Schema för läkarprogrammet

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
SimpleEnch
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 01 dec, 2018 15:11

Schema för läkarprogrammet

Inlägg av SimpleEnch »

Hej,
Jag är nyfiken på hur schema och uppläggning ser ut på läkarprogrammet (bara exempel)
Jag funderar på Uppsala och Karolinska så scheman därifrån skulle passa mig bäst.

Någon som vet hur det sur ut?

zerloot
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: ons 09 dec, 2015 10:01

Re: Schema för läkarprogrammet

Inlägg av zerloot »

Hej,

Jag är läkarstudent (T4) på Karolinska. Under preklin (T1-T4) så är schemat framförallt späckat med föreläsningar, med inslag av laborationer, seminarier och någon enstaka dag för primärvård och professionell utveckling. Föreläsningar är inte obligatoriska, men övriga moment är allt som oftast obligatoriska.

Kliniska delen av utbildningen (T4-T11) som utförs på sjukhus består av mycket fler obligatorier. Här får man nästan räkna med 8-16 varje dag på ett av de 4 utbildningssjukhusen (Danderyd, Karolinska solna/huddinge och södersjukhuset). fortfarande ganska många föreläsningar (som inte är obligatoriska), men mycket större andel med övningar, seminarier, patientmöten, avdelningsarbete och dylikt (allt detta obligatoriskt). Under T5 (och kanske även senare) ska man även gå några jourpass med läkare (kvällar/nätter och helg).

Hoppas du fick lite klarhet av detta svar. :)

Användarvisningsbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6357
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Schema för läkarprogrammet

Inlägg av empezar »

Uppsala ser ungefär ut som inlägget ovan. Preklin har mycket som är icke-obligatoriskt. Om man har läshuvud och/eller är "street smart" (plugga gamla tentor) så kan man klara sig på 10-20 timmar plugg per vecka under denna tid (osäkert om detta är en bra idé för ens framtida karriär även om det ger en godkänt på tentorna). Under klin är du fånge på sjukhuset 8-17 fyra dagar i veckan. På fredagar (var det på min tid) så har man PU-möten (dvs grupparbeten). Mellan klinplaceringarna har man föreläsningsveckor inför nästa placering. De flesta blir placerade på andra orter, om man inte har goda skäl varför man bör få stanna i Uppsala.

Skriv svar