ki vs uppsala?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Användarens profilbild
idabjö
Stammis
Stammis
Inlägg: 100
Blev medlem: tis 28 aug, 2007 13:56
Ort: Odensala, Märsta

ki vs uppsala?

Inlägg av idabjö »

Hej!
Jag har börjat få second thoughts om mitt förstahandsval på ki. Jag har pluggat tidigare i uppsala och trivdes väldigt bra, även om jag lite grann känner mig mätt på allt som är super-hurttigt-studentiost. Men man måste ju inte vara med på allt, så det är inget problem. I lagom dos är det riktigt trevligt. Men nu ska jag inte svamla bort den här frågan, jag vill bara ha lite åsikter om vad som är bäst med respektive lärosäten, studentliv, stad o.s.v. om valet står mellan uppsala och stockholm.
HELP!
Användarens profilbild
Tjäng
Stammis
Stammis
Inlägg: 177
Blev medlem: fre 01 aug, 2008 19:33

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av Tjäng »

idabjö skrev:bäst med respektive lärosäten
Ovanstående har diskuterats åtskilliga gånger, och ofta slutat i hätsk debatt. I korthet så har du nog beskrivit Uppsala rätt bra själv. Och sedan är det väl det här med att karolinska institutet låter bättre på CV om du tänker/vill söka dig utomlands någon gång i framtiden. Läkarstudenterna på KI har något fräschare studiemiljö än Uppsalas dito (BMC?)
idabjö skrev: studentliv
Stockholm har inget studentliv att tala om i jämförelse med Uppsala. Det gäller nog läkarprogrammet i ännu större omfattning eftersom genomsnittsåldern är så hög, och andelen med familj och barn så stor. Om du vill vara nationsräv är valet uppenbart. Däremot har studentkårer i Stockholm närmre till kontakt med företag, stiftelser och andra organisationer vilket bäddar för en helt annan typ av studentliv, om man så vill, det vill säga.
idabjö skrev: stad
Det finns en anledning till att storstäder är stora, och det är för att många söker sig dit. Allt som går att få i Uppsala går att få i Stockholm. Det är bekvämt med tunnelbana, en uppsjö av uteställen, längre öppettider osv. Just detta finner jag vara avgörande i jämförelsen mellan Sthlm och min gamla hemstad Lund (som i många avseenden ju går att jämföra med Uppsala)
idabjö skrev: o.s.v. om valet står mellan uppsala och stockholm.
HELP!
Hade du tänkt bo kvar i Märsta oavsett vart du blir antagen? Stockholm är ökänt för att vara dyrt och otillgängligt i bostadsväg, och då KI är inklämt mellan Innerstan och Solna blir det inte billigt om man vill bo inom bekvämt avstånd.
Användarens profilbild
skogstokerier
Stammis
Stammis
Inlägg: 166
Blev medlem: mån 23 jun, 2008 14:48

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av skogstokerier »

KI är välan större på forskning?


forskningspengar 2007:
KI: 3324 mKr
UU: 2846 mkr (inklusive annat än medicinsk forskning)

publikationer:
KI: drygt 4000
UU: 1140 (bara medicinska)

kanske intressant om man är nyfiket lagd

Sedan rankar kineserna KI högre än UU (plats 51, resp. 71 i världen)
http://www.arwu.org/rank2008/ARWU2008_A(EN).htm


Å andra sidan rankar HSV uppsalas utbildning högre än KIs
http://www.lakartidningen.se/store/arti ... 6_2688.pdf

Värt att tänka på är dock att det är en utvärdering av 2006 års läkarprogram och att ki 2007 sjösatte ett nytt läkarprogram
http://courses.ki.se/utbildningsprogram ... /startsida
Användarens profilbild
Camilla_S
Stammis
Stammis
Inlägg: 235
Blev medlem: sön 18 nov, 2007 12:37

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av Camilla_S »

Ta även utbildningens upplägg i beräkningen... Jag läser på KI, så jag kan inte stå för någon jämförelse. det jag har förstått är att Uppsala har mer PBL och läser "patientfall" på ett sätt vi inte har gjort. KI är ganska traditionellt med föreläsningar, tydligt uppsatta mål med exakt vad du ska kunna, seminarier, laborationer och projektarbete. Mycket är säkert lika, men det finns skillnader i upplägg, så se till att välja det som passar just dig!

Sen kan man ha i åtanke att på KI finns en preklin-tenta som kan skrämma de flesta...Det tror jag inte finns på alla lärosäten,men jag är inte 100% på det...

Lycka till med valet och hör av dig om du vill veta mer om T1 på KI :-D
lakonisk
Stammis
Stammis
Inlägg: 412
Blev medlem: fre 03 mar, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av lakonisk »

Jag är i lite samma situation som dig Ida! Valt KI i första hand, men vettekatten om jag inte borde valt UU!

Anledningen till att jag valde KI först var nog ett intresse för att arbeta utomlands och ett forskningsintresse. MEN! Jag vill inte bo i Stockholm egentligen, alls!

Jag undrar lite om forskning! Hur relevant är det att man läst sin grundutbildning vid ett forskningsmässigt framgångsrikt uni? När är det relevant, och hur, isåfall?
nickchiff
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 28
Blev medlem: lör 15 sep, 2007 17:36

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av nickchiff »

Det är relevant ifall du vill knyta kontakter och börja forska parallellt med grundutbildningen. Uppsala har naturligtvis även de mycket bra forskning och vet man någorlunda vad man vill specialisera sig mot (t.ex. neurovetenskap), kan det vara en god idé att undersöka var man är duktig inom det.
lakonisk
Stammis
Stammis
Inlägg: 412
Blev medlem: fre 03 mar, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av lakonisk »

Men hur tänkbart är det att man kan/får börja forska vid sidan om grundutbildn. vid KI?

Jag läser nu vid UMU och här är det vanligt att man kan få fungera som forskningsass. vid sidan om utbildning/under somrar, vilket jag tycker verkar intressant -- men är det möjligt även där? Känns som att fler mer kvalificerade människor vill samma sak vid KI än här uppe, t ex?

Tillägg: Kanske inte är aktuellt för min del just nu, men frågar ändå utifall att. :) Hur undersöker jag lämpligast vilka områden de är duktiga på vid de olika universiteten? Måste jag gå in och kolla på de olika gruppernas publikationslistor och kolla hur mycket de är refererade till, eller vad? :)
nickchiff
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 28
Blev medlem: lör 15 sep, 2007 17:36

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av nickchiff »

För att börja forska på riktigt inom ramen för doktorandutbildning krävs grundläggande behörighet. Så har du ingen examen sedan tidigare måste du vänta till åtminstonde T7. Kolla upp KIs MD/PhD programme. Du kan även forska lite på sidan av och assistera. Naturligtvis blir det inte samma sak, men en väg in i alla fall.

För att se hur bra de är kan man t.ex. undersöka publikationslistor med impactfaktorer, forskningsanslag o.d.
lakonisk
Stammis
Stammis
Inlägg: 412
Blev medlem: fre 03 mar, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av lakonisk »

Javisst, jag vet att du inte kan börja doktorera förrän du har en examen, men jag undrade mer kring möjligheter att assistera o dyl. :-)

Tusen tack!
nickchiff
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 28
Blev medlem: lör 15 sep, 2007 17:36

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av nickchiff »

Jag börjar först på läkarprogrammet till våren, så jag ska inte säga för mycket, men jag har viss insikt från annat håll. På de flesta institutionerna med mer seriöst forskning (preklinisk), är läkare en klar minoritet. Därför torde det inte vara alltför svårt att få prova på lite forskning, då man eftersöker läkarstudenter för att få in en möjlig klinisk koppling. Många föreläsare (efter vad jag har hört), berättar om vad de själva forskar om och skulle gärna se att någon student kom till deras grupp och arbetade lite.

För att komma någon vart med forskningen gäller det att kunna de olika experimentmetoderna, förstå teorin och framförallt vara kreativ. Det är svårt att forska utan att t.ex. kunna använda ett mikroskop eller klara av att läsa artiklar. Detta är förvisso en självklarhet. Därför är det bra att prova på och försöka lära sig så mycket som möjligt.

Sammanfattningsvis bedömer jag möjligheterna till prova på-forskning som mycket goda. Jag kan intyga att forskning är jäkligt roligt, man längtar till nästa arbetsdag!
Katharina
Stammis
Stammis
Inlägg: 143
Blev medlem: lör 07 jun, 2008 0:37

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av Katharina »

Reglerna är inte absoluta vad det gäller antagning till forskarutbildning. Formellt ska man ha nått ett visst antal poäng, men det finns en brasklapp som säger något i stil med "antagning kan ske om personen i fråga ändå anses lämplig att antas till forskningsstudier". Ni som är sugna på att prova på forskning bör söka sommarstipendier för detta. Det brukar ge ca 8000 kr/mån skattefritt och finns på alla universitet och betyder att man spenderar sommaren inom något forskningsprojekt.

Var mycket försiktiga med att arbeta med forskningsprojekt parallellt med studierna. Denna tid räknas inte in i doktorandtiden och avlönas heller inte. En annan sak som bör betänkas är att ni som antagna doktorander är tvungna att ta studieuppehåll för att tiden skall räknas som forskning. Formellt är tiden för att uppnå doktorsgrad 4 år, men den blir oftast längre. Jag känner flera läkarstudenter som ”forskat” parallellt med studierna utan lön. När de får reda på att de måste ta studieuppehåll för att bedriva forskning har samtliga slutat med forskningen.
Lönen är dessutom inte speciellt bra. Det brukar se ut på det viset att man först får stipendier i ca 6-12 månader (ca 8000 kr/mån ingen skatt). Därefter utbildningsbidrag (ca 14-15000 + skatt) i två år. Efter avklarat mittseminarium eller lic går man in på den redovisade lönestegen för doktorander. De som informerar/rekryterar har en tendens att inte redogöra hur finansieringen kommer att se ut. De visar bara doktorandernas lönestege som i praktiken inte gäller de första 2-3 åren.

Tänk på att man kan söka forsknings-AT, dvs varva AT med forskning. De flesta väljer dock att forska under sin ST. Lönen är i båda dessa fall avsevärt mycket högre än om ni påbörjar forskningsstudier utan läkarexamen.

Ni kommer att ha mycket goda möjligheter att börja forska prekliniskt oavsett vilket universitet ni börjar läsa på. Tänk på att intresset för forskningsprojektet är det viktigaste. Saknas det blir det svårt att acceptera att man kommer halka långt efter i utbildningen till läkare jämfört med de man började läsa tillsammans med. Det gäller också lönemässigt om man inte väljer att forska efter avlagd läkarexamen.

Själv tycker jag att det är kul med forskning och har tagit en lic inom medicinsk forskning. Jag var dock biomedicinare i grunden. När jag sökte och kom in på läkarprogrammet valde jag att inte gå hela vägen o nöjde mig med en lic examen. Läkarexamen är så mycket mer attraktivt på arbetsmarknaden än en doktorsexamen. Läkarexamen + doktorsexamen sägs dock vara en fördel på universitetssjukhus för en framtida karriär som läkare. Huruvida det är sant eller inte vet jag inte.

För att sammanfatta det hela är mitt råd att bara forska innan examen om ni är extremt intresserade. Att forska på sommaren med stipendium kan jag dock rekommendera alla. Det är ett helt ok sommarjobb och mycket bra om man är nyfiken på ett visst forskningsprojekt.
nickchiff
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 28
Blev medlem: lör 15 sep, 2007 17:36

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av nickchiff »

Var mycket försiktiga med att arbeta med forskningsprojekt parallellt med studierna. Denna tid räknas inte in i doktorandtiden och avlönas heller inte.
Hur menar du nu? Producerar man artiklar och forskning måste det väl ändå räknas? Som jag har förstått det är kravet i princip fyra artiklar, varav en som man är huvudförfattare till samt lite poäng i doktorandkurser. Jag känner åtminstone ett par personer som framgångsrikt forskat parallellt med läkarprogrammet och tagit examen inom 5,5 år. Man kan väl vara registrerad som doktorand, arbeta med det heltid och ta läkarstudierna vid sidan om?
Katharina
Stammis
Stammis
Inlägg: 143
Blev medlem: lör 07 jun, 2008 0:37

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av Katharina »

nickchiff skrev:
Var mycket försiktiga med att arbeta med forskningsprojekt parallellt med studierna. Denna tid räknas inte in i doktorandtiden och avlönas heller inte.
Hur menar du nu? Producerar man artiklar och forskning måste det väl ändå räknas? Som jag har förstått det är kravet i princip fyra artiklar, varav en som man är huvudförfattare till samt lite poäng i doktorandkurser. Jag känner åtminstone ett par personer som framgångsrikt forskat parallellt med läkarprogrammet och tagit examen inom 5,5 år. Man kan väl vara registrerad som doktorand, arbeta med det heltid och ta läkarstudierna vid sidan om?
Jodå du har delvis rätt. Under den tid man lägger ner parallellt med studierna presterar man data och lär sig en massa metoder och liknande. Självfallet får man räkna med peken (artiklarna) man publicerat under denna period i sin avhandling. Däremot kan man inte, åtminstone fram till för ett halvår sedan, vara både aktiv student och aktiv doktorand samtidigt. Är du inte registrerad som doktorand är du heller inte behörig att delta i de forskningskurser som skall läsas (ca 15-30 Hp). Detta reglerades av lagstiftningen. Jag har emellertid inte koll på om reglerna ändrats det senaste halvåret. När jag började läkarprogrammet fick jag beskedet att jag var tvungen att ta studieuppehåll för att få fortsätta fram till disputation. Jag ville forska parallellt med studierna på halvfart utan studieuppehåll, men fick beskedet att det inte går att göra så pga lagstiftningen. De sa att man måste redovisa tiden som spenderats på forskning vid anmälan till disputation och att det då inte går att redovisa tid när man samtidigt vart registrerad som student. Jag har inte kollat upp vilka paragrafer som reglerar detta och vet därför inte om det är korrekt.

Vad det gäller publikationskrav varierar detta kraftigt beroende på vilket universitet man läser vid, vilken institution man tillhör och vilken handledare man har. Man kan dessutom ansöka om att dispens från dessa krav om det inte finns tillräckligt många publikationer. För närvarande kräver de flesta medicinska fakulteter minst två som förstanamn och minst två manuskript (KI kräver även att manuskripten ska vara submittade). Det är således ytterst godtyckligt vilka som släpps upp att disputera. Detta kan jämföras med de flesta övriga länder i Europa och USA som inte har några publikationskrav över huvud taget.

Min erfarenhet (2,5 års forskningsstudier) säger mig dock att alla dessa regler tolkas väldigt godtyckligt och ibland ignoreras de helt och hållet. Det tycks dock inte vara någon som protesterar… Jag skulle råda er som är intresserade av forskning att fråga era eventuella handledare vad som gäller tidsmässigt, lönemässigt och prestationsmässigt för att nå fram till doktors titeln. När ni registreras som forskarstudenter skrivs en individuell handlingsplan för er och era projekt. Var noga med att det tydligt framgår vad som krävs av er. Väljer ni att börja forska ska ni kräva ett skriftligt avtal redan från första början. Är de inte beredda att ge er detta förväntar de sig att ni ska jobba gratis. Dessvärre har jag sett många studenter som utnyttjts som billig arbetskraft. Det är inte så svårt att få någon att arbeta extra gratis, utöver sina studier, om personen i fråga är intresserad av forskning och får vaga löften om en doktorsexamen.

Jag har jobbat i en grupp där det varit många läkarstudenter och tandläkarstudenter som forskat parallellt med studierna. De flesta har blivit erbjudna doktorandtjänster, men tackat nej när det har krävts ett studieuppehåll på 2-4 år för att få ta en lic eller doktorsexamen. Det kan även tilläggas att de som jobbat hos oss inte driver egna projekt som studenter. De handleds av en doktorand och om de har tur får de max ett andranamn på peken. Detta kan säkerligen variera en hel del beroende på vem som leder forskningsgruppen.

Jag vet att jag låter aningen negativt inställd till forskning. Det är jag faktiskt inte, jag tycker det är skitkul. Dessvärre fungerar inte anställning och lönesättning optimalt.

I övrigt tror jag vi hamnat lite utanför trådens syfte…
lcse
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 34
Blev medlem: lör 13 sep, 2008 19:31

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av lcse »

mm, trivs grymt här i uppsala fortfarande efter 9 år... (förstår inte hur stockholms kollektivtrafik skulle vara en fördel mot en stund på cykeln, jag är ju framme innan det försenade tåget ens kommit...) på UU finns ju sofosko (sommarforskarskola) som man kan läsa mer om någonstans på universitetets sidor. Sedan hur svårt det är att få har jag ingen aning om.
Användarens profilbild
brazii
Stammis
Stammis
Inlägg: 190
Blev medlem: fre 20 jul, 2007 0:20
Ort: Stockholm

Re: ki vs uppsala?

Inlägg av brazii »

Jag ställer mig i ledet bakom idabjö och lakonisk och är i exakt samma situation. Jag har valt KI först och UU därefter.

Var för ett halvår sen nöjd med vilket lärosäte som helst, men nu har förutsättningarna förändrats lite då jag nu har blivit privilegad att i princip kunna välja ort rätt fritt.

Försöker göra lite plus/minus lista över sthlm-KI/Uppsala-UU. (blir mer än vad den ena har som inte den andra har.. lika bra)

UU
* Ny stad - alltid kul med nya upplevelser, även externt!
* Nära till sthlm (hem + allt vad sthlm har att erbjuda)
* Studentliv - Har smakat på både UU o sthlms och det är stor skillnad!

KI
* Skolans rykte (både inom sverige men främst utomlands? )
* Marginellt större forskarmöjligheter ??
* Marginellt större utbytesmöjligheter samt utomlandssejourer efter/under utbildning ??
- Dyrare samt svårare bostadsförhållande
- Större ålders och boendespridning, samt familjesituationer.

Jag är helt rådvill över detta extrema I-landsproblem och känner mig nästan oförskämd när man konsulterar vänner och bekanta med detta. Men det är ändå ens kommande 5-6 åren minst vi pratar om här, och kanske en hel del till därefter.

Överlag så tror jag faktiskt inte att kvalitén på läkarutbildningen i Sverige variera mycket eller ger olika arbetsförutsättningar i framtiden som andra utbildningar (i.e. civilekonom). Man har ju hört att KI har bäst rykte utomlands och det kan jag köpa; det finns en anledning till att de ligger i huvudstaden, men UU är nästan minst lika välrenommerat!

Som en stadsfråga håller jag Uppsala före sthlm just nu tror jag. Jag älskar sthlm och har bott här i större delen av mitt liv, men man vill alltid testa på nya upplevelser och har prövat på Uppsala sporadiskt tidigare och älskade det.

Just nu lutar det åt att jag väljer UU och går in och stryker KI. Vad som än väljs så kommer det man givetvis att trivas galant tror jag, tänkt på det =)

Ni som läser KI resp UU får gärna dela med er lite hur ni ser på det och anledning till att ni valde det hela?
Skriv svar