Framtiden?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
LinusErik
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 05 feb, 2019 18:57

Framtiden?

Inlägg av LinusErik »

Hej!

Jag har sett att antagningspoängen har minskat mer och mer de senaste åren. Det jag undrar över då är hur mycket kommer de att minska inom dem senaste åren både betygsmässigt och genom HP. Kommer det någonsin kunna bli mindre än 21 poän och 1,6 på HP?

Oui65
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 17
Blev medlem: tor 13 sep, 2018 9:46

Re: Framtiden?

Inlägg av Oui65 »

Personligen tror jag inte att det kommer att minska, jag tror snarare tvärtom speciellt när läkarutbildningen reformeras och blir en sexårig utbildning. Idag är det många läkarstudenter som uppger att det är svårt hitta AT men om det tas bort när utbildningen reformeras, så tror jag utbildningen kommer vara mer attraktivt.

hasselblad
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 70
Blev medlem: tis 20 aug, 2013 19:59

Re: Framtiden?

Inlägg av hasselblad »

Läkarprogrammet håller fortfarande på att få fler platser. Till skillnad från Oui65 är jag inte övertygad om att det sexåriga programmet i sig självt kommer locka många fler, för situationen att många nyexaminerade konkurrerar om ingångsjobb kommer fortfarande gälla (den riktiga läkarbristen gäller ju som känt läkare med mångårig specialitetserfarenhet). Istället för att konkurrera om AT lär man ju istället konkurrera om underläkarvik och BT.

Min gissning? Jag tror att läkarprogrammet kommer att skvalpa på ungefär samma värden som nu, men kommer på flera orter de kommande åren att ligga näst högst, snarare än högst, efter psykologprogrammet.

Varför psykologprogrammet?

1. Fler behöriga kan söka (inga krav på naturvetenskaplig kompetens)
2. Minskad stigmatisering kring psykisk ohälsa
3. Färre platser per studieort jämfört med läkarprogrammet
4. Uppsving i massmedia med accepterande av psykologer som experter på valda områden
5. Enklare att starta eget jämfört med läkarprogrammet (kan grena ut mot organisationspsykologi o dyl)
6. Kortare utbildning (särskilt jämfört med sex år)

Detta kan så klart svänga beroende på tidsandan, politiska beslut kring tacklandet av mental hälsa och eventuell ökning också av psykologprogrammets platser.

Melissa.Ab
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 295
Blev medlem: tor 26 okt, 2017 7:09

Re: Framtiden?

Inlägg av Melissa.Ab »

Likväl som hasselblad tvivlar jag på att ett 6-årigt program kommer påverka antagningen något, har märkt att väldigt många som vill gå/ går första terminerna på läkarlinjen inte har koll så långt fram i tiden, de vet inte vad AT är eller huruvida du behöver vänta på plats eller inte som det ser ut idag.

Skriv svar