Läkarprogrammet Uppsala eller Örebro?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
SuperC
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 88
Blev medlem: sön 09 apr, 2017 22:20

Re: Läkarprogrammet Uppsala eller Örebro?

Inlägg av SuperC »

vipsen18 skrev:
tor 12 dec, 2019 13:53
SuperC skrev:
tor 12 dec, 2019 3:30
vipsen18 skrev:
tor 12 dec, 2019 2:32
Bumpar den här tråden eftersom jag fortfarande inte kan bestämma mig.. Har hört väldigt mycket om läkarprogrammet i Örebro men nästan inget om det i Uppsala förutom det skrivits ovanför här. Är det någon som kan ge mer input om hur det är att plugga läkare i Uppsala?

Är BMC så illa som folk säger? Innebär det 40h obligatoriska moment + 30h hemplugg varje vecka? (någon förklarade det så). Är personalen på ackis trötta på kandidater?

Är mest sugen på Uppsala p.g.a. studentmiljön och alla traditioner men Örebro verkar bättre både utbildningsmässigt och när det kommer till att skaffa bostad. Örebro är ju den stad där flest studenter är nöjda med sin utbildning i Sverige just nu har läkarförbundets studie visat. Det verkar vara en så tråkig stad dock...
Var uppe mitt i natten av en slump när jag upptäckte detta inlägg. Kan ge lite input, har dock inte läst läkarprogrammet i Uppsala men har pluggat i Uppsala och har många vänner som har pluggat, och pluggar på läkarprogrammet. Nej, BMC är inte alls så illa som det låter. Ja, det stämmer att lokalerna är rätt trista. Föreläsningssalarna är trånga, saknar ofta uttag för datorer. Men på det stora hela klarar du dig. Det går många studenter på BMC vilket gör att det är ett högt tryck på grupprum, och därmed ofta svårt att få ett om man inte bokar långt i förväg. Detta problem kan du lösa genom att nyttja ett grupprum på ett närliggande campus, bland annat finns Ångströmslaboratoriet, Blåsenhus och Carolina Rediviva i närheten. Många väljer också att plugga på Carolina Rediviva (rekommenderar verkligen deras klassiska läsesal, lite Harry Potter-känsla). Om du är Uppsalastudent kan du boka grupprum var som helst på Uppsalas campusområden. Se till att du fixar campuskort när du börjar bara, så att du kommer in i lokalerna. Om du pluggar själv finns det massor med studieplatser på BMC där du kan sitta och plugga. På kvällarna är det nästan alltid tomt också, för övrigt. Du kommer spendera en hel del av tid på KTC (ligger precis vid BMC) som är kliniskt träningscentrum, där du kommer få öva på olika kliniska moment under åren. Dessa lokaler blev färdigställda för bara några år sedan och är väldigt fräscha. Man kan sitta där och plugga också, om man vill. Från KTC finns det en kulvert som förbinder det med resten av Akademiska sjukhuset.

Jag tror inte antalet obligatoriska moment så som seminarier, fall och laborationer uppgår till 40 timmar i veckan men du SKA vara beredd på att lägga ner runt 40 timmar varje vecka, inkluderat självstudier. Alltså, du kommer inte plugga 70 timmar i veckan (finns säkert en del bråkdel av alla läkarstudenter som lägger så mycket tid det men det är inte direkt normalt). Nej, personalen på Ackis tröttnar inte på kandidater. Var har du hört det ifrån? Det är extremt vanligt om man jobbar som undersköterska, sjuksköterska, fysioterapeut och läkare att ha kandidater vid sidan om. Det är också en ren nödvändighet för sjukhuset att ta emot dessa eftersom de som utbildar sig i dessa yrkeskategorier måste kunna bli upplärda, och det lättaste sättet är om de går vid sidan om.

Jag vet inte så mycket om Örebro rent generellt, de jag känner som gått på Örebro universitet har dock varit väldigt nöjda. Och med tanke på att läkarprogrammet har fått högst betyg därifrån så kan jag tänka mig att det är bra. Örebro har en relativt nystartad läkarutbildning vilket gör att de ofta är villiga att ta in feedback från sina elever och ändra upplägget lite mer än vad till exempel Uppsala skulle göra. Uppsala är väldigt konservativt och vill bedriva examinationerna på sitt sätt, ofta tar det lång tid för förändringar att ske när studenter klagar eller har synpunkter på undervisningen.

Hör av dig om du har mer frågor om Uppsala!
Okej, det var väldigt värdefull information måste jag säga! Tror du att utbildningen nu de närmsta åren kommer att påverkas av att läkarprogrammet måste läggas om tills HT2021? Som jag har förstått det så står Uppsala, KI och GU inför de största förändringarna.
Det kommer ske en del kursförändringar vet jag, öron-näsa och hals som är en ganska uppskattad kurs (vad jag vet) kommer skäras ned. Andra kliniska områden så som geriatrik och pediatrik kommer få större fokus. Om jag inte missminner mig kommer thoraxkirurgi och hematologi skäras ner något på bekostnad av andra områden. Kan dock rekommendera att läsa programmet innan kursplanen görs om helt och hållet eftersom det kommer göras nya kurser, med tentor som inte genomförts tidigare. En vän till mig som läste på apotekarprogrammet när det gjordes om hade stora problem med en del kurser eftersom en hel del kursmål gjorts om, och det inte heller fanns gamla tentor man kunde öva på. Kan vara värt att tänka på.

vipsen18
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 55
Blev medlem: mån 12 sep, 2016 22:52

Re: Läkarprogrammet Uppsala eller Örebro?

Inlägg av vipsen18 »

Ja, jag kommer absolut börja läsa till våren. Men man hinner även ha ett socialt liv i Uppsala, det stämmer inte med 40h obligatorisk närvaro? Det var en kille som pluggar i Örebro som hävdade att det var så.

SuperC
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 88
Blev medlem: sön 09 apr, 2017 22:20

Re: Läkarprogrammet Uppsala eller Örebro?

Inlägg av SuperC »

vipsen18 skrev:
tor 12 dec, 2019 15:37
Ja, jag kommer absolut börja läsa till våren. Men man hinner även ha ett socialt liv i Uppsala, det stämmer inte med 40h obligatorisk närvaro? Det var en kille som pluggar i Örebro som hävdade att det var så.
Självklart kommer du ha tid över för ett socialt liv. Jag skulle tvivla på att du kommer spendera 60 timmar på läkarprogrammet bara för att du pluggar i Uppsala. Det låter snarare som att din vän försöker skrämma dig ifrån att plugga där. :D

Många av mina vänner som är läkarstudenter i Uppsala spenderar sin fritid med att resa, träna, titta på Netflix varje kväll...ja allt möjligt. Läkarna har ofta fester, gasquer, massa events och liknande kopplade till deras studentkår. Det är bara under tentaperioderna som det kan vara rätt tufft, och särskilt första terminerna (ffa T2-T3) är kända för att ha kurser som är mycket tunga. Missförstå mig inte, de är inte svåra eller så, men de innehåller väldigt mycket material som kräver fokus och tid. Detta lär inte vara något problem om du har en god studieteknik och ett intresse naturligtvis.

De kliniska terminerna kan ofta vara lite jobbiga, på grund av att du är ute på sjukhuset 8-16 i veckor (som ett heltidsjobb fast utan lön!). Vid sidan om ska du också plugga in och genomföra uppgifter kopplat till din placering. Dock sker placeringarna i perioder. Delar av tiden kommer du spendera på föreläsningar och teori, så all tid går inte åt praktik. Men jag vet att Uppsala har fått mycket kritik från sina studenter för att ha schemalagt väldigt mycket tid för praktiken och nästan ingen tid för inläsning. Förhoppningsvis ändrar det sig innan du kommer till de kliniska terminerna.

vipsen18
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 55
Blev medlem: mån 12 sep, 2016 22:52

Re: Läkarprogrammet Uppsala eller Örebro?

Inlägg av vipsen18 »

Okej, jag får känslan att många av Örebrostudenterna bara vill skrämmas och att de egentligen inte snappar upp så mycket mer om programmet i Uppsala än det negativa.

Jag har hört mycket om hur tungt det kan vara de första terminerna men det är inte exklusivt för Uppsala utan är helt enkelt läkarprogrammet, så det skrämmer mig inte särskilt mycket. Tack så jättemycket för att du tar dig tid att besvara mina frågor, det är verkligen guld värt!

Det är så skönt att det finns seriösa forum som detta så man slipper alla oseriösa och "vinklade" svar som man kan få på exempelvis flashback.

Skriv svar