Läkarutbildningen

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Fadde MA
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: lör 16 nov, 2019 10:42

Läkarutbildningen

Inlägg av Fadde MA »

Hej

Jag har en fråga till alla som studerar i läkarprogrammet. Jag har sedan länge velat bli en Psykolog men jag börja ångra mig och funderar på att bli en Psykiatriker. Jag går sista året i gymnasiet och mina betyg är inte så bra. Högskoleprovet var inte heller för mig. Därför undrar jag om det är värt att lägga ner energi och tid för att komma in i Läkarprogrammet för att sedan plugga Psykiatri ?(Jag vet att det tar lång tid men jag har inget emot) Värt att notera är att jag vill bli psykiatriker och inte läkare för att jag inte kan hantera skadade människor och blir illamående när jag ser exempelvis ett öppet sår. Var det så för några av er när ni började utbildningen?
Zel
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 289
Blev medlem: tis 03 jan, 2017 19:54

Re: Läkarutbildningen

Inlägg av Zel »

Vad fick dig att vilja bli psykiater istället för psykolog?
Och med risk för att låta pessimistisk: det är en väldigt lång väg att gå för att bli psykiater och hade jag varit ointresserad av medicin i övrigt och inte klarat av skadade människor etc hade jag nog övervägt om det verkligen är rätt väg att gå, för majoriteten av det du läser på läkarutbildningen är inte psykiatri och du lär se en hel del blod både under utbildningen och AT, det kan man inte undvika.
Att få tillräckligt högt resultat på HP för att komma in kan också ta väldigt lång tid och är frustrerande i sig haha.
Men allt går ju med disciplin och obehag för sår etc kan tränas bort, det tvivlar jag inte på. Så det är ju fullt möjligt att klara det och kudos till dig om du gör det, it ain't easy! Sen är det är upp till dig om du tycker det är värt det, tror ingen annan kan svara på det :)
SuperC
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 124
Blev medlem: sön 09 apr, 2017 22:20

Re: Läkarutbildningen

Inlägg av SuperC »

Precis som Zel säger så är det en ganska lång väg för att bli psykiatriker, en rejäl omväg skulle jag säga. Ett tips är att fundera på vad du vill jobba med, och var du vill jobba. Som psykolog spenderar du främst tid, i alla fall under utbildningen, med att lära dig hur man bedriver terapi, samtalar, genomför utredningar och så vidare. Oftast jobbar du med människor som är friska/sjuka, men du kan också jobba inom andra branscher, t.ex. med reklam, du kan jobba på flera olika verksamheter. Som psykiatriker jobbar du nästan uteslutande kliniskt, framförallt på sjukhus, med sjuka människor och med fokus på fysiska undersökningar och mediciner. Vad trivs du bäst med? Alltså det där med sår och skräck för sånt kan man säkert träna bort, de flesta vänjer sig med sånt. Hantera skadade människor lär du göra på ett eller annat sätt under läkarutbildningens gång när du ska vara ute och gå på vårdavdelningar och i primärvården, så om du inte tycker det är intressant så bör du nog undvika läkarprogrammet. Ett tips är att försöka jobba inom vården något år och se om det är något för dig, det var genom det (i alla fall delvis) som jag insåg att jag ville bli läkare. :)
Skriv svar