Läkarprogrammet vt -20

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
juliacoconut
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: ons 24 apr, 2019 13:39

Re: Läkarprogrammet vt -20

Inlägg av juliacoconut »

Hej alla, nu märkte jag till min glädje att många svarat i tråden! Och jag har inte kollat på 1 månad. Superroligt att höra från er alla! Själv funderar jag på ett jobb- och reseår innan jag söker faktiskt...har fått sådana tankar på sistone. Vill ta STCW, en kort utbildning för sjöfart, och jobba på yachts i Karibien och Europa 1 år. Vi får se var jag tar vägen. Intresse för naturvetenskap och medicin består och jag vill definitivt vidareutbilda mig inom det "efter jag lekt av mig lite", det blir nog läkare eller miljöingenjör :lol:

flishia skrev: sön 21 jul, 2019 17:07 Hej Julia!
Jag heter Felicia och är 25 år. Jag pluggar till sjuksköterska men mitt hjärta slår för läkarlinjen, vilket är anledningen till varför jag en gång för alla tänker göra mitt yttersta för att höja mig på högskoleprovet! Mitt högsta resultat hittills är 1.45 och jag planerar att försöka höja mig till åtminstone 1.7 så jag säkert kan komma in vart jag vill (helst Göteborg men man är ju flex). Det känns inte helt omöjligt ändå eftersom jag lyckades höja mig från 1.15 till 1.45 på egen hand utan att riktigt ha lagt tid på att förbereda mig :) min svagaste del är utan tvekan den verbala, men det är ju å andra sidan också den som är svårast att plugga till. Jag försöker fortfarande utveckla en bra teknik för hur jag ska tänka där, men det ger väl med sig.
Utöver det tänker jag söka in till PIL i höst, så jag försöker förbereda mig lite på det inför när och om jag blir kallad. Jag har ju dock ingen aning vad för frågor som lär dyka upp på det intelligenstestet så det stressar mig lite haha...

Jag har precis som du sommarvik nu, men jag blir bara eggad mer till plugget eftersom det är som undersköterska på sjukhus :D mitt i miljön jag vill vara, och bara att se och lära mig så mycket jag kan när jag är här ger mig mer motivation än jag kunnat be om.

Hoppas vi ses på PIL i höst då! :)
Hej! Roligt att höra från dig, Felicia! Hoppas du kommer in till våren och vi håller tummarna lite extra för Göteborg. Har du hört något om utbildningen där, om den håller kvalité och så? Jag själv har dåligt med kopplingar till Göteborg, har inte varit där så mycket, och tycker att deras hemsida presenterar utbildningen sämst av de lärosäten som har läkarlinjen. Lycka till på PIL!

Jag tror också du kommer ha nytta av dina undersköterske- och sjuksköterskeerfarenheter i framtida yrkeslivet

Ha det bra!
hp.tilde skrev: tis 13 aug, 2019 16:23 Hej!
Jag heter Tilde och är 20 år. Jag försöker komma in på läkarprogrammet, helst i Linköping, men anything will do. Just nu jobbar jag heltid i Stockholm och pluggar så mycket jag orkar efter jobbet. Fick 1,55 på provet i våras (mitt sjunde högskoleprov), så inte så långt kvar nu! Skrivit PIL tre gånger men tycker det är hemskt (dessutom vill jag absolut inte plugga i Sthlm), så funderar på att satsa fullt ut på HP i höst istället.

Så kul att läsa om alla er andra! Lycka till!
Hej Tilde! Jobba, plugga och kämpar på ser jag, fortsätt med det! Varför inte Stockholm? Jag tycker KI verkar bra men min uppfattning är att Stockholm är dyrt och har tråkigt studentliv. Har bott där 1,5 år förut då jag gick sista året i gymnasiet och sedan jobbade. Fin stad ändå. Men jag känner att det är skönare med en lite mindre stad med mer studentliv när det gäller plugg, hur känner du?

Lycka till med allt!
issiwissi skrev: tis 13 aug, 2019 12:12 Hej!
Mitt namn är Isabelle, 21 år gammal, uppvuxen utanför Malmö. Var sjukt säker på att jag skulle bli jurist hela min gymnasietid trots att jag pluggade naturvetenskap. Började efter studenten jobba som receptionist på Onkologen och där började mitt hjärta slå för läkaryrket. Har gjort HP 5 gånger och senast nu fick 1,7. Sökte och kom in i Linköping men tackade nej då min högsta önskan är att plugga i Göteborg. Efter urval 2 står jag som reserv nummer 5 så målet är ju såklart att söka till våren och hoppas på bättre tur nästa gång trots att det svider lite.

Vill bara säga till er att aldrig ge er för vill man så kan man. Trodde aldrig jag skulle få 1,7 på HP men det gick tillslut. Hoppas ni alla når ert mål och lycka till! :)
Hej Isabelle! Åh, vad spännande jobb som receptionist där. Hur har det gått med reservplatsen nu när jag svarar 1 månad senare, undrar jag? :D Håller med dig där. Bara att bestämma sig och köra på!!!! Ha det bra, hoppas du fick plats och lycka till med allt!
MatFer0 skrev: tis 13 aug, 2019 11:41 Bra initiativ till trådstart!

Mitt namn är Mathias, är 21 år, är uppvuxen i Stockholm och har bott här hela livet. Gick natur på gymnasiet men studiemotivationen ebbade ut och stagnerade på en låg nivå pga personliga problem. Jag trodde aldrig jag skulle kunna komma in på läkarlinjen efter studenten men jag bestämde mig iaf för att satsa på HP.

Resan ser ut som följande: 0.75 -> 0.85 -> 0.95 -> 1.15 -> 1.05 -> 1.65.
Målet är läkarprogramet på Lunds universitet och därför behöver jag få 1.8 på hp vilket är det nuvarande målet. Något jag lärt mig under denna period är att framgång verkar komma ju mer du försöker - så ge aldrig upp, oavsett vad.
Hej Mathias! Roligt att höra från dig. Härligt att du kommit framåt och jobbat med dina problem. Jag har själv en historia av 4 depressioner och många skol- och utbildningsbyten. Känslan när man hittar rätt, känner att hälsan är bättre och man är redo att satsa - wow, den älskar jag. Ibland behöver man ge sig själv tid bara. Så har det varit för mig iallafall.
Lycka till och hoppas du kommer in i Lund! Varför just Lund? Ej Uppsala?
agnespalm skrev: tis 13 aug, 2019 11:27 Hej!
Vad roligt och peppande det är att höra från folk som är i en liknande situation!
Jag heter Agnes, är 22 år, bor i Karlskrona och läser just nu in biologi 2, kemi 2, matte 4 och fysik 2 mestadels på distans för att bli behörig till att söka till våren. Har alltid trott att mina betyg ska ta mig in på min drömutbildning, men då jag nu siktar på att komma in på läkarprogrammet på KI ser det mörkt ut på den fronten.. Har även insett att jag inte kommer att kunna få toppbetyg på kurserna jag läser nu, så jag har börjat ändra min strategi till att satsa på HP ist. Har skrivit HP en gång, nu i höstas, och då fick jag 1.3. Därför satsar jag nu stenhårt på att plugga till högskoleprovet i oktober. Men att jag skulle komma in nu i vår är nog mest önsketänk..
Är helt klart sämst på kvantitativa delen, i synnerhet XYZ, KVA och NOG och känner väl inte riktigt att jag hittat någon superstrategi för att plugga inför dem.. Är det någon som har några bra tips för hur man på bästa sätt tar sig an matten?

När det gäller läsdelen har min strategi varit att läsa mycket böcker med lite svårare språk och därmed kolla upp ord jag inte förstår. Har även försökt vara medveten om att försöka läsa så snabbt som möjligt och göra mig medveten om olika lässtrategier, för att höja min läshastighet. Nu läser jag boken Sapiens (på engelska) vilket jag kan rekommendera då det ger övning i läshastighet och man blir van att läsa på engelska! Dessutom lär man sig massor om människan och evolutionen :)

Lycka till med studierna!!
Mvh Agnes
Hej Agnes!
Wow, att du klarar att läsa allt det på distans, speciellt fysik. Jag tror att du kommer få mycket gratis av dina kurser som du har nytta av på KVA. Till exempel i ma4 har du mycket trigonometri som kommer till användning i uppgifterna med vinklar. Hur funkar fysik på distans för dig?

Min erfarenhet av distans är lite blandad. Har läst ma3c, psykologi 1, retorik och biologi 1 på distans. Ma3c gick bra då jag hade en superlärare. Fysik gick inte alls på distans tycker jag. Jag tycker att jag måste se på riktigt, inte läsa i en bok, för att förstå fysik. De övriga tre gick ganska lätt på distans men som alltid lär man sig mindre själv med en bok - jag känner att jag lär mig mycket bättre på mitt lokala komvux. Har vissa superlärare också. Distans känns som ett snabbt sätt att hämta hem betyg :D

Tack för lästips! Låter som en bra strategi!

Tack och lycka till du med!
Heidiamanda skrev: ons 31 jul, 2019 15:27 Hejsan Julia!
Jag heter Amanda, är 22 år gammal och kommer från Åland men bor numera i Uppsala sedan ett år tillbaka. Jag har testat på lite olika program men faller alltid tillbaka till tanken på att bli läkare, så nu efter att ha hoppat av två program har jag bestämt mig för att följa min dröm och försöka komma in på läkarlinjen till VT2020. Drömmen skulle vara att läsa i Uppsala eftersom jag redan har lägenhet där och känner mig hemma i staden, men att höja från 1,55 till 1,7/1,75 i höst känns ouppnåeligt så just nu har jag tankar på att söka till Umeå och Örebro plus göra PIL till Karolinska :) Har varit väldigt negativ till både Umeå och Örebro tidigare, vilket till stor del är orsaken till att jag inte sökt tidigare eftersom kraven till de "bättre" skolorna är så mycket högre, men efter att ha läst på lite mera så känns Umeå faktiskt som ett av de bättre alternativen för min del! Jag är intresserad av forskning och där har man redan från början möjlighet att på sidan av skolan delta i olika projekt. Dessutom har Umeå en alternativ antagningsprocess där de kombinerar HP och betyg, tips för alla som missat det!

Hoppas alla förberedelser går bra för dig och så kanske vi ses på PIL i höst och med lite tur i Uppsala ;)
Hej Amanda! Åh, vad roligt. Jag har jobbat på Färja och åkt många gånger förbi Åland och ibland hoppat av en stund och tagit ett morgondopp vid campingen :lol: Vilka program provade du?

Jag tror inte 1,70-1,75 är omöjligt i höst. Du vet nog själv vilken tid och vilka möjligheter du har att förbereda just nu, men jag skulle säga tro på dig själv, våga prova, det är inte omöjligt. Du kanske har väldigt tur med texter och frågor nästa prov? Vem vet? Visste inte det om Umeå faktiskt.

Lycka till med allt och kanske vi ses! :D
TereseBruinen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 01 jun, 2019 21:18

Re: Läkarprogrammet vt -20

Inlägg av TereseBruinen »

Jag heter Terese och är 42. Tänker satsa på att komma in i Lund till våren. Jobbar heltid och har en son på 16 månader så det är helt nya utmaningar att lyckas hitta tid till att plugga när man inte är slut i knoppen.. Min plan är att studera ca 1 timme var dag efter jobb innan jag går och hämtar på förskolan och sedan använder jag semester dagar för att få mer sammanhängande tid. Jag har skrivit provet tidigare och skrev 1,8 (2006) då för att komma in på fysioterapi utbildningen som jag jobbat med nu i 10 år. Vet med mig att min svårighet är att jag inte läser frågorna ordentligt och göra MASSA slarvfel. Har gått igenom matten och fokuserar nu på att ta min tid på uppgifterna för att jobba bort dessa tendenser...
hp.tilde
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 18
Blev medlem: tor 12 okt, 2017 16:18

Re: Läkarprogrammet vt -20

Inlägg av hp.tilde »

Hej igen! :)
Precis, känner lite samma sak. Har bott i Stockholm nästan hela mitt liv, så vill gärna bo någon annanstans. Tror inte att det är något direkt fel på utbildningen, men vill gärna ha PBL och komma bort från Stockholm ett tag :)
Dessutom stökigt + schweindyrt med bostad (och vägrar bo hemma hos min familj när jag pluggar).
MorLin
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 28
Blev medlem: ons 17 jul, 2019 17:13

Re: Läkarprogrammet vt -20

Inlägg av MorLin »

Hej!
Jag heter Morgan på 21 år och söker egentligen till Läkarprogrammet HT-20. Jag siktar dock på att göra HP nu i höst. Hoppade av KTH och har pluggat i drygt en månad 3-4 timmar om dagen. Gick estet i gymnasiet så HP är typ min enda chans. :) Skriver 2.0 på kvant-delen men har problem med den verbala delen. Just nu ligger min preliminära poäng på runt 1.75. LÄS, MEK och ibland ORD sabbar en del. Läste dock att 1.65 räcker troligtvis för att komma in på KI så det låter lovande. Snart får jag min skrivare så då tror jag att mitt läsande kommer höjas en gnutta.

Lycka till och hoppas vi alla kommer in på läkarprogrammet! :D
Skriv svar