HA kvot och läkarutbildning

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
herrmicke
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: tis 09 maj, 2006 2:00

HA kvot och läkarutbildning

Inlägg av herrmicke »

Är det någon som har koll på HA kvoten. Jag skrev 1,9 på provet nu i vår och har fem års registrerad arbetslivserfarenhet. Alltså 2,4 i HA kvoten. Borde detta räcka för att komma in på läkarutbildningen någonstans i Sverige?

Kollade lite på studera.nu vad gäller statistik. Det tycks som att det legat runt 2,2 eller 2,3 tidigare år. Är det stor risk att det blir en rejäl höjning? Känner mig orolig för att Murphys lag (eller vad den nu kallas) skall sabba för mig...

Någon som känner någon som kommit in på läkarutbildningen via HA kvoten? Vad hade de för poäng på högskoleprovet?
kattis
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 660
Blev medlem: sön 10 apr, 2005 2:00

Inlägg av kattis »

Lyckliga dig som har 1,9 och 5 års arbetslivserfarenhet! Du lär ju komma in varsomhelst i Sverige utom Stockholm och kanske möjligtvis Göteborg eller så. Själv kommer jag också söka i HA-kvoten och siktar in mig på Uppsala (är inte flyttbar längre än dit), men tyvärr har jag endast skrivit 1,7 och det är ett gränsfall. I Uppsala tog de in 7 st med 1,7 i höstas och 5 i våras (enligt uppsala universitet) och totalt är antagningskvoten 17 personer där. Så med 1,9 skulle man ju komma in utan problem, liksom med 1,8. Hur många som söker med 1,7 vet jag inte men gissar att det borde vara kring 10-15. Det borde inte gärna vara fler eftersom alla med 1,8-2,0 kom in och de var sammanlagt 10 personer. I Linköping tor jag det har varit ännu lägre intagningspoäng. Det är nog som sagt inga problem för dig. och komma in.
herrmicke
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: tis 09 maj, 2006 2:00

Inlägg av herrmicke »

Mitt intryck är att 1,9 borde räcka. Dock måste jag säga att jag är rätt orolig för att det skall bli en radikalhöjning nu i år. Bara för att jag söker... Ungefär som med normeringstabellen som helt plötsligt flyttade sig några pinnhål upp.

Om du har 1,7 borde du väl ha en rimlig chans att komma in någonstans om dagens siffror står sig. I alla fall på en reservantagning. Men i och för sig. Chansen minskar nu när jag sökt med 1,9. Som jag skrev tidigare kommer det säkert bli 2,5 nu när jag försöker komma in!

Var har du fått siffrorna ifrån? Alltså de om hur många med 1,7 som sökt och som kom in. Vore jätteintressant att ta del av dem. Kan man hitta dem på VHS hemsida eller?

Hoppas att vi båda kommer in!!!!!
kattis
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 660
Blev medlem: sön 10 apr, 2005 2:00

Inlägg av kattis »

Jag är också nojig och tror hela tiden att allt ska vändas till min nackdel, men jag tror knappast att det kan höjas så mycket som till 2,5. Siffrorna fick jag som svar på ett mail från en studievägledare på Uppsala univeristet. Min fråga var egentligen hur stor andel av dem med 1,7 som kom in men jag fick endast siffror på hur många det var. Om man tittar på fördelningen på olika resultat på HP kan man se att 2,0 ligger kring 1% och 1,9 1% eller lite drygt, 1,8 är ungefär dubbelt så många dvs 2% och 1,7 ungefär 50% mer, dvs strax under 3%. Om man tar Uppsala som ex så skulle fördelningen kunna vara ungefär 2 st med 2,5, 3 med 2,4, 4 med 2,3 och 7 med 2,2. I så fall kan jag tänka mig att det finns en chans för mig med 1,7, eftersom det inte borde vara så hemskt många fler med 1,7. Och för din del borde det verkligen inte vara några problem. Det är här är mina egna spekulationer förstås (som jag ägnar mig åt för att lugna mina nerver, hehe), och visst måste det skilja sig lite år från år men någon slags mönster borde det ju följa.
Madlei
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: tis 31 jan, 2006 1:00

Inlägg av Madlei »

Herrmicke, jag är precis i samma situation som du. Enligt statistiken från tidigare år bör vi ju ha en god chans att komma in, men tänker som du att det säkert blir en radikalhöjning just i år.. :( Kommer att kännas surt isf, särskilt då jag låg på 110 p, ett poäng under 2,0 (dubbelsuck..)

Var har du sökt i första hand?
herrmicke
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: tis 09 maj, 2006 2:00

Inlägg av herrmicke »

Tack för siffrorna. Det var intressant. Det som faktiskt förvånar mig mest vad gäller HA kvoten är att det inte tycks vara SÅ oerhört svårt att komma in på attraktiva utbildningar. Många som ligger på 1,8 - 2,0 verkar ju tycka att det känns orättvist att det inte räcker till läkare, veterinär, Handels eller vad det nu är man är intresserad av. Men det är ju bara att stå på McDonalds några år så är det väl klart? Har man skrivit 1,8 när man är 20 kan man ju göra det igen när man är 25.

Förresten har jag sökt Uppsala i första hand. Tycker att det verkar riktigt bra där. De har ju den där Nya Läkarutbildningen som de kallar den för. Verkar riktigt spännande. Kul att vara ute på vårdcentral och ha patientkontakt redan från termin 1. Jag tycker även att Linköping verkar spännande. Vore kul att komma in där oxå. Känner ingen större entusiasm vad gäller Lund eller Göteborg. Varför vet jag inte. KI är helt enkelt inte aktuellt eftersom de ju tycks ha 2,5 varje år.

Men men... Med risk för att verka tjatig. Jag är övertygad om att jag kommer sitta i juli och undra över hur fan HA kvoten kunde bli så hög just i år. Precis som väääääldigt många är irriterade över att 2,0 gränsen helt plötsligt hoppade upp till 111 i år.
Jag skrev förresten 109 på årets prov, så även jag är bitter över att ha snuvats av ödet på 2,0... :wink:
Användarvisningsbild
Hisoka
Stammis
Stammis
Inlägg: 339
Blev medlem: mån 24 apr, 2006 2:00
Ort: Lund

Inlägg av Hisoka »

jag har jobbat ca 2 år heltid och 3 år 40%. Tyvärr så räknas de tre åren med 40% inte alls fick jag reda på. Hade ju varit trevligt om de gick med på att räkna dom som två år eller något sånt, men icke. Så om jag vill lägga till 0.5 så får jag jobba 3 år till. Inte jättesugen.

Med 2.4 så tror jag inte det kommer att vara några problem, du kommer nog att komma in. Det kanske blir lite tight på KI, men även där har du nog goda odds.
Skriv svar