Läkare utomlands

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Joutchkov
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 57
Blev medlem: mån 30 mar, 2015 18:56

Läkare utomlands

Inlägg av Joutchkov »

Jag har en fråga angående att läsa till läkare utomlands. Jag kommer inte in i Sverige men kommer in i exempelvis Polen, Litauen mm.

Jag undrar hur det funkar med kostnader. Kostar det pengar att bara studera eller får man studiemedel med i priset utomlands? För i Sverige är det gratis att studera men inte gratis med studiemedel. Har inte riktigt förstått hur mycket pengar man förlorar på att studera utomlands, någon som vet?
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Läkare utomlands

Inlägg av empezar »

Har hört siffror på omkring 1 miljon i skulder efter examen.
youknowwhy
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 22
Blev medlem: lör 26 okt, 2013 17:31

Re: Läkare utomlands

Inlägg av youknowwhy »

Undervisningsavgiften varierar beroende på universitetsort. I Polen är den ungefär 100 000 kronor per år. I undervisningsavgiften ingår endast platsen på läkarprogrammet. Levnadskostnaderna är ofta lägre än i Sverige, enklare att hitta boende nära universitet, maten billigare och hyran likaså.
Fundera på om det verkligen är värt allt som allt 1 miljon kronor för att plugga medicin utomlands? Vårantagningen i Sverige i HP-kvoten är nere på 1.7.
1.20 HT-2013
1.60 HT-2014
1.65 VT-2015
1.90 HT-2015

Mål: Läkarprogrammet - Karolinska Institutet
Användarens profilbild
sofjak
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 218
Blev medlem: mån 16 nov, 2015 16:21

Re: Läkare utomlands

Inlägg av sofjak »

Jag var intresserad av att studera i Polen ett tag, och så som jag räknade skulle det innebära 500.000kr för att få studera där, plus då som tidigare nämnt lån för mat o övriga levnadskostnader.

Däremot sa en tjejkompis till mig att de gjort om "systemet" på något sätt så att man nu längre inte får ta lån för hela den summan? Hon sa något om att man var tvungen att lägga ut 100.000 själv? Vet dock inte hur väl det stämmer, men hon har i alla fall redan gjort och klarat intagningsprovet (som för övrigt kostar 3000kr att göra), men en av anledningarna till att hon inte flyttade dit o påbörjade studierna var det ovannämnda.
mjaevlar
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 97
Blev medlem: tis 21 jul, 2015 16:34

Re: Läkare utomlands

Inlägg av mjaevlar »

har en kompis som läser utomlands, han verkar trivas hyfsat.
men som det nämndes tidigare så känns ju 1.7 inte omöjligt om man verkligen vill satsa (fick själv tyvärr bara 1.65 denna gång men hann inte förbereda mig fullt ut). Skillnaden är väl om du inte har tid och känner dig stressad att börja så tidigt som möjligt utan att behöva lägga heltidsstudier på HP.
Tycker dock Sverige är ett överlägset alternativ, även om själva kunskapen är den samma efter drygt 5 år så är det så många faktorer runtomkring som spelar roll. Bara ett antal faktorer som spelar roll är bland annat problem med läkarleg om du vill jobba i sverige när du är klar, studentliv, trygghet ifall nått oväntat skulle hända, pengar osv osv
Skriv svar