PIL Intervju

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Happysadkid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 79
Blev medlem: tor 19 okt, 2017 17:26

PIL Intervju

Inlägg av Happysadkid »

Hej allihopa!
Ville bara dela med mig av en viktig sak som jag märkte idag under intervjuerna på Karolinska Institutet.

Idag gjorde jag min första PIL-intervju någonsin och jag hade förväntningarna att det skulle vara ett korsförhör. Efter allt som skrivits här på HP-Guiden tror man att PIL-intervjuerna är det värsta som en människa kan gå igenom. Jag kommer förmodligen i slutet av min resa (när jag påbörjar läkarutbildningen) komma in på det jag ska skriva nu men jag tycker att det är extremt viktigt att få ut detta meddelande.

När ni läser alla trådar här på framförallt läkarhörnan så bör ni ta allt med en nypa salt. Detta kan inte sägas tillräckligt många gånger.

Många har målat upp intervjuerna som skräckslagna och att det är extremt provocerande frågor.
Detta stämmer inte alls. Jag själv fick otroligt snälla lärare som ställde frågor baserat endast på min levnadsbeskrivning. Så att precis som jag gjorde söka upp och ner på hela forumet är helt onödigt. Detta då dem har ändrat upplägget lite. Förut hade man en läkare och psykolog och nu har man endast två läkare. Förut såg man en trend att läkaren var snäll men psykologen ställde jobbiga och skräckinjagande frågor. Nu har det visat sig vara helt annorlunda.
Jag är väl medveten om att alla intervjuare är olika och även de som blir intervjuade och kemin mellan dessa individer kommer vara olika vid olika tillfällen. Men intervjun är fortfarande en intervju och ibland mynnar det ut i ett samtal och under vissa tillfällen blir det mer av att intervjuaren är mindre aktiv och ställer lite frågor som du ska besvara på helt enkelt.

För er i framtiden som ska göra detta (även en påminnelse till mig själv) det är okej att vara nervös inför Intervjun, den är ju ändå otroligt viktigt. Men förvänta dig inget korsförhör och frågor på vad du röstar på. "Det är ett vänligt samtal om varför du vill bli läkare och din uppfattning om läkaryrket".

Något som man i slutändan bör tänka på är att vi alla på denna del av forumet konkurrerar om exakt samma platser, att skrämma upp någon verkar därmed till ens fördel. Detta oavsett om det är PIL eller något annat i läkarforumet. Vissa har absolut inte den intentionen, men nu i efterhand verkar det som många haft det i bakhuvet när de skrivit i sina pluggdagböcker och här på läkarhörnan.

På återseende.

Melissa.Ab
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 295
Blev medlem: tor 26 okt, 2017 7:09

Re: PIL Intervju

Inlägg av Melissa.Ab »

Tror det beror på vem du får som intrevjuare men håller helt med, det var verkligen inte så illa som jag hade trott.

Aggebagge
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: lör 23 nov, 2019 10:40

Re: PIL Intervju

Inlägg av Aggebagge »

Beror nog som sagt helt på vem man får. Jag hade också intervjuer nu i veckan och upplevde dem båda som mycket värre än vad jag hade trott. Jag kände mig otroligt pressad och det kändes som att de vände allt jag sa emot mig. Så jag är faktiskt väldigt tacksam att jag läst så mycket hemskt om dessa tidigare så jag kunde vara något som helst förberedd på det!

Skriv svar