Läkare eller finans?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Bailey
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 21 apr, 2014 11:56

Läkare eller finans?

Inlägg av Bailey »

Jag har skickat in min ansökan till HT 14 och valt:

Läkarprogrammet Karolinska Institutet
Business & Economics Handelshögskolan i Stockholm

Det står alltså mellan dessa två valen. Jag planerar också att ta en dubbelexamen så om jag väljer läkare nu så läser jag sedan en kandidat och master på HHS. Om jag väljer HHS nu så tar jag valfri ingenjörsutbildning på KTH efteråt.

Jag har helt klart större intresse för det teoretiska på läkarprogrammet med biokemi, cellbiologi och läran om kroppen än vad jag har för ekonomi men samtidigt får jag intrycket av att läkaryrket urholkas mer för varje år (mer byråkrati, sämre lön, status, karriärsmöjligheter) vilket gör valet svårare. Jag vill inte känna att jag är fast inom landstingsträsket med låg lön resten av mitt liv.

Nackdelen med HHS är att jag är något introvert med stort intresse för teori, och det verkar som man behöver bygga stora kontaktnät och vara utåtriktad för att göra en bra karriär inom finansbranschen. Dessutom verkar min ålder och mitt futtiga CV vara en disfavör.

Är läkarexamen & master på HHS (arbeta inom medicin) jämbördig med ingenjör & master på HHS (arbeta inom finans) eller är det helt olika nivåer?
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Läkare eller finans?

Inlägg av empezar »

Vad ska man arbeta som med nämnda dubbelexamen? Du kanske skulle kunna bli politiker och jobba med vårdfrågor? Men master inom ekonomi och jobba som läkare ser jag ingen riktig poäng med. Egenföretagare inom vården har ju inte de bästa förutsättningarna i Sverige.
Användarens profilbild
NASA
Stammis
Stammis
Inlägg: 218
Blev medlem: mån 03 jun, 2013 17:06

Re: Läkare eller finans?

Inlägg av NASA »

Tillhör inte ekonom och läkare två helt skilda världar, såvida man inte tar hand om sjukhusets finanser eller sin egen aktie portfölj så ser jag ingen vits med dubbelexamen.

Hade varit annorlunda ifall man tänkt läsa ingenjör+ekonomi.
Högskoleprovet we have a problem..
Backworldsman
Stammis
Stammis
Inlägg: 147
Blev medlem: mån 26 sep, 2011 0:45
Ort: Stockholm.

Re: Läkare eller finans?

Inlägg av Backworldsman »

Håller med ovanstående. Som läkare ägnar du flera år under klinterminerna och AT till att praktiskt lära dig vårda och fysiskt undersöka/behandla sjuka människor, något som är ganska främmande arbetsuppgifterna för ekonomer. Hade det varit så att du prioriterat läkarprogrammet först och valde att studera lite ekonomi vid sidan av för att du tycker ekonomi är intressant och att det eventuellt skulle kunna ge några perifera fördelar i din läkarkarriär så hade jag dock förstått det. Tänk på att det tar många, många år innan du kommer upp i de lönenivåer som gemene man ofta associerar med läkaryrket.

Och om det är så att du oroar dig över att du är för introvert för att arbeta inom finans och ekonomi så skulle jag nog fundera både en och två gånger över vad det innebär att arbeta som läkare...
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Läkare eller finans?

Inlägg av empezar »

En introvert personlighet tror jag inte är något större hinder om man vill jobba som läkare. Det är t ex betydligt viktigare att kunna sitta tyst och lyssna på patienten än att vara utåtriktad. Sen om man ogillar patientkontakt finns det ju bristspecialiteter man kan arbeta inom, såsom patologi och laboratoriemedicin.

Men det tål att upprepas att läkare är en riktigt dålig idé om man vill tjäna pengar.
Skriv svar