinner fortfarande träna och gå längre promenader med min hund utöver det. Dock kanske det inte blir så mycket fritid över till vänner och min sambo på vardagar, men det finns helger till det. Särskilt min sambo är väldigt förstående och hjälper mig jättemycket när det känns motigt.

Utöver mina 2 timmar plugg per dag tar jag mig friheten att läsa dagstidningen på jobbet (ledaren och debattartiklarna). När jobbet ändå köper hem dagstidningen får man ju passa på. För att knäcka matten-nöten rekommenderar jag verkligen "all matte du behöver" på HP-guiden, där lär du dig hur du ska tänka. Har du inte VIP-medlemskap finns khan academy som är superbra för matten! För att nöta ord har jag suttit med olika memrise ordlistor för HP. Läser jättemycket olika artiklar inför läsförståelsen (pedagogiska magasinet, läkartidningen, historisk tidskrift). Är du på en flygplats (svårt i dessa tider) rekommenderar jag att kolla pressbyrån och se om dem har typ scientific america. Annars finns det några gratis artiklar på deras hemsida. Man kan även köpa tidningen digitalt.

Hoppas detta var till någon hjälp och att vi kanske ses på läkarlinjen ;)
Skriv svar