Råd om Läkarelinjen

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Costa
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 02 mar, 2021 12:00

Råd om Läkarelinjen

Inlägg av Costa »

Halloj folket!
Första gången jag någonsin lägger ut något online men jag känner mig helt vilse och hade gärna velat få lite feedback och råd från några som inte känner mig personligen och kan verkligen se objektivt på detta.
Min historia började för nästan 7 år sen när jag flyttade till morsan som hade bott i Sverige ett bra tag redan, Jag kunde inget svenska, inget om det svenska systemet, vilka utbildningar det fanns på gymnasienivå, ANTAGNING?? ja ingen aning alls hur antagning och poängsystemet funkade (har fortfarande ingen klar bild av detta but i digress).
Jag blev då kastad i en klass för folk som behövde lära sig svenska, inga problem alls tyckte jag, jag älskar språk, pratar flytande engelska så svenskan var inget större problem, jag spenderade nästan 1 år där, gjorde diverse prover och test (lite matte, lite svenska, lite engelska ja ni fattar) men jag förstod inte varför, fast forward till den dagen de berätta för mig att det var dags att söka in på gymnasiet. Va spännande tyckte jag, de kom med en hög broschyrer och bara "välj vad du vill plugga" jag tänkte okej (visste ej att det fanns öppet hus att gå på och ingen berätta det heller) jag valde det jag tyckte var roligt, att pyssla med bilar, sommaren slut, hösten börjar, kommer in i den nya skolan, blev helt chockad, det handlade om en verkstad som höll på att rasa ner kombinerad med "lagom" bra arbetsmiljö och Ingvar 63 som sitter o käkar en kebabtallrik i hörnan.
Kanske ej tydligt men det var inte alls det jag förväntade mig (tänk dig skolan från Fast and Furious Tokyo Drift men ack så fel jag hade).
Sticker till syvn, säger jag vill byta program, och efter då att faktiskt förstått skillnaden mellan ett yrkesprogram och högskoleförberedande program och vad de leder till, så valde jag Natur, men nix fanns ej platser kvar, samma historia med teknik, ekonomi och samhälle (detta visade sig efter 3 Månader inte stämma, Det fanns platser på alla men syvn ville ej eller venne vad hon tänkte)
Då hamnade jag på Vård och Omsorg, vilket var inte så farligt då jag hade läst på lite och kommit fram till att jag ville bli Läkare, så jag såg till att välja Matte2 och Svenska3 så jag har den grundläggande behörigheten när jag är klar.
fast forward 3 långa, tråkiga, otroligt ostimulerande år (förutom medicin kursen) så blev jag klar.
Då var det dags att plugga upp några betyg ju men jag väntade ett år för att jag hade verkligen ingen motivation kvar.
pluggade Matte3c, fysik1 och kemi1 på en termin (det sög, jag hatar matte with a passion)
fick E på alla ämnen (vid det här laget så erkänner jag att jag är stupid, och hade frf inte kollat hur antagningen och betygen funkade så jag satsade inte alls på att få några bra betyg, bare minimum var min slogan)
Jag var 22 år gammal då och tänkte hur mycket mer tid ska jag "slösa" på att skaffa mig den särskilda behörigheten, hade ju Matte4 :?: fysik2, kemi2 samt biologi 1och2 kvar, så jag sket i det och sökte en teknisk bastermin där pluggar jag just nu matte4 och fysik2, får jag godkänd så har jag platsgaranti på valfri ingenjör program.
Jag vet, ingenjör?!! du som hatar matte? japp, jag tänkte att jag kanske börjar gilla det om jag satsar extra hårt (ja, eller hur?)
det visa sig att jag gillar matte på föreläsningar bara, då läraren drar inte några Aces out of his sleeve va, allt är logiskt och "lagom lätt" som han brukar säga. Men jag vill inte jobba med matte resten av mitt liv.
Så nu är vi framme till min fråga, Jag fyller 24 i år, är det frf värt att försöka att komma in på läkarelinjen? OM jag får godkänd på matte4 och fysik2 här så har jag kemi 1 och biologi 1/2 kvar. men iom att basterminen är på en högskola så får jag inga betyg för ämnen, och de ingår inte i mitt jämförelsetal så jag kan fett glömma att komma in genom den vägen.
Mitt jämförelsetal är:
Som lägst 17,95 om man räknar in skit betygen från matte3,kemi1 och fysik1 på komvux.
Som högst 18,57 Utan komplettering (merit poäng inräknade från moderna språk 4-5).
så Det är ju nästan helt omöjligt att komma in med de betygen, antar att det talet kommer sjukna ytterligare om/när jag kompletterar, eller? kanske bara betyg från bio2, kemi2, fysik2 och matte4 som räknas in i jämförelsetalet?
I vilket fall som helst så tror jag att har endast HP kvar som mitt sista hopp, jag skrev ett prov för 2 år sen bara för att testa, jag pluggade INGET, NADA, ville bara se hur det hela går till och hur stressen var, och då fick jag 0,65 (jag skäms).
Ser att det som behövs för att komma in är 1,65 till 1,7
Är det realistiskt att kunna höja mig en hel poäng om jag verkligen pluggar.
Tycker ni att det kan bli försent att söka (ålder) jag fyller som sagt 24 i år och om jag inte blir godkänd denna termin på matte4 och fysik 2
så kommer jag behöva plugga Kemi2, biologi 1-2, Matte4 och fysik2
Jag vet att detta var mycket att läsa men jag är bara så trött och har ingen motivation kvar, ingen omkring mig känns objektiv när jag pratar med dem eller ber om råd. de flesta har sketet helt i att plugga och jobbar gärna med vad som.
Uppskattar verkligen all feedback
Cheers
EmelieBerg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 115
Blev medlem: tor 10 okt, 2019 12:13

Re: Råd om Läkarelinjen

Inlägg av EmelieBerg »

Hej! Nej aldrig försent (vem vill komma först och sen jobba 55 år i sin yrkesroll?) de är lyx att få plugga länge och lära sig saker! GE ADRIG UPP du är ju uppenbart motiverad eftersom du krigat igenom matten och fysiken..Kämpa om de är de du vill och låt igen annan säga att de inte går! Och de sitter sååååå sjukt gott efteråt! Har också E i matte, kemi, fysik etc men går T6 på läkraprogrammet och ryser varje gång jag kan säga läkarstudent eller blivande läkare fortfarande

KÄMPA och lycka till med HP!
sara999
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: tis 24 nov, 2020 10:05

Re: Råd om Läkarelinjen

Inlägg av sara999 »

Det är absolut ej försent. Tänk så här vill du jobba med något du inte vill för resten av ditt liv eller satsa hårt på att komma in i läkare (om det är det du vill) och vara nöjd med det du har gjort. Du ska jobba tills du är 65 (om du inte har tur och vinner på lotteri eller nått) då skulle jag säga väj något du kan känna dig nöjd med. Jag tittade på en youtube video där jag såg en man säga att han kom in i läkarprogramet vid 37 och jobbar nu som läkare och är nöjd med sina val.
Thrix90
Stammis
Stammis
Inlägg: 159
Blev medlem: lör 19 okt, 2019 7:55
Ort: Umeeeeå
Kontakt:

Re: Råd om Läkarelinjen

Inlägg av Thrix90 »

Jag vill också flika in att det absolut inte är försent någonsin. Jag är 30, fyller 31 i år, och har en del kursare som är betydligt äldre än så också! Fortsätt kämpa!
Läkarstudent - f.n T9 på UmU.
https://lakarstudentenchris.blogg.se/

Gjort högskoleprovet... för många gånger. Kör hårt.
FarAzi
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 03 feb, 2020 22:23

Re: Råd om Läkarelinjen

Inlägg av FarAzi »

Kämpa på! Det är inte alls försent.
AndBor
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 67
Blev medlem: lör 04 jul, 2020 8:52

Re: Råd om Läkarelinjen

Inlägg av AndBor »

Den enda som behöver tro på dig, är du själv. Låt omgivningens negativitet fylla dig med energi att bevisa motsatsen. Läst otaliga berättelser här på HPG om folk som gått från 0.5 hela vägen till 1.7 för att sedan komma in på läkarlinjen, så klart det går! HP handlar nada om intelligens eller dylikt så släpp tanken på att du inte kan eller inte har förutsättningarna.

Tänk för övrigt såhär, vad är enstaka år av studier till HP, när du väl kommit in och sen har ett helt liv framför dig med yrket du drömt om. Du kommer skratta när du tänker tillbaka till den här tiden. Eller kanske det inte ens tar år av studier, utan du krigar stenhårt i ett halvår. Om du fick 0.65 utan studier alls, så är det helt omöjligt att veta vad du kan åstadkomma på ett halvår med dedikation och disciplinerade studier.

Om du ser ännu mer långsiktigt och inte har något emot folkhögskola finns det även YTTERLIGARE urval att leka med. 1 år av folkhögskola och få 4.0 i betyg så deltar du i en till urvalsgrupp och kan komma in med lägre högskoleprovsresultat än om du enbart har HP. Säger bara att detta är ytterligare en väg om du vill öka chanserna ytterligare sett på ett år.
Claudlina
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 119
Blev medlem: mån 13 apr, 2020 20:30

Re: Råd om Läkarelinjen

Inlägg av Claudlina »

Ett ord: kör.
Skriv svar