När CSN inte räcker till?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Användarvisningsbild
tigerdrottningen
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 76
Blev medlem: fre 15 jan, 2016 18:18

När CSN inte räcker till?

Inlägg av tigerdrottningen »

Hej på er!
Jag har förbrukat totalt 2 år av mitt studiestöd, men drömmen är att bli läkare. Som ni förstår kommer alltså inte mitt CSN räcka till hela utbildningen. Jag har googlat lite och läst att det finns lite olika stipendier; bland annat ett som var särskilt utformat för studenter på läkarprogrammet som sitter i den här situationen. Det är ett stipendium man kan söka från och med termin 7 på läkarprogrammet men det verkar vara svårt att få det beviljat om jag förstått det rätt. Det finns också andra stipendier men där verkar det som det måste föreligga särskilda skäl, t.ex sjukdom eller liknande. Jag läste även på något forum att man kunde ansöka om förlängt studiestöd från CSN, men det känns inte som någonting man kan räkna med att få beviljat.

Finns det någon här som har erfarenhet av detta? Någon som kanske sitter i samma sits eller som redan hittat en grym lösning? Saken är den att jag vill veta säkert redan innan jag börjar plugga att jag kommer kunna försörja mig hela utbildningstiden så att jag inte tvingas hoppa av med bara ett par terminer kvar. Överös mig med tips och idéer!
I didn't come this far, to only come this far

TF_90
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: lör 02 aug, 2014 10:12

Re: När CSN inte räcker till?

Inlägg av TF_90 »

Hej

Jag och min sambo är tyvärr i en än värre sits är du är i. Min sambo har snart förbrukat allt sitt CSN och hon är i början på läkarutbildningen. Jag har cirka 2 år kvar som jag planerar att ta på 75% och söka tilläggslån vilket man kan få beviljat om man har jobbat fram till studiestarten. Du borde fundera på ett liknande upplägg om du har möjlighet till det. Om du inte har allt för stora levnadskostnader har du bra möjlighet att klara dig på 75% CSN + tilläggslån. Tilläggslånet är på 120 veckor men om du tar det på 75% blir det 150 veckor. Detsamma gäller vanliga CSN, har du 4 år kvar nu blir det med 75% 5 år med CSN. 😊
Har du koll på stipendier så tar vi gärna emot tips få vi snart förbrukat allt CSN trots att vi dragit ut på det!

Användarvisningsbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6357
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: När CSN inte räcker till?

Inlägg av empezar »

Jag jobbade som personlig assistent i två av de tre år som jag gick läkarprogrammet, och slapp ta studielån då. Det ÄR tuffare på den kliniska delen att jobba vid sidan av, men man kanske inte behöver jobba 100 procent (vilket jag gjorde). Om man förlägger arbetstid på säg 1 kväll i veckan och 2 helger i månaden, får man ändå in drygt 8000 kronor per månad, vilket väl är ungefär vad man får ut i CSN-stöd.

Eller så kan man ju kombinera. Ta ut 50% CSN och jobba 2 helger i månaden. Ditt privatliv lider lite av det, men inte mer än du själv kommer lida om du tvingas hoppa av.

Om man jobbar som personlig assistent finns det ofta en del luckor där brukaren gör "sina grejer" där han/hon inte behöver hjälp. Då är det ett bra tillfälle att plocka upp sin kurslitteratur (och/eller gamla tentor om man vill plugga lite effektivare).

Skriv svar