Karolinska .. Uppsala

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
marcusgeorge
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: tis 18 aug, 2020 12:06

Karolinska .. Uppsala

Inlägg av marcusgeorge »

Jag börjar till hösten andra terminen vid uppsala universitets läkarprogram, och har tyckt att det har varit väldigt kul hittills. Ett problem som jag känt av är dock att nivån på föreläsningarna inte har varit särskilt bra. Så jag bestämde mig för att söka till KI nu till hösten (mest för att se om jag hade en chans). Imorse ringde de upp mig och erbjöd mig en plats och nu är jag vilsen.
Jag vill jättegärna plugga på KI och allt vad det innebär men vill till högsta pris försvinna från Stockholm för att ha ett fysiskt avstånd från gamla vänner och familj. Jag har haft tankar om att plugga vidare i USA efter studierna och även där verkar det vara av betydelse att ha pluggat KI (nu när USMLE Step 1 endast är pass/fail). Däremot har UU ett studentliv jämfört med KI, och jag vill få ut så mycket som möjligt av studietiden. Jag vill liksom inte lyssna på föreläsningar från 8-12 och sedan behöva gå hem och vara inlåst på mitt rum som inneboende, i Uppsala har jag iallafall en student-etta.

Är det någon som har några åsikter om allt detta?
Ahmedali1010
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 41
Blev medlem: ons 22 feb, 2017 9:28

Re: Karolinska .. Uppsala

Inlägg av Ahmedali1010 »

Singla en slant och medans den är i luften fundera på vilken sida du vill att den ska hamna på lite mer än den andra.
MedicaUltimata
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 91
Blev medlem: fre 16 jun, 2017 5:17

Re: Karolinska .. Uppsala

Inlägg av MedicaUltimata »

Svår sits. Studerar också vid UU och kan hålla med om att starten inte blev den bästa, men tror inte att UU är ett undantag. Blev också antagen till KI för hösten men kommer nog tacka nej (så tänker jag just nu i alla fall). Detta på grund av de många spärrarna (preklintenta, sluttenta osv), trångboddhet på klin-delen, katederundervisning (kan uppskatta casen som finns vid Uppsala, så man får tillämpa kunskaper i praktiska fall), rykten om rivalitet samt hög schemalagd tid.

När det kommer till möjligheter utomlands så tror jag att du kan lyckas oavsett lärosäte, men nog blir det lite enklare med en utbildning från KI. De har samarbeten med fina universitet i USA, så får du till ett utbyte under studietiden är det väl en bra merit för USA-jobb (UU har inga ordnade samarbeten med USA, utan sådant får man fixa själv - blir krångligt om du inte har kontakter där).

Jag tycker så här: vet du säkert att föreläsningarna vid KI är betydligt bättre, och också är intresserad av något särskilt forskningsområde de har, eller deras möjligheter till utbyten, så byt. Du har bara studerat en termin och har inte mycket att förlora. Men är du inte säker, och trivs i Uppsala med bostad, studentliv och allt var det innebär så stanna. Verkar som att du klarade studierna även med "sämre föreläsningar", så verkar inte vara fundamentalt för din del. Sedan har du det 6-åriga programmet som införs snart. Just nu har du 2 terminskullar bakom dig (HT20 och VT21) att falla tillbaka på om du tvingas ta uppehåll mitt i utbildningen. Läser du sommarforskarskola får du ytterligare en termin tillgodo. Byter du till KI idag har du dock bara VT21 bakom dig. Nog tror jag universiteten ordnar möjligheter även om det olyckliga inträffar för senare kullar, men blir kanske en bökigare process än att bara hoppa på en termin.

Lycka till med valet!
saltakristaller
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 138
Blev medlem: tis 22 jan, 2019 12:46

Re: Karolinska .. Uppsala

Inlägg av saltakristaller »

Vad tycker du om lokalerna på UU? Vad jag vet ska de vara gamla och tråkiga :lol: . Finns det möjlighet till studierum? Någon som vet hur det är på KI?
MedicaUltimata
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 91
Blev medlem: fre 16 jun, 2017 5:17

Re: Karolinska .. Uppsala

Inlägg av MedicaUltimata »

saltakristaller skrev: tis 25 aug, 2020 23:53 Vad tycker du om lokalerna på UU? Vad jag vet ska de vara gamla och tråkiga :lol: . Finns det möjlighet till studierum? Någon som vet hur det är på KI?
Det stämmer bra att BMC:s lokaler är gamla, och det blir ofta tajt om sittplatser vid lunchtid... då får man springa runt hela bygget tills man hittat ett ledigt bord att paxa! Vad gäller grupprummen går det att boka, men allt som oftast brukar det finnas något ledigt som man kan ta tills dess att någon dyker upp. Men pluggplatser finns det gott om på både BMC och runt hela stan, till exempel så är Carolina Rediviva ganska populärt. Jag har ingen närmare koll angående KI, men av de få byggnader jag besökt så är det betydligt högre standard hos de än vid BMC. Men det finns fräscha campus här också, samt att KTC är helt nybyggt och det finns också lokaler vid Ackis (där klin hålls) som är nyrenoverade. Så skulle vilja råda dig om att inte låta lokalerna komma i vägen för ditt beslut :) .
Skriv svar