Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
DrZ_Aries
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 49
Blev medlem: sön 17 okt, 2010 12:02

Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av DrZ_Aries »

Nu när jag har kommit in vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter av PIL antagningen. Jag hoppas att det är till någon hjälp.
Sorry i förväg för alla grammatiska fel som det finns gott om ( har ingen ork att läsa genom).
Jag gick ut gymnasiet 2007 med 16 i snitt. Jag har alltid velat bli läkare och pluggade hårt i högstadiet och fick alla mina MVG:n där. När jag väl började gymnasiet kände jag inte för att plugga helt enkelt. Jag skippade många lektioner och pluggade så lite som möjligt. Tack vore mina gener så lär jag mig supersnabbt och kan direkt se vad som är tentarelevant och bara fokusera på det. Dessutom ”snackade” jag till mig bra betyg också om jag ska vara ärlig. Gymnasielärare/alla lärare är lättpåverkade vare sig någon vill tro det eller ej. Jag har en egenskap av att säga ”de rätta sakerna” och därför har jag alltid varit säker på att PIL intervjuer inte är svårt för mig.
Hösten 2007 började jag skriva högskoleprovet på riktigt ( hade skrivit ”bara för att” 2-3ggr under gymnasiet). Jag fick väldigt låga resultat i början men började få bättre o bättre då jag lärde mig att plugga till proven. Jag gick från 0,5 till 1,6 (fick det på de tre senaste proven ? )

Mitt tips för högskoleprovet: bli VIP medlem i Hp-guiden och kör genom HELA VIP-kursen systematiskt. Här krävs det planering och disciplin.

Jag har hemsk mycket tur i allting men på något sätt missade jag att skicka in min PIL ansökan TRE terminer i rad. Så tragiskt att faktiskt vara så dum…
Nåja. När jag väl skulle skriva begåvningstestet läste jag varenda sida på detta forum på jakt efter frågor och svar som folk kom ihåg och diskuterade. Jag samlade ihop alla i ett dokument.
Den hittar ni här:

Kod: Markera allt

http://speedy.sh/Wb7am/PIL.docx
Jag fick 34p på PIL ( stressade/ gissade på de 15-20 sista frågorna)

Dags för intervjuer. Jag kan verka lite arrogant men jag har alltid varit grymt bra på intervjuer. Jag har alltid varit bra på att förstå vad intervjuaren vill, vilken typ av person han /hon är och vad jag ska säga för att få som jag vill. Jag är väldigt manipulativ i min natur. En period skickade jag runt min CV och gick på intervjuer för jobb som jag inte alls ville ha men som var tuffa att få. Jag gick på intervjuer bara för att bli erbjuden jobben och sedan tacka nej. Jag vet att det är lite stört men jag älskade utmaningen. Nuförtiden hatar jag intervjuer då de känns så himla onödiga.

Jag vet att jag kan verka uppblåst men om man dömer någon efter en liten text som denne har skrivit är man själv korkad och borde självreflektera.

Inför intervjuerna var jag inte alls nervös och lade ner nästan all fokus på vad jag skulle ha på mig.
Min strategi /plan/ tanke vara inte verka så besatt av mig självs som jag verkligen är. Jag tycker att jag är störst, bäst och vackrast. Det ville jag inte få fram. Så jag bestämde mig för att ta upp de sidor som jag tycker är negativa hos mig men som kan vara positiva i läkaryrket.
Innan intervjun bestämde jag mig för att inte sätta mig i ett hörn med min mobil som jag brukar göra då jag inte pallar med nervösa o osäkra människor då jag ska göra något viktigt, men nu ville jag att intervjuaren skulle se mig sitta i en grupp och vara avslappnad och glad? det blev så med första intervjuaren.


Intervju 1
Intervjuaren var en svensk man som var väldigt lugn och började med att säga att jag inte borde vara blyg och skryta så mycket jag kan om mig själv. – yeh right ! I would never go there. Jag började att prata om min bakgrund och bakade in saker som har fått mig att vilja bli läkare; egna sjukdomar, människokroppen, släktingar som har blivit drabbade av cancer och dött (this one not true då jag inte kommer ihåg nåt från den tiden). Jag tog upp alla mina negativa sidor. Jag tar för mycket plats och börjar bossa ? intervjuaren säger att man måste kunna göra det som läkare ( hahah jag vet). Han frågade vad som kan var ett hinder eller jobbigt för mig sedan när jag ska jobba och jag svarade att jag har svårt att distansera mig från patienter men är medveten om det och försöker att jobba på det ? kommer inte riktigt ihåg vad han sa men han sa att det är väldigt vanligt och att det är bra att jag vet om det redan nu då det brukar bli väldig jobbigt för många som inte har räknat med sådana saker. Under hela intervjun försökte jag visa att jag har en bra självkännedom utan att han ska förstå att jag vet att det är det jag gör.
Jag vill verkligen skriva ner allt men jag kommer bara ihåg mindre och mindre…
Annat som han frågade var:
- Vad skiljer läkaryrket från andra yrken ?svar nåt i stil med : läkaryrket kräver fokus och skärpa hela tiden och man måste vara updaterad hela tiden. Det finns inte rum för misttag då det handlar om människoliv. En läkare kan aldrig prestera mindre för att man har en dålig dag eller huvudvärk på jobbet---no no . Dessutom bär man med sig sitt yrke hela tiden. Du kan inte sluta vara läkare. Inget 9-17 jobb? inga rutiner
- Vad är en läkares roll i ett sjukhus? svar: läkaren är en del av en process samtidigt som han/hon är spindeln i nätet ( förklarade mer utförligt på intervjun)
- Väldigt intresserad av min fritid? sportar, spelar instrument, läser böcker, filmer , vänner (säg allt ni kommer på)

Jag kommer inte på något mer men han verkade väldigt imponerad och avslutade med att säga: ”nu håller vi tummarna”.
Intervjupoäng: 7

motivation för att genomgå utbildningen (intresse, realism), informations- och kunskapshantering (vetgirighet, rörlighet, intressebredd), personliga mognad i relation till ålder (självkännedom, ansvarstagande, självständighet, (kontaktförmåga, lyhördhet, samarbetsförmåga, ledarförmåga) samt vetenskapliga intresse (engagemang, potential).

Intervju 2
Inför nästa intervju var jag superglad och var säker på att jag hade fixat en sjua på första.
När nästa intervjuare kom för att hämta mig stod jag i ett hörn med min mobil. Jag höll på att stänga av mobilen för att slippa göra det framför intervjuaren men men …
Jag har lite sjuk humor som inte alla kan hänga med på och jag skämtade om att jag hade gått vilse i campusområdet även tidigare då han frågade om det var svårt att hitta (tror jag). Han uppfattade det som om jag hade gåt vilse på riktigt och att jag gör det varje gång….

Han började läsa min levnadsbeskrivning och ställde frågor utifrån den. Under hela intervjun väntade jag på att han skulle början intervjun på riktigt då allt han gjorde var att prata om mina intressen och vad jag gör på fritiden. Vi pratade om mitt ursprung och vad jag tycker om Sverige. Det kändes som inget av de var så viktigt för att han ska kunna bedöma om jag blir en bra läkare eller inte. Intervjuaren var VÄLDIGT slapp och trött. Han gnuggade sina ögon hela tiden och tittade runt i rumet väldigt mycket. Han satt som man sitter vid sitt köksbord och verkade helt ointresserad av vad jag har att säga. Han sa att oj vad intressant att du har gjort det eller mmm imponerande men hans kroppsspråk sa något helt annar. Han lät mig inte heller prata klart. Han bara ställde en fråga och lyssnade aldrig på svaret. Jag blev SÅ irriteras av att han tittade bakom hela tiden att jag vid ett tillfälle rynkande på pannan och faktiskt vände mig om för att se vad det är han tittar på. Han upphörde med att titta bakom mig efter det. Dumma jag blev smittad och blev lika slapp. Jag ville bara att intervjun skulle vara över då han ändå inte pratar om någon vettigt ändå. Av allt han frågade var bara det en fråga som var bra; ska man få tjäna pengar på medicin? Jag gav han ett långt och bra svar och han verkade nöjd på riktigt då. Vi pratade om filmer och han nämnde att han älskar franska filmer och att jag borde se några? jag svarar med att jag har sett ganska många och inte förstår hypen över franska filmer ( jag vet, stupid stupid). Under intervjun frågar han gång på gång om jag vill fråga honom något eller om jag har en fråga till/om han. Störda jag svarar nej hela tiden då jag inte bryr mig och mina hjärna har bara stängt ner och kan inte fatta att jag sitter på ett viktigt intervju. Han pratade gång på gång om att han själv har utländsk bakgrund och om hur lika vår resa till Sverige var. Jag frågade inte ens var han kom ifrån!!!!!!!!!!
Det mesta från intervjun har jag förträngt. Men jag vet att jag framstod som kall, nonchalant och likgiltig. Jag kommer inte ens ihåg om jag skakade hand när intervjun var slut eller om jag bara sa hejdå och stack ut.
Såhär kan det gå när man blir för tror att man kan allt. Han var en typ som jag inte var van eller förbered på. Om jag skulle träffa samma intervjuare igen (eller samma typ) skulle jag naila en 7:a.

Intervjupoäng: 4

informations- och kunskapshantering (vetgirighet, rörlighet, intressebredd), stresstolerans (energiresurser, uthållighet, koncentrationsförmåga, frustrationstolerans), social tolerans), sociala och kommunikativa färdigheter
Tips inför intervjuerna: Prata om er själva (positivt eller negativt) så att ni passar in på deras beskrivning om vad de söker. Var bereda att backa upp med exempel.
Under intervjuerna bedöms den sökandes motivation för att genomgå utbildningen (intresse, realism), informations- och kunskapshantering (vetgirighet, rörlighet, intressebredd), stresstolerans (energiresurser, uthållighet, koncentrationsförmåga, frustrationstolerans), personliga mognad i relation till ålder (självkännedom, ansvarstagande, självständighet, social tolerans), sociala och kommunikativa färdigheter (kontaktförmåga, lyhördhet, samarbetsförmåga, ledarförmåga) samt vetenskapliga intresse (engagemang, potential).

Nu ska jag bort från datorn och inte komma nära den förrän måndag.

Användarvisningsbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6358
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av empezar »

Lägger in den här i Utvalda trådar eftersom den är så genomarbetad.

Fre167
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: tor 05 jul, 2012 16:53

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av Fre167 »

Hur kan man se vad intervjuarna satte för respektive poäng?

orzpaz
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 10
Blev medlem: sön 16 jan, 2011 16:13

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av orzpaz »

Fre167 skrev:Hur kan man se vad intervjuarna satte för respektive poäng?
Man kan ringa till antagningsgruppen och de mailar/postar det till dig.

Krogshede
Stammis
Stammis
Inlägg: 124
Blev medlem: tor 14 apr, 2011 19:52

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av Krogshede »

Först och främst bra skrivet!

Kommer du ihåg vad intervjuarna hette? Jag känner igen lite av intervju 2 i en av mina intervjuer. Han som intervjuade mig hette Edvard, samma för dig?

DrZ_Aries
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 49
Blev medlem: sön 17 okt, 2010 12:02

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av DrZ_Aries »

Krogshede skrev:Först och främst bra skrivet!

Kommer du ihåg vad intervjuarna hette? Jag känner igen lite av intervju 2 i en av mina intervjuer. Han som intervjuade mig hette Edvard, samma för dig?

Tack. Yes samma intervjuare.

Den första hette Björn. Han var superbra måste jag säga. Pratade väldigt lugnt och var lyhörd.

DrZ_Aries
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 49
Blev medlem: sön 17 okt, 2010 12:02

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av DrZ_Aries »

Ett litet tillägg.

Jag vill påpeka ytterligare att frågorna som finns i dokumentet inte är skrivna av mig så jag tar inget ansvar för dem. Jag har bara "klippt" och "klistrat" de frågor som har diskuterats i tidigare trådar, därav den konstiga och osammanhängande utformningen.

Användarvisningsbild
miliss
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 986
Blev medlem: fre 20 aug, 2010 11:40

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av miliss »

Fan, blir lite nervös när jag ser vad "svåra" frågor du har fått.

Jag är inte bra på intervjuer. Pratar alldeles för mycket i sådana situationer. Skit också. Jag är ganska rapp också så kan lätt uppfattas som kaxig. DrZ_Aries, du kan få ge mig privatlektioner i hur man ger en bra intervju ;)
Repetitio es mater studiorum.

Krogshede
Stammis
Stammis
Inlägg: 124
Blev medlem: tor 14 apr, 2011 19:52

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av Krogshede »

DrZ_Aries skrev:
Krogshede skrev:Först och främst bra skrivet!

Kommer du ihåg vad intervjuarna hette? Jag känner igen lite av intervju 2 i en av mina intervjuer. Han som intervjuade mig hette Edvard, samma för dig?

Tack. Yes samma intervjuare.

Den första hette Björn. Han var superbra måste jag säga. Pratade väldigt lugnt och var lyhörd.
Då hade vi samma intervjuare bägge två. Får man fråga vilket datum du hade intervjuerna, förstår om du inte vill outa dig.

Förresten vad tror du om att lägga till ditt "kompendium" med frågor i dropbox mappen till alla som ska skriva i höst? Eller är det att skämma bort dem alldeles för mycket?

Användarvisningsbild
miliss
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 986
Blev medlem: fre 20 aug, 2010 11:40

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av miliss »

Jag är inte så high på det här med datorer, men skulle supergärna vilja veta hur man får den där koden till ett dokument?! Kan lägga till att jag har mac.
Repetitio es mater studiorum.

Krogshede
Stammis
Stammis
Inlägg: 124
Blev medlem: tor 14 apr, 2011 19:52

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av Krogshede »

miliss skrev:Jag är inte så high på det här med datorer, men skulle supergärna vilja veta hur man får den där koden till ett dokument?! Kan lägga till att jag har mac.
Nu är jag inte så haj på det har med mac men jag har dragit ner den så jag har den som en wordfil på min dator så om du lägger upp din mejladress så kan jag skicka den till dig.

DrZ_Aries
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 49
Blev medlem: sön 17 okt, 2010 12:02

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av DrZ_Aries »

miliss skrev:Fan, blir lite nervös när jag ser vad "svåra" frågor du har fått.

Jag är inte bra på intervjuer. Pratar alldeles för mycket i sådana situationer. Skit också. Jag är ganska rapp också så kan lätt uppfattas som kaxig. DrZ_Aries, du kan få ge mig privatlektioner i hur man ger en bra intervju ;)
Jag hjälper mer än gärna alla som behöver hjälp.

Om du du brukar prata för mycket så kan du faktiskt öva bort det genom att skriva upp massa frågor (om vad som helst) och sedan svara på dem så kort som möjligt. Berätta om din barndom i tre meningar. Eller om din utbildning, framtid osv.

Ju mer koncist du kan svara desto bättre enligt mig. Då verkar du mindre förvirrad och mer säker på din sak.

DrZ_Aries
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 49
Blev medlem: sön 17 okt, 2010 12:02

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av DrZ_Aries »

Krogshede skrev:
DrZ_Aries skrev:
Krogshede skrev:Först och främst bra skrivet!

Kommer du ihåg vad intervjuarna hette? Jag känner igen lite av intervju 2 i en av mina intervjuer. Han som intervjuade mig hette Edvard, samma för dig?

Tack. Yes samma intervjuare.

Den första hette Björn. Han var superbra måste jag säga. Pratade väldigt lugnt och var lyhörd.
Då hade vi samma intervjuare bägge två. Får man fråga vilket datum du hade intervjuerna, förstår om du inte vill outa dig.

Förresten vad tror du om att lägga till ditt "kompendium" med frågor i dropbox mappen till alla som ska skriva i höst? Eller är det att skämma bort dem alldeles för mycket?
Ni kan gärna lägga upp den i dropbox. Jag blir glad om så många som möjligt kan ta del av den :)

Backworldsman
Stammis
Stammis
Inlägg: 147
Blev medlem: mån 26 sep, 2011 0:45
Ort: Stockholm.

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av Backworldsman »

DrZ_Aries skrev:Nu när jag har kommit in vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter av PIL antagningen. Jag hoppas att det är till någon hjälp.
Sorry i förväg för alla grammatiska fel som det finns gott om ( har ingen ork att läsa genom).
Jag gick ut gymnasiet 2007 med 16 i snitt. Jag har alltid velat bli läkare och pluggade hårt i högstadiet och fick alla mina MVG:n där. När jag väl började gymnasiet kände jag inte för att plugga helt enkelt. Jag skippade många lektioner och pluggade så lite som möjligt. Tack vore mina gener så lär jag mig supersnabbt och kan direkt se vad som är tentarelevant och bara fokusera på det. Dessutom ”snackade” jag till mig bra betyg också om jag ska vara ärlig. Gymnasielärare/alla lärare är lättpåverkade vare sig någon vill tro det eller ej. Jag har en egenskap av att säga ”de rätta sakerna” och därför har jag alltid varit säker på att PIL intervjuer inte är svårt för mig.
Hösten 2007 började jag skriva högskoleprovet på riktigt ( hade skrivit ”bara för att” 2-3ggr under gymnasiet). Jag fick väldigt låga resultat i början men började få bättre o bättre då jag lärde mig att plugga till proven. Jag gick från 0,5 till 1,6 (fick det på de tre senaste proven ? )

Mitt tips för högskoleprovet: bli VIP medlem i Hp-guiden och kör genom HELA VIP-kursen systematiskt. Här krävs det planering och disciplin.

Jag har hemsk mycket tur i allting men på något sätt missade jag att skicka in min PIL ansökan TRE terminer i rad. Så tragiskt att faktiskt vara så dum…
Nåja. När jag väl skulle skriva begåvningstestet läste jag varenda sida på detta forum på jakt efter frågor och svar som folk kom ihåg och diskuterade. Jag samlade ihop alla i ett dokument.
Den hittar ni här:

Kod: Markera allt

http://speedy.sh/Wb7am/PIL.docx
Jag fick 34p på PIL ( stressade/ gissade på de 15-20 sista frågorna)

Dags för intervjuer. Jag kan verka lite arrogant men jag har alltid varit grymt bra på intervjuer. Jag har alltid varit bra på att förstå vad intervjuaren vill, vilken typ av person han /hon är och vad jag ska säga för att få som jag vill. Jag är väldigt manipulativ i min natur. En period skickade jag runt min CV och gick på intervjuer för jobb som jag inte alls ville ha men som var tuffa att få. Jag gick på intervjuer bara för att bli erbjuden jobben och sedan tacka nej. Jag vet att det är lite stört men jag älskade utmaningen. Nuförtiden hatar jag intervjuer då de känns så himla onödiga.

Jag vet att jag kan verka uppblåst men om man dömer någon efter en liten text som denne har skrivit är man själv korkad och borde självreflektera.

Inför intervjuerna var jag inte alls nervös och lade ner nästan all fokus på vad jag skulle ha på mig.
Min strategi /plan/ tanke vara inte verka så besatt av mig självs som jag verkligen är. Jag tycker att jag är störst, bäst och vackrast. Det ville jag inte få fram. Så jag bestämde mig för att ta upp de sidor som jag tycker är negativa hos mig men som kan vara positiva i läkaryrket.
Innan intervjun bestämde jag mig för att inte sätta mig i ett hörn med min mobil som jag brukar göra då jag inte pallar med nervösa o osäkra människor då jag ska göra något viktigt, men nu ville jag att intervjuaren skulle se mig sitta i en grupp och vara avslappnad och glad? det blev så med första intervjuaren.


Intervju 1
Intervjuaren var en svensk man som var väldigt lugn och började med att säga att jag inte borde vara blyg och skryta så mycket jag kan om mig själv. – yeh right ! I would never go there. Jag började att prata om min bakgrund och bakade in saker som har fått mig att vilja bli läkare; egna sjukdomar, människokroppen, släktingar som har blivit drabbade av cancer och dött (this one not true då jag inte kommer ihåg nåt från den tiden). Jag tog upp alla mina negativa sidor. Jag tar för mycket plats och börjar bossa ? intervjuaren säger att man måste kunna göra det som läkare ( hahah jag vet). Han frågade vad som kan var ett hinder eller jobbigt för mig sedan när jag ska jobba och jag svarade att jag har svårt att distansera mig från patienter men är medveten om det och försöker att jobba på det ? kommer inte riktigt ihåg vad han sa men han sa att det är väldigt vanligt och att det är bra att jag vet om det redan nu då det brukar bli väldig jobbigt för många som inte har räknat med sådana saker. Under hela intervjun försökte jag visa att jag har en bra självkännedom utan att han ska förstå att jag vet att det är det jag gör.
Jag vill verkligen skriva ner allt men jag kommer bara ihåg mindre och mindre…
Annat som han frågade var:
- Vad skiljer läkaryrket från andra yrken ?svar nåt i stil med : läkaryrket kräver fokus och skärpa hela tiden och man måste vara updaterad hela tiden. Det finns inte rum för misttag då det handlar om människoliv. En läkare kan aldrig prestera mindre för att man har en dålig dag eller huvudvärk på jobbet---no no . Dessutom bär man med sig sitt yrke hela tiden. Du kan inte sluta vara läkare. Inget 9-17 jobb? inga rutiner
- Vad är en läkares roll i ett sjukhus? svar: läkaren är en del av en process samtidigt som han/hon är spindeln i nätet ( förklarade mer utförligt på intervjun)
- Väldigt intresserad av min fritid? sportar, spelar instrument, läser böcker, filmer , vänner (säg allt ni kommer på)

Jag kommer inte på något mer men han verkade väldigt imponerad och avslutade med att säga: ”nu håller vi tummarna”.
Intervjupoäng: 7

motivation för att genomgå utbildningen (intresse, realism), informations- och kunskapshantering (vetgirighet, rörlighet, intressebredd), personliga mognad i relation till ålder (självkännedom, ansvarstagande, självständighet, (kontaktförmåga, lyhördhet, samarbetsförmåga, ledarförmåga) samt vetenskapliga intresse (engagemang, potential).

Intervju 2
Inför nästa intervju var jag superglad och var säker på att jag hade fixat en sjua på första.
När nästa intervjuare kom för att hämta mig stod jag i ett hörn med min mobil. Jag höll på att stänga av mobilen för att slippa göra det framför intervjuaren men men …
Jag har lite sjuk humor som inte alla kan hänga med på och jag skämtade om att jag hade gått vilse i campusområdet även tidigare då han frågade om det var svårt att hitta (tror jag). Han uppfattade det som om jag hade gåt vilse på riktigt och att jag gör det varje gång….

Han började läsa min levnadsbeskrivning och ställde frågor utifrån den. Under hela intervjun väntade jag på att han skulle början intervjun på riktigt då allt han gjorde var att prata om mina intressen och vad jag gör på fritiden. Vi pratade om mitt ursprung och vad jag tycker om Sverige. Det kändes som inget av de var så viktigt för att han ska kunna bedöma om jag blir en bra läkare eller inte. Intervjuaren var VÄLDIGT slapp och trött. Han gnuggade sina ögon hela tiden och tittade runt i rumet väldigt mycket. Han satt som man sitter vid sitt köksbord och verkade helt ointresserad av vad jag har att säga. Han sa att oj vad intressant att du har gjort det eller mmm imponerande men hans kroppsspråk sa något helt annar. Han lät mig inte heller prata klart. Han bara ställde en fråga och lyssnade aldrig på svaret. Jag blev SÅ irriteras av att han tittade bakom hela tiden att jag vid ett tillfälle rynkande på pannan och faktiskt vände mig om för att se vad det är han tittar på. Han upphörde med att titta bakom mig efter det. Dumma jag blev smittad och blev lika slapp. Jag ville bara att intervjun skulle vara över då han ändå inte pratar om någon vettigt ändå. Av allt han frågade var bara det en fråga som var bra; ska man få tjäna pengar på medicin? Jag gav han ett långt och bra svar och han verkade nöjd på riktigt då. Vi pratade om filmer och han nämnde att han älskar franska filmer och att jag borde se några? jag svarar med att jag har sett ganska många och inte förstår hypen över franska filmer ( jag vet, stupid stupid). Under intervjun frågar han gång på gång om jag vill fråga honom något eller om jag har en fråga till/om han. Störda jag svarar nej hela tiden då jag inte bryr mig och mina hjärna har bara stängt ner och kan inte fatta att jag sitter på ett viktigt intervju. Han pratade gång på gång om att han själv har utländsk bakgrund och om hur lika vår resa till Sverige var. Jag frågade inte ens var han kom ifrån!!!!!!!!!!
Det mesta från intervjun har jag förträngt. Men jag vet att jag framstod som kall, nonchalant och likgiltig. Jag kommer inte ens ihåg om jag skakade hand när intervjun var slut eller om jag bara sa hejdå och stack ut.
Såhär kan det gå när man blir för tror att man kan allt. Han var en typ som jag inte var van eller förbered på. Om jag skulle träffa samma intervjuare igen (eller samma typ) skulle jag naila en 7:a.

Intervjupoäng: 4

informations- och kunskapshantering (vetgirighet, rörlighet, intressebredd), stresstolerans (energiresurser, uthållighet, koncentrationsförmåga, frustrationstolerans), social tolerans), sociala och kommunikativa färdigheter
Tips inför intervjuerna: Prata om er själva (positivt eller negativt) så att ni passar in på deras beskrivning om vad de söker. Var bereda att backa upp med exempel.
Under intervjuerna bedöms den sökandes motivation för att genomgå utbildningen (intresse, realism), informations- och kunskapshantering (vetgirighet, rörlighet, intressebredd), stresstolerans (energiresurser, uthållighet, koncentrationsförmåga, frustrationstolerans), personliga mognad i relation till ålder (självkännedom, ansvarstagande, självständighet, social tolerans), sociala och kommunikativa färdigheter (kontaktförmåga, lyhördhet, samarbetsförmåga, ledarförmåga) samt vetenskapliga intresse (engagemang, potential).

Nu ska jag bort från datorn och inte komma nära den förrän måndag.
Tycker först och främst att det är väldigt bra av dig att du delar med dig av din erfarenhet och ger oss andra en del hjälp på vår resa.

Men det finns några meningar som jag reagerade lite på:

Först så är jag lite nyfiken på vad du menade med detta? "Så jag bestämde mig för att ta upp de sidor som jag tycker är negativa hos mig men som kan vara positiva i läkaryrket." Vilka egenskaper menar du då? Och skulle det kanske inte kunna vara bra att omvärdera din inställning till dessa sidor av dig själv i så fall? Trots allt så "[...] bär man med sig sitt yrke hela tiden. Du kan inte sluta vara läkare."

Och "[...] saker som har fått mig att vilja bli läkare; egna sjukdomar, människokroppen, släktingar som har blivit drabbade av cancer och dött (this one not true då jag inte kommer ihåg nåt från den tiden)", hur det gick det till? Upptäckte du efteråt att du hade blivit för entusiastisk och sagt saker som egentligen inte var sanna?

"Han frågade vad som kan var ett hinder eller jobbigt för mig sedan när jag ska jobba och jag svarade att jag har svårt att distansera mig från patienter men är medveten om det och försöker att jobba på det" Behövde du kunna exemplifiera med händelser eller arbetsuppgifter från ditt eget liv här?

"Under hela intervjun försökte jag visa att jag har en bra självkännedom utan att han ska förstå att jag vet att det är det jag gör." Hmm, jag vet inte riktigt om jag följer med i ditt resonemang här, vad var det du ville att intervjuaren inte skulle förstå?

Slutligen, vad anser du att du kunde ha gjort annorlunda i den andra intervjun? Jag får nämligen ett intryck av att du tycker att det var mest intervjuarens prestation och inte din egen som det var fel på?

DrZ_Aries
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 49
Blev medlem: sön 17 okt, 2010 12:02

Re: Hjälp till er som ska göra PIL nästa termin

Inlägg av DrZ_Aries »

Tycker först och främst att det är väldigt bra av dig att du delar med dig av din erfarenhet och ger oss andra en del hjälp på vår resa.

Tack

Men det finns några meningar som jag reagerade lite på:

Först så är jag lite nyfiken på vad du menade med detta? "Så jag bestämde mig för att ta upp de sidor som jag tycker är negativa hos mig men som kan vara positiva i läkaryrket." Vilka egenskaper menar du då? Och skulle det kanske inte kunna vara bra att omvärdera din inställning till dessa sidor av dig själv i så fall? Trots allt så "[...] bär man med sig sitt yrke hela tiden. Du kan inte sluta vara läkare."

Det jag menar är att det finns sidor hos dig som du tycker är negativa i ditt vardagsliv men som kan visa sig vara positivt för en läkare. Jag tog upp att jag försöker styra och kontrollera hela tiden och det var intervjuaren själv som sa att det kan vara en bra egenskap hos en läkare. Vidare sa jag att jag tycker inte om hur överdrivet engagerad jag blir i allt jag gör och hur otroligt snabbt jag tappar intresset då jag har väl lärt mig någonting då det inte är en utmaning längre. Utmaningarna tar ju aldrig slut som läkare och du kan aldrig ha lärt dig allt :)

Och "[...] saker som har fått mig att vilja bli läkare; egna sjukdomar, människokroppen, släktingar som har blivit drabbade av cancer och dött (this one not true då jag inte kommer ihåg nåt från den tiden)", hur det gick det till? Upptäckte du efteråt att du hade blivit för entusiastisk och sagt saker som egentligen inte var sanna?

Nej, allt var sant utom den delen om att jag har set släktingar dö av cancer. Jag var två år gammal och kommer inte ihåg nåt men jag tyckte att det passade in och därför ljög jag lite.

"Han frågade vad som kan var ett hinder eller jobbigt för mig sedan när jag ska jobba och jag svarade att jag har svårt att distansera mig från patienter men är medveten om det och försöker att jobba på det" Behövde du kunna exemplifiera med händelser eller arbetsuppgifter från ditt eget liv här?

Nej han ställde inga frågor om det utan sa bara att det är väldigt vanligt i början och det är bra att jag är medveten om det.

"Under hela intervjun försökte jag visa att jag har en bra självkännedom utan att han ska förstå att jag vet att det är det jag gör." Hmm, jag vet inte riktigt om jag följer med i ditt resonemang här, vad var det du ville att intervjuaren inte skulle förstå?

Jag ville inte att intervjuaren skulle förstå att jag medvetet försökte visa honom att jag känner mig själv bra.


Slutligen, vad anser du att du kunde ha gjort annorlunda i den andra intervjun? Jag får nämligen ett intryck av att du tycker att det var mest intervjuarens prestation och inte din egen som det var fel på?

Jag var nog inte tydlig här. Det var bara min prestation som var fel under andra intervjun. Jag gjorde så fel fel fel
Jag är säker på att >80% av alla andra skulle ha fått sina högsta poäng där. När jag sitter framför en person som på något sätt visar ett ointresse eller som är monoton hamnar jag i total shutdown mode.

Det jag skulle gör annorlunda är att bl.a. inte påverkas av intervjuarens slappa attityd (som säkert var medvetet från hans sida) och visa lite mer intresse för intervjuaren själv.

Skriv svar