Fysik 1a

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Jeni
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 29 sep, 2021 9:58

Fysik 1a

Inlägg av Jeni »

Har en fråga kring Fysik 1a som jag verkligen inte kan lösa, hur suttit med den men förstår inte riktigt vart jag än ska börja. Vet inte vem jag kan ta kontakt med och skriver därför här om hopp om att någon kan kanske hjälpa mig att iallafall påbörjas den. Frågan lyder;

Paula cyklar med konstant fart på en rak cykelbana. Hon trampar 9 varv på 16 s. Vevarmens längd, dvs. avståndet från pedalen till axeln är 23 cm. Hon trampar med kraften 180 N. Hur stor effekt utvecklar hon medan hon cyklar?

Liksom enligt formeln för effekt så behöver man veta antingen vikten eller iallafall sträckan men jag har varken något av de så vet inte vad jag ska göra, skulle vara väldigt tacksam om någon kunde hjälpa..
Användarens profilbild
BuggyNuggy
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 31
Blev medlem: sön 25 jul, 2021 11:58
Kontakt:

Re: Fysik 1a

Inlägg av BuggyNuggy »

Har inte läst fysik på några år så vi får se hur bra min hjälp är. Jag kan vara helt ute och cykla med detta är hur jag tänker:

Vi kan anta att alla storheter har relevans till svaret. Annars så är dem där för att förvirra dig.
Vi har en kraft och då låter P = F * v rimligt. Vi behöver alltså en hastighet. Hastighet som du vet är ju v = s/t. Vi har en tid på 16 s för 9 varv. Efter som Paula cyklar med konstant fart så tar varje varv lika lång tid. Tiden per varv är då 16/9 s.

Men sträckan då? Vi har ju en sträcka faktiskt. Avståndet mellan pedalen och axeln, den är 23 cm. Efter som det finns en axel kan vi anta att pedalen åker i en cirkulärbana. Vi får då en cirkel med radien 23 cm. Har ifrån får vi då en omkrets, kanske det är sträckan du är ute efter?

Hoppas detta hjälper dig att komma fram till rätt svar! Hade varit kul att veta vilken fysikbok du använder :)
Joina gärna min studiegrupp på Discord! :D
https://discord.gg/xZCtu9zQfH
Jeni
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 29 sep, 2021 9:58

Re: Fysik 1a

Inlägg av Jeni »

Det hjälper, dock så behöver man väl veta sträckan som hon cyklar med? Jag undrar liksom om man kan använda 23cm som sträckan..är helt borta från denna uppgift men uppskattar ändå hjälpen!
Skriv svar