Schema för läkarprogrammet

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
SimpleEnch
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 01 dec, 2018 15:11

Schema för läkarprogrammet

Inlägg av SimpleEnch »

Hej,
Jag är nyfiken på hur schema och uppläggning ser ut på läkarprogrammet (bara exempel)
Jag funderar på Uppsala och Karolinska så scheman därifrån skulle passa mig bäst.

Någon som vet hur det sur ut?
zerloot
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: ons 09 dec, 2015 10:01

Re: Schema för läkarprogrammet

Inlägg av zerloot »

Hej,

Jag är läkarstudent (T4) på Karolinska. Under preklin (T1-T4) så är schemat framförallt späckat med föreläsningar, med inslag av laborationer, seminarier och någon enstaka dag för primärvård och professionell utveckling. Föreläsningar är inte obligatoriska, men övriga moment är allt som oftast obligatoriska.

Kliniska delen av utbildningen (T4-T11) som utförs på sjukhus består av mycket fler obligatorier. Här får man nästan räkna med 8-16 varje dag på ett av de 4 utbildningssjukhusen (Danderyd, Karolinska solna/huddinge och södersjukhuset). fortfarande ganska många föreläsningar (som inte är obligatoriska), men mycket större andel med övningar, seminarier, patientmöten, avdelningsarbete och dylikt (allt detta obligatoriskt). Under T5 (och kanske även senare) ska man även gå några jourpass med läkare (kvällar/nätter och helg).

Hoppas du fick lite klarhet av detta svar. :)
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Schema för läkarprogrammet

Inlägg av empezar »

Uppsala ser ungefär ut som inlägget ovan. Preklin har mycket som är icke-obligatoriskt. Om man har läshuvud och/eller är "street smart" (plugga gamla tentor) så kan man klara sig på 10-20 timmar plugg per vecka under denna tid (osäkert om detta är en bra idé för ens framtida karriär även om det ger en godkänt på tentorna). Under klin är du fånge på sjukhuset 8-17 fyra dagar i veckan. På fredagar (var det på min tid) så har man PU-möten (dvs grupparbeten). Mellan klinplaceringarna har man föreläsningsveckor inför nästa placering. De flesta blir placerade på andra orter, om man inte har goda skäl varför man bör få stanna i Uppsala.
Användarens profilbild
Scelyx
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 852
Blev medlem: mån 14 sep, 2015 11:58

Re: Schema för läkarprogrammet

Inlägg av Scelyx »

empezar skrev: sön 30 dec, 2018 9:28 Uppsala ser ungefär ut som inlägget ovan. Preklin har mycket som är icke-obligatoriskt. Om man har läshuvud och/eller är "street smart" (plugga gamla tentor) så kan man klara sig på 10-20 timmar plugg per vecka under denna tid (osäkert om detta är en bra idé för ens framtida karriär även om det ger en godkänt på tentorna). Under klin är du fånge på sjukhuset 8-17 fyra dagar i veckan. På fredagar (var det på min tid) så har man PU-möten (dvs grupparbeten). Mellan klinplaceringarna har man föreläsningsveckor inför nästa placering. De flesta blir placerade på andra orter, om man inte har goda skäl varför man bör få stanna i Uppsala.
Hej
Blev nyfiken när du skrev att man kan klara sig på 10-20 timmar/vecka. Hur bör man plugga då? Anki? Gå på föreläsningar? Plugga handouts? Bara plugga gamla tentor och ämnena de tar upp? :)

Blev mest nyfiken då jag upplever min studieteknik är rätt suboptimal samt att jag sneglar mer och mer åt Systemvetenskap/IT hållet, skulle vilja läsa några IT-kurser parallellt med läkarprogrammet. :)

Tack för svar
/Läkarstudent t3
"Nothing worth having comes easy"
kasperr
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: tor 21 mar, 2019 19:37

Re: Schema för läkarprogrammet

Inlägg av kasperr »

Hej,

Jag går T2 på nya läkarprogrammet på Karolinska. Numera är det TBL som gäller och kursen är uppdelad i moment som oftast varar ca 1 vecka. Alla dessa moment har samma upplägg och består av: förberedelse (2-3 dagar), iRAT/tRAT (1 dag) och applicering (1-2 dagar).

Förberedelse är inte obligatorisk och består till största del av förinspelade föreläsningar och ibland föreläsning i skolan.

iRAT/tRAT är en typ av prov. Man svarar först på frågor själv, sedan diskuterar man samma frågor med sin grupp. Detta prov är obligatoriskt men resultatet betyder inget direkt.

Applicering är också obligatorisk och brukar bestå av olika patientfall som man diskuterar i sin grupp och ibland labbar.

Ibland kommer dagar med andra saker som mentorsdag, vårdcentralsplacering, mm.

Detta gäller då preklin. Sen hur nya läkarprogrammet kommer se ut på klinik får vi se men blir nog ganska likt det som zerloot skrev.
Skriv svar