PIL-intervjuer

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Simmelitoo
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 20 apr, 2018 19:49

PIL-intervjuer

Inlägg av Simmelitoo »

Hejsan alla PIL:are.

Förra terminen blev jag antagen genom PIL med 60 poäng från intervjuerna. Så jag tänkte dela med mig lite tips som kan vara av nytta inför intervjuerna. När jag själv gick igenom antagningsprocessen på PIL så tyckte jag att det inte fanns så mycket tips inför intervjuerna så här kommer en längre text som förhoppningsvis kan komma er till nytta inför intervjuerna.

Intervjuerna är två 45-minuters intervjuer där vardera intervjuare ger er en viss poäng utifrån vissa kriterier. Här är det viktigt att ge ett bra helhetsintryck och verka genuin. Det räcker inte med att vara genuin tyvärr, du måste också ge ett intryck av att du är genuin. Lite tips om det kommer senare i texten.

Intervjuaren kommer att undersöka om du kommer bli en bra läkare och om du kommer att kunna klara av läkarutbildningen. Det finns massor av människor som skulle kunna bli fantastiska läkare men som inte skulle klara av utbildningens tuffa krav, så intervjuaren kommer också att leta efter indikationer på att du har möjligheten att klara av utbildningen.

Så hur övertygar man personen framför sig att man kommer bli en utmärkt läkare OCH klara av utbildningen utan problem? Korta svaret är genom att lyfta fram din MOTIVATION, vad är det som gör att du brinner för att bli läkare. Du ska INTE ljuga (sök inte PIL om du kommer att ljuga på intervjun!!!) men du ska veta hur du ska lyfta fram och manifestera din motivation när du talar i intervjun. Här är en bra länk att utgå ifrån när du formar ditt svar http://www.doceatdoc.com/whydoyouwanttobeadoctor/.

Intervjuaren kommer antagligen inte att ställa följande fråga ordagrant ”Varför vill du bli en läkare?”. Utan hen kommer att få svaret på den frågan genom andra frågeställningar och det är här du ska lyfta fram följande punkter tydligt (så länge de är relevanta för frågan som ställs till dig).

- Att du är mycket intresserad av biologi och kemi. (En stor del av utbildningen rör dessa ämnen, om du inte är intresserad av dessa två ämnen kommer läkarprogrammet bli extra tufft för dig)
- Att du har ett starkt forskningsintresse (har du något relevant erfarenhet, lyft fram den)
- Att du är bra på att hantera stress. Exempel: att du har dagliga vanor som reducerar din stress.
- Att du jobbar bra i team (du kommer antagligen att hamna i många sådana positioner i ditt framtida läkaryrke.)
- Att du bryr dig om andra människor men inte har för utsvävande empati (då kommer du må för dåligt när du träffar sjuka patienter)
- Att du inte kan tänka dig något annat än läkarprogrammet!

Nu till hur du ska visa att du är genuin utåt. När du pratar ska du försöka undvika att komma av dig och börja mumla, vänta hellre några extra sekunder innan du ger ditt svar på intervjuarens fråga för att hinna tänka till lite och ge ett svar du är nöjd med. Om du råkar säga något som du sedan direkt ångrar dig över så är mitt bästa råd att snabbt släppa det och gå vidare. Ifall du får många provocerande frågor så bli inte för sur eller ta det personligt (din intervjuare testar hur duktigt du är på att hantera dina framtida ”jobbiga” patienter). Istället ska du svara lugnt och metodiskt. Ta gärna en extra sekund på dig innan du svarar för att ge ett bra svar, tänk dock inte för länge!

En annan sak som är bra att tänka på är kroppsspråket. Det finns en uppsjö av tips på nätet, men här är några viktiga punkter.
- Rak i ryggen (överdriv dock inte, du ska inte se stel ut, rak och avslappnad är målet)
- Pilla INTE på ditt ansikte, hår eller annat när du pratar utan placera händerna avslappnat på bordet framför dig. Om du inte är bekväm med att ha dem på bordet, så ha dem på dina knän.

Slutligen vill jag bara säga att jag ju fick 60 poäng inte 70 som är max så mina tips kan inte garantera er en högsta poäng men jag är övertygad om att de kan hjälpa er.

Lycka till!
totteluva
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 17
Blev medlem: ons 04 apr, 2018 10:24

Re: PIL-intervjuer

Inlägg av totteluva »

Superbra skrivet! Tack så jättemycket Simmelitoo! Förresten har du någon aning om hur poängerna sätts? :) Ännu en gång, tusen tack! Så snällt av dig!
Skriv svar