Linköping Läkarprogrammet

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Användarvisningsbild
Iman.1998
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 947
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Linköping Läkarprogrammet

Inlägg av Iman.1998 »

Hej!

Vet inget om varken Linköping som stad eller läkarprogrammet där. Har dock hört flera rykten om att läkarprogrammet är ganska svårt där och i princip alla kuggar första terminen (????) så tänkte fråga här för att kanske få en mer "rättvis" bild av läkarprogrammet där eftersom jag känner mig lite skrämd.. Jag vet också att Örebro och Linköping har flest PBL, men vad är skillnaden mellan dom egentligen?

Det är bara att skriva här!!
Högskoleprovet ska besegras.

Mi__
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: fre 16 mar, 2018 14:50

Re: Linköping Läkarprogrammet

Inlägg av Mi__ »

Du som är så målinriktad och kämpar så fantastiskt bra borde inte oroa dig över dessa rykten som inte blir positiva mot dig och din motivation. Bara för att andra tidigare har misslyckats behöver det inte innebära att DU ska göra det. Dessa personer kanske valde att inte plugga i ordentligt, eller har varit frånvarande från viktiga lektioner eller så har de prokrastinerat sitt plugg. Finns miljoner olika anledningar till varför personer inte lyckas med sitt plugg. Såvida man har en klar studieplan, effektiv studieteknik samt grym motivation så klarar man precis ALLT!

Glöm sedan inte att om nu fallet var att hela 20 stycken i en och samma klass misslyckats med exempelvis första tentan så kan det ju vara av en ren slump bara.

Med andra ord, Du klarar det!! :) All lycka!!

Oui65
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 18
Blev medlem: tor 13 sep, 2018 9:46

Re: Linköping Läkarprogrammet

Inlägg av Oui65 »

Jag går på läkarprogrammet i Linköping. Den främsta skillnaden mellan Örebro och Linköping (enligt mig) är att Örebro har kurstentorna medan Linköping lik Stockholm och Lund har terminstentor. Personligen tycker jag mer om terminstentor än kurstentorna, lättare att plugga till en terminstenta eftersom allt som man har läst under terminen examineras samtidigt istället för utspridda kurstentorna. Min uppfattning är att det verkar vara lättare att hamna i en omtentaspiral med kurstentor eftersom det blir en dominoeffekt. Vad gäller Linköping skulle jag ändå vilja säga att man har en fantastisk gemenskap, du har tillgång till gamla tentor, kompendium och sammanfattningar från äldrekursare. Jag kan personligen tycka att Örebro inte känns lika beprövat som Linköping eftersom det är ett relativt ny universitetet i synnerhet jämfört med Linköping. Jag skulle inte säga att Linköping är svårare än andra läkarprogram, det handlar mer om att man inte har hittat sin studieteknik, det är ett högt tempo och man förväntas läsa på egen hand eftersom föreläsningarna inte är heltäckande. Sen kan jag dock var ärlig och säga att de flesta brukar kugga k2-tentan eftersom vad jag har hört en enorm kurs men jag skulle nog ändå vilja påstå att det handlar mer om att man inte har hittat sin studieteknik, gjort tillräckligt många gamla tentor och inte hängt med under terminens gång. Mitt absoluta tips är att hänga med under terminens gång, vad jag vet har Linköping inga duggor så man måste tyvärr aktivt förhöra sig själv och hänga med, så man inte lär sig något nytt under tenta-p, det allra optimala är att använda tiden under tenta-p till att plugga på gamla tentor.

Oui65
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 18
Blev medlem: tor 13 sep, 2018 9:46

Re: Linköping Läkarprogrammet

Inlägg av Oui65 »

Läkarprogrammet är tufft oavsett vilket universitetet du kommer in på. Det handlar mer om att välja vilket upplägg som passar dig, är det kurstentorna eller terminstentor, PBL eller föreläsningsbaserad. Forskning eller ej, vart du vill på klin, studentliv eller ej, utbytesår eller ej osv.

teddyteddysson
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: sön 08 feb, 2015 16:59

Re: Linköping Läkarprogrammet

Inlägg av teddyteddysson »

Jag går också i Linköping och har nästan bara gott att säga om utbildningen. PBL kan vara jobbigt att komma in i, jag upplevde första terminen som tuff och tror att många kände likadant. På termin 2 var folk mer vana och hade kommit fram till hur det funkar att jobba i grupp. En stor fördel med PBL är att man "tvingas" bolla med och ta hjälp av andra studenter.
Det stämmer inte heller att "i princip alla" skulle kugga på tentorna, i min klass tror jag 75-80% klarade första tentan och lite färre på termin 2 (som är väldigt tung). Det är heller ingen jättegrej att kugga, finns ju omtentor. Bra stöd från programmet om man behöver det (studievägledare mm). Oroa dig inte, det kommer gå bra!

hp.tilde
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 16
Blev medlem: tor 12 okt, 2017 16:18

Re: Linköping Läkarprogrammet

Inlägg av hp.tilde »

Har gått första terminen nu, och håller med de andra! Jag tycker att PBL är superbra, då det varvas föreläsningar med basgrupper. Basgrupperna är två gånger i veckan, och fallen där rör det en studerar just då. På så vis tvingas du hela tiden hänga med och plugga på det som tas upp på föreläsningarna. Med ett annat upplägg kan jag tänka mig att det är mycket lättare att skjuta upp saker, medan du här måste se till att hänga med hela tiden (om du inte vill sitta tyst en hel basgrupp och det är pinsamt). Min basgrupp var toppen, och alla bidrog med det de pluggat på och förklarade gärna ifall det var något du stött på som du känt var lite svårare.

Vår tenta nu hade en 75% G, så det är ganska bra för första terminen! Och jag har tyckt det var såå skönt att bara ha ett tentap på en termin. Läk är svårt och det är högt tempo, så vissa saker behöver få landa lite. Vissa saker fattar du inte heller förrän det återkommer när du läser någonting annat. Så terminstenta behöver du inte bli avskräckt av tycker jag.

Linköping som stad är också supermysig! Jag flyttade från Sthlm, och tycker det är skönt att bo i en stad som är stor men ändå med cykelavstånd överallt. Annars går det superbra, affordable och punktliga bussar överallt! Campus US är jättetrevligt och ligger på sjukhusområdet, så du har vissa föreläsningar i själva sjukhusbyggnaden. Studentlivet (innan corona <3) var också jättebra tycker jag. Linköping har ett festeri per program, vilket gör att det typ varje helg finns events att gå på! Annars har LiU flera kårhus och studentställen utspridda i Linköping.

Just detta vet jag inte ifall det skiljer sig från Örebro heller, men LiU tycker jag har väldigt bra fokus på att utbilda sina studenter till att inte bara bli naturvetare eller potentiella forskare utan LÄKARE. Exempelvis får du redan andra veckan träffa patient för första gången. Löpande under terminen har du sedan Strimma samtalskonst, där du får öva på att föra ett bra samtal med patienter.

Komsi till linkan, det blir kul!

Skriv svar