Örebro eller Linköping?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Fellik
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 27
Blev medlem: tis 19 maj, 2020 16:38

Örebro eller Linköping?

Inlägg av Fellik »

Hej,

Jag ska söka in till läkarprogrammet nu till hösten och Karolinska som första val, men har svårt att välja mitt andra val. Det står mellan Linköping och Örebro på grund av att jag inte vill flytta så långt bort från familjen. Har ni några tips på vart jag kan se skillnader mellan de två lärosätena?

Vet ni några stora skillnader? Bland annat inom utlärning, lärare, gemenskap, kvalitet på utbildningen mm.

Tack!
btkk
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 18
Blev medlem: tis 14 jul, 2020 15:08

Re: Örebro eller Linköping?

Inlägg av btkk »

Satsa på Linköping som andra handsval. Det är en mycket bättre stad för studenter och har massor av liv medan Örebro är rätt dött.

Plugget ska vara på samma nivå mellan lärosätena men tror att Linköping kör terminstenta medan Örebro kör kurstentor.
DuSon
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: ons 03 aug, 2016 11:05

Re: Örebro eller Linköping?

Inlägg av DuSon »

Hej!

Läser till läkare på Linköping och har även pluggat på Örebros universitet (annat än läk).

Som ovanstående person skriver är Linköping mer studentikost än vad Örebro är – det går inte ens att jämföra städerna när det kommer till studentlivet.

Linköping använder sig av PBL (problembaserat lärande) till fullo, vilket innebär att du har så kallade basgruppsfall där du 1–2 gånger i veckan diskuterar ett fall ("Agda 80 år kommer in med en huvudvärk"), kommer i grupp fram till vad ni behöver läsa på om fallet för att förstå de bakomliggande mekanismerna och diskuterar dessa mekanismer vid nästa basgrupp några dagar senare.

Upplägget kan upplevas vara stressigt om man inte är van vid PBL sedan tidigare, då vi inte har obligatorisk kurslitteratur med sidhänvisningar utan istället en hel drös av olika rekommenderade böcker där du själv får hitta och använda det som passar dig.

Här är det som sagt terminstentor som gäller. Skulle säga Örebro är att föredra med tentaupplägget där de läser ett område i 4-6 veckor och sedan tentar av det - bidrar till att det blir mindre jobbigt om man kuggar en tenta..

Hör av dig om du har några andra frågor!
Skriv svar