Jobb som leg läkare

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Saraabdi99
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: tor 11 mar, 2021 18:27

Jobb som leg läkare

Inlägg av Saraabdi99 »

Hej!

Har tänkt börja studera till läkare och har en fundering. Då det nya läkarprogrammet kommer ge direkt leg, måste man då söka direkt till specialistutbildning eller kan man vänta ett par år för att kanske jobba utomlands, skaffa barn innan specialist. Är det någon som har jobbat endast som leg läkare under några år utan specialist? Är man begränsad i sitt yrke, t.ex att man inte får jobba på vissa ställen för att man inte har specialistutbildning? Hur mycket ligger lönen på då om man endast är leg läkare?.

Tack på förhand.
Användarens profilbild
mohkar0001
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 20
Blev medlem: sön 14 jul, 2019 19:06

Re: Jobb som leg läkare

Inlägg av mohkar0001 »

Hej!

Jag är inte läkare eller läkarstudent men kan ett och annat om det där. Det är inget krav på dig som färdigutbildad läkare att specialisera dig. Du kan jobba resten av ditt liv utan att vara specialiserad men det är ovanligt att man inte gör det. Du har gott om tid på dig efter utbildningen att jobba världen över eller skaffa barn. Det finns en hel del läkare idag som inte gjort sin AT-tjänstgöring pga platsbrist (vissa vill kanske ha sin AT på ett specifikt sjukhus och då finns det kö). Du kan i princip jobba vart du vill som läkare eftersom du har utbildningen, det finns säkert nischer där du inte kan jobba utan en specifik specialist. Som färdigutbildad läkare så blir du istället UNDERLÄKARE och efter AT blir du LEGITIMERAD LÄKARE. Däremot med det nya läkarprogrammet så blir du LEGITIMERAD LÄKARE efter utbildningen och BT-tjänstgöring som det kommer senare heta kommer att ingå i din specialistutbildning.

Lön varierar självklart, och under pandemin tjänar läkarna bättre än förut (pga många timmar, etc). Jag skulle inte tro att en underläkare tjänar mer än 45k/mån men en legitimerad läkare tjänar runt 60k/mån plusminus. Lön beror på hur mycket du väljer att jobba :)

Som sagt, jag är inte läkare eller blivande läkare, men detta är vad jag förstått när jag gjort egen research. Om jag skrivit något fel så är ni välkomna att rätta mig!
Slumpmässiga förberedelser ger slumpmässiga resultat!
injoro
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 68
Blev medlem: ons 03 apr, 2019 11:09

Re: Jobb som leg läkare

Inlägg av injoro »

Hej!
Jag är inte heller läkare, men har gjort mycket research i ämnet. En underläkare (dvs legitimerad läakremen ej specialist-dito) har sällan mer än ca 35.000 per månad. Nuvarande ST-lön ligger rint 45.000, men då har man som sagt påbörjat sin specialisering. Det är alltså en riktigt låg lön efter de 6 åren på läkarprogrammet (och efter At, eller sedan BT), men det fina är att specialiseringen är samtidigt jobb, så du tjänar bra mycket mer bara du påbörjar din ST-tjänst!
Hoppas detta var till någon hjälp.
Skriv svar